Σε μια κρίσιμη καμπή για τη Δυτική Μακεδονία, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης, Γιάννης Μητλιάγκας, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες πέρα από τα όρια της παραδοσιακής εκπροσώπησης. Με προσήλωση στις πραγματικές ανάγκες της περιοχής και πίστη στις δυνατότητες της νέας γενιάς, το Επιμελητήριο επιχειρεί να καταστήσει τη μετάβαση σε ένα μέλλον χωρίς λιγνίτη εφικτή και ελκυστική.
«Δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη μετάβαση χωρίς ενεργό συμμετοχή της νέας γενιάς», τονίζει ο κ. Μητλιάγκας. «Γι’ αυτό και σχεδιάζουμε δράσεις που φέρνουν τα νέα παιδιά κοντά στην επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και το όραμα του τόπου μας για το αύριο».
Πρόσφατα, το Επιμελητήριο Κοζάνης συμμετείχε στην εναρκτήρια εκδήλωση του έργου FOREA, ενός προγράμματος του Interreg Ελλάδας-Αλβανίας, που στοχεύει στην ενδυνάμωση νέων επιχειρηματιών και επιστημόνων. «Δεν θέλουμε άλλους επιστήμονες να φεύγουν από την περιοχή. Θέλουμε να μείνουν εδώ, να δημιουργήσουν εδώ, να φτιάξουν το μέλλον τους στον τόπο τους», επισημαίνει.
Ταυτόχρονα, το Επιμελητήριο συμμετέχει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας και σε σημαντικές πρωτοβουλίες σχετικές με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος, «προετοιμαζόμαστε για μια σειρά προσκλήσεων που θα αφορούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, startups και φορείς που θέλουν να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες, στην κυκλική οικονομία και στον πράσινο μετασχηματισμό».
Ερωτηθείς για τη σχέση με τους νέους επιχειρηματίες της περιοχής, ο Γιάννης Μητλιάγκας είναι ξεκάθαρος: «Η πόρτα του Επιμελητηρίου είναι ανοιχτή. Όχι μόνο για να τους καθοδηγήσει αλλά και για να ακούσει. Χρειαζόμαστε τις φρέσκες ιδέες τους, το πάθος τους, την τεχνογνωσία τους».
Στόχος του είναι το Επιμελητήριο να γίνει αληθινός καταλύτης στην τοπική ανάπτυξη: «Όχι γραφείο εξυπηρετήσεων, αλλά κόμβος ιδεών και πράξεων», όπως λέει χαρακτηριστικά.
Με τη νεολαία στο επίκεντρο της Δίκαιης Μετάβασης: Ο Γιάννης Μητλιάγκας απαντά
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης μιλά για το ρόλο του φορέα, τις συνεργασίες, τις δυσκολίες αλλά και τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τη νέα γενιά στην πορεία προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη Δυτική Μακεδονία.
Ποιος είναι ο ρόλος του φορέα σας στη Δίκαιη Μετάβαση;
Αποτελεί φυσικό σύμμαχο και βασικό αποδέκτη του προγράμματος. Στο Επιμελητήριο Κοζάνης έχει καταρτιστεί ειδικό σχέδιο για το πλήθος και το μέγεθος των πρωτοβουλιών που πρέπει να προχωρήσουν.
Ποιες πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει που αφορούν τη νεολαία;
Το Επιμελητήριο Κοζάνης έχει ένα από τα νεανικότερα Διοικητικά Συμβούλια στη χώρα, γεγονός που μεταφράζεται σε έντονη ευαισθησία στα ζητήματα της νέας γενιάς.
Αποκορύφωμα αποτελεί η πρόσφατη πρωτοβουλία ομάδας εργασίας μελών του Δ.Σ., με στόχο την καθιέρωση του Νομού Κοζάνης ως πρότυπου κέντρου βιώσιμης επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και πράσινης ανάπτυξης στα Βαλκάνια, με συμμετοχή νέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η “είσοδός” μας στα σχολεία, που ξεκίνησε πιλοτικά το 2024 και αναμένεται να επεκταθεί την επόμενη χρονιά.
Με ποιους τρόπους δίνετε φωνή στους νέους; Πώς ενθαρρύνετε τη συμμετοχή τους;
Δημιουργώντας εκδηλώσεις, δίνοντας βήμα και λόγο σε κάθε νέα πρωτοβουλία και συμμετέχοντας σε δράσεις που ενισχύουν την παρουσία των νέων στην περιοχή.
Ποια εμπόδια θεωρείτε πως αποθαρρύνουν σήμερα τους νέους από το να μείνουν ή να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη θέσεων εργασίας και η διαρκής φυγή νεότερων ηλικιών. Η απουσία προοπτικής και οι περιορισμένες ευκαιρίες εξέλιξης δημιουργούν τάσεις φυγής και απομάκρυνσης από την περιοχή.
Αντιμετωπίζετε δυσκολίες στη συνεργασία σας με νέους;
Το αντίθετο. Οι νέοι προσφέρουν νέα οπτική και ενέργεια. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της τωρινής διοίκησης είναι η συμμετοχή νέων ανθρώπων σε θέσεις-κλειδιά, κάτι που καθιστά τη συνεργασία ευκολότερη και δημιουργική.
Ποιες συνεργασίες θεωρείτε κρίσιμες για μια επιτυχημένη Δίκαιη Μετάβαση;
Το μοντέλο είναι η τετραπλή έλικα: Αυτοδιοίκηση, Πανεπιστήμια, Επιχειρήσεις, Κοινωνία των Πολιτών. Χρειάζεται περισσότερος χώρος για νέες ιδέες και πρωτοβουλίες, ακόμα κι αν φαντάζουν δύσκολες ή καινοτόμες.
Ποιες ευκαιρίες θεωρείτε πιο κρίσιμες αυτή τη στιγμή για τους νέους της περιοχής;
Η νέα ηγεσία της περιοχής, κοινωνικά και επιχειρηματικά, θα αναδειχθεί από όσους κατανοήσουν τις προκλήσεις και προσαρμοστούν στη νέα οικονομία.
Η σημερινή νεολαία αποτελεί τον καθρέφτη αυτής της αλλαγής.
Πώς θα θέλατε να είναι η περιοχή σας το 2030 και ποιο ρόλο θα έχει παίξει η νέα γενιά σε αυτό;
Η νέα γενιά έχει καθοριστικό ρόλο σε κοινωνικές, εργασιακές και επιχειρηματικές αλλαγές.
Η Δυτική Μακεδονία πρέπει να αναταχθεί με επίκεντρο τις ευκαιρίες για όλους.
Καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, βασισμένες στην επιχειρηματικότητα, είναι το κλειδί για ένα βιώσιμο αύριο.
Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα για τη Δυτική Μακεδονία του 2030; Τι θα θέλατε να έχετε πετύχει ως φορέας μέχρι τότε;
Η Δυτική Μακεδονία πρέπει να έχει επανέλθει στον χάρτη ως success story και όχι ως παράδειγμα αποτυχίας.
Για το Επιμελητήριο, βασικές επιδιώξεις είναι:
– Δεκαπλασιασμός των πόρων του φορέα σε όλους τους τομείς
– Ανασύσταση των πρωτοβάθμιων σωματείων ως «ασπίδα τοπικής διεκδίκησης»
– Αξιοποίηση του νέου ανθρώπινου δυναμικού και στήριξη της καινοτομίας
– Διαρκής ανάληψη πρωτοβουλιών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο
– Εκπαίδευση της νέας γενιάς και προώθηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
Πώς πιστεύετε ότι οι πολιτικές ή οι δράσεις σας γίνονται προσβάσιμες στους νέους; Χρησιμοποιείτε μέσα όπως social media, ανοιχτές διαβουλεύσεις, συνεργατικά εργαστήρια;
Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενσωματώσουμε σύγχρονα εργαλεία διαβούλευσης και επικοινωνίας.
Μεταξύ άλλων, έχουμε προγραμματίσει ανασχεδιασμό της εταιρικής ταυτότητας ώστε να ενισχύσουμε τη σχέση μας με την τοπική κοινωνία — και ιδιαίτερα με τους νέους.
TOGETHER X GREEN TANK