Η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού καθώς ο κίνδυνος λειψυδρίας γίνεται ολοένα και πιο επιτακτικός. Με την κλιματική αλλαγή να εντείνει τις ξηρασίες και την υπερκατανάλωση νερού να είναι σε αυξημένα επίπεδα, οι συνέπειες για τον αγροτικό τομέα και την καθημερινότητα των πολιτών είναι σοβαρές.
Σύμφωνα με μελέτες, οι βροχοπτώσεις στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 20% τα τελευταία χρόνια. Περιοχές όπως η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος πλήττονται ιδιαίτερα. Στη Δυτική Μακεδονία, η μείωση των επιπέδων των υδάτων σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες προκαλεί ανησυχία στους αγρότες. «Φέτος η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ», λέει ο κ. Αντώνης, γεωργός από την Καστοριά. «Χρειαζόμαστε νερό για τις καλλιέργειές μας».
Οι πολίτες βιώνουν τις συνέπειες της λειψυδρίας, με περιορισμούς στην κατανάλωση νερού σε πολλές πόλεις. Σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπως στα Σέρβια, οι δημότες προειδοποιούνται να περιορίσουν τη χρήση για πότισμα κήπων και πλυσίματα αυτοκινήτων. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», λέει η κ. Μαρία, κάτοικος Σερβίων.
Σε ανακοίνωση του ο Δήμος Σερβίων αναφέρει:
«Ο Δήμος Σερβίων απευθύνει επείγουσα έκκληση προς όλους τους δημότες για την ορθολογική χρήση του νερού, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται στην περιοχή μας. Ο καύσωνας που διανύουμε προκαλεί αυξημένη κατανάλωση νερού, γεγονός που ασκεί πίεση στο σύστημα ύδρευσης του Δήμου.
Η συμβολή όλων είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Η συνεργασία σας θα συμβάλει καθοριστικά στη διασφάλιση της επάρκειας νερού για τον δήμο μας και θα βοηθήσει να περάσουμε τον καύσωνα με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις».
Αξίζει να σημειωθεί πως η Εταιρεία Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης πριν λίγες μέρες ξεκίνησε έκτακτη καμπάνια για τον κίνδυνο λειψυδρίας.
Η ανάγκη για βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Οι επενδύσεις σε υποδομές, όπως η ανακύκλωση νερού και η αποθήκευση, μπορούν να αποτελέσουν τη λύση.
Ο κίνδυνος λειψυδρίας στην Ελλάδα είναι μια πραγματικότητα που απαιτεί άμεση δράση. Η προστασία των υδάτινων πόρων και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας είναι κρίσιμες για την εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος.