Εκείνη την στιγμή το Βόγιατζερ 1 και το Βόγιατζερ 2 είχαν ήδη επισκεφθεί τον Δία και ήταν επίσης καθ ‘οδόν προς τον Κρόνο, γι’ αυτό αποφασίστηκε το Pioneer 11 να περάσει μέσα από την περιοχή του δακτυλίου του Κρόνου στην ίδια θέση που σύντομα το Βόγιατζερ θα χρησιμοποιούσε προκειμένου να ελεγχθεί η διαδρομή πριν το Βόγιατζερ φτάσει. Αν υπήρχαν ελαφρά σωματίδια στο δαχτυλίδι που θα μπορούσαν να βλάψουν το διαστημόπλοιο σε εκείνη την περιοχή, οι σχεδιαστές της αποστολής σκέφτηκαν ότι θα ήταν καλύτερο να το μάθαιναν αυτό μέσω του Pioneer . Αν εντοπιζόταν κίνδυνος, οι αποστολές Βόγιατζερ θα μπορούσαν να αλλάξουν το δρομολόγιό τους αποφεύγοντας τα δαχτυλίδια, αλλά θα χανόταν η ευκαιρία να επισκεφθούν τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα στη συνέχεια.
Το Pioneer 11 σχεδόν συγκρούστηκε με ένα από τα μικρά φεγγάρια του Κρόνου, που διέρχεται σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 4.000 χιλιόμετρα (2.500 μίλια). Το αντικείμενο ονομάστηκε Επιμηθέας, ένα φεγγάρι που ανακαλύφθηκε την προηγούμενη ημέρα από τις εικόνες του Pioneer 11, και από προηγούμενες παρατηρήσεις από επίγεια τηλεσκόπια. Μετά το Βόγιατζερ, έγινε γνωστό ότι υπάρχουν δύο ίδιου μεγέθους φεγγάρια (ο Επιμηθέα και ο Ιανός) στην ίδια τροχιά, οπότε δεν γνωρίζουμε με ποιο από τα δύο το Pioneer 11 σχεδόν συγκρούστηκε. Το Πάιονηρ 11 που συνάντησε τον Ιανό στις 1 Σεπτεμβρίου του 1979 σε απόσταση 2.500 χιλιομέτρων και τον Μιμά την ίδια μέρα σε απόσταση 103.000 χιλιομέτρων.
Εκτός από τον Επιμηθέα, το Pioneer 11 ανακάλυψε ένα άλλο μικρό φεγγάρι και ένα επιπλέον δακτύλιο, σύμφωνα τη μαγνητόσφαιρας και το μαγνητικό πεδίο του Κρόνου και βρήκε το φεγγάρι του, Τιτάνα, να είναι πάρα πολύ κρύος για ζωή. Περνώντας κάτω από το επίπεδο του δακτυλίου, το Pioneer 11 μας έστελνε εικόνες των δακτυλίων του Κρόνου. Οι δακτύλιοι, που κατά κανόνα φαίνονται λαμπροί όταν παρατηρούνται από τη Γη, εμφανίστηκαν σκοτεινοί στις εικόνες του Pioneer 11, και τα σκοτεινά κενά στα δαχτυλίδια που φαίνονται από τη Γη εμφανίστηκαν ως φωτεινά δαχτυλίδια.