Το Carma Share δεν είναι μια απλή πλατφόρμα για ενοικιάσεις αυτοκινήτων. Είναι μια πλατφόρμα που δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να νοικιάσει ένα αυτοκίνητο για το διάστημα που επιθυμεί και στο τέλος να το επιστρέψει στον… ιδιοκτήτη του. Είναι κάτι σαν Airbnb για αυτοκίνητα. Μια νέα ιδέα από νέα μυαλά που βασίζεται στο μοντέλο της οικονομίας του διαμοιρασμού έρχεται να διευκολύνει την καθημερινότητα, τα ταξίδια αλλά και τις ανάγκες μας. Ο start uper Χρήστος Χιλέτης είναι το μυαλό που βρίσκεται πίσω από τo Carma Share. Έκανε την ιδέα του πραγματικότητα, δημιούργησε την ομάδα του και έγινε παράδειγμα του νέου επιχειρείν. Συνομιλήσαμε μαζί του για την καινοτόμα πλατφόρμα του, την καθημερινότητά του και τους στόχους του!
Πώς μπήκες στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα στο χώρο των startup επιχειρήσεων;
Είμαι πρωτοετής φοιτητής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Το ενδιαφέρον μου για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα ξεκίνησε μέσα από την συμμετοχή μου στο Youth Entrepreneurship School το οποίο διοργάνωνε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αφορούσε την ελληνική επιχειρηματικότητα.Εκεί γνώρισα και τα δύο αλλά μέλη της ομάδας μας. Έπειτα ακολούθησαν και άλλοι επιχειρηματικοί διαγωνισμοί και όλα αυτά λειτούργησαν ως μια αφύπνιση για εμένα. Η ιδέα ήρθε πριν από 2 χρόνια όταν έδινα πανελλήνιες. Είχα κάνει ήδη την έρευνα μου πάνω στο πεδίο του Car Sharing, οπότε όταν έδωσα δεύτερη φορά πανελλήνιες και πέρασα στη σχολή που ήθελα, αποφάσισα πως ήρθε η ώρα να την υλοποιήσω.
Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Carma Share και πώς το όνομά του;
Το Carma είναι ένα λογοπαίγνιο από το Car+me. Θέλουμε να προβάλλουμε την έννοια ότι δίνεις κάτι,για να πάρεις κάτι άλλο πίσω. Δίνεις χρήματα και ως αντάλλαγμα λαμβάνεις μια υπηρεσία και μια ολόκληρη εμπειρία.
Πώς πέρασες από την ιδέα στην υλοποίηση; Βασικός παράγοντας θα έλεγες πως ήταν η δημιουργία μιας ομάδας συνεργατών;
Όπως ανέφερα προηγουμένως, είχα ήδη κάνει την έρευνα μου, είδα ότι πλέον η αγορά έχει ωριμάσει και ήξερα πως αυτό που θέλω να κάνω, μπορεί να γίνει πρακτικά. Ξεκίνησα λοιπόν να αναζητάω άτομα, κοιτάζοντας πρώτα ανθρώπους με τους οποίους είχα συνεργαστεί στο παρελθόν. Έτσι λοιπόν βρήκα την Ιωάννα Χατζηνταβίδου (Content Officer) και την Ρίτα Χίου (Technology Officer). Αναμφισβήτητα το ξεκίνημα μιας επιχείρησης απαιτεί υπομονή, επιμονή, σκληρή δουλειά, ρίσκα και μια καλή ομάδα. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο τελευταίο, καθώς είναι σημαντικό τα άτομα με τα οποία θα συνεργάζεσαι να έχουν το ίδιο όραμα και την ίδια όρεξη με εσένα.
Ποια ήταν τα προβλήματα που αντιμετώπισες και πως τελικά κατάφερες να τα ξεπεράσεις;
Η κυριότερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε και βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τη λύση της είναι το ασφαλιστικό και το νομικό κομμάτι, πράγματα τα οποία θεωρούμε αρκετά σημαντικά, καθώς θέλουμε η πλατφόρμα μας να χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία και ασφάλεια, συνεπώς όλα τα οχήματα πρέπει να είναι ασφαλισμένα. Άλλο ένα σημαντικό θέμα είναι το κομμάτι της χρηματοδότησης, καθώς προς το παρόν στηρίζουμε όλη τη προσπάθεια τα μέλη της ομάδας, ωστόσο στο μέλλον είμαστε ανοιχτοί για πιθανές συνεργασίες. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική θεωρώ τη ψυχολογία. Ένα άτομο που βάζει σε προτεραιότητα την ψυχική του υγεία και αφιερώνει χρόνο στον εαυτό του έχει περισσότερες πιθανότητες να αποδώσει καλύτερα μακροπρόθεσμα χωρίς να μειώσει την παραγωγικότητα και την δημιουργικότητα του.
Μίλησε μας για την ομάδα του Carma Share!
Η ομάδα του Carma Share αποτελείται προς το παρόν από 3 άτομα.
Εγώ, όπως είπα είμαι δευτεροετής φοιτητής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Έχω εργαστεί στο χώρο του τουρισμού και έχω αρκετή εμπειρία στο κομμάτι του Web Development. Έχω παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων και επιχειρηματικών διαγωνισμών ώστε να μάθω όσα περισσότερα μπορώ για τον χώρο της επιχειρηματικότητας. Στο Carma έχω αναλάβει το κομμάτι του Business αλλά και του Strategical Planning.
Η Ρίτα είναι η CTO του Carma και τριτοετής φοιτήτρια στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο ΕΚΠΑ. Ασχολείται με project που αφορούν διαδικτυακές εφαρμογές και γραφικά και έχει λάβει μέρος σε ποικίλες εκδηλώσεις και διαγωνισμούς που αφορούν την τεχνολογία και την καινοτομία. Συγκεκριμένα στο Carma έχει αναλάβει το σχεδιασμό γραφικών (λογότυπο, διαφημιστικά βίντεο) και τη δημιουργία ιστοσελίδας και λοιπών τεχνολογικών εφαρμογών.
Η Ιωάννα Χατζηνταβίδου είναι η CCO του Carma και τριτοετής φοιτήτρια στο τμήμα Ρωσικής Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών στο ΕΚΠΑ. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια digital marketing, ρητορικής και φωτογραφίας και έχει λάβει μέρος οργανώσεις και επιχειρηματικα προγράμματα όπως το YES, Women on Top, Open House και το TEDxAcademy. Στο Carma έχει αναλάβει το μέρος του Content και Social Media Marketing.
Δεν θα μπορούσα, βέβαια, να μην αναφέρω και το incubator, που μας παρέχει στήριξη και υπηρεσίες: Το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του ΟΠΑ, που είναι σαν το τέταρτο μέλος της ομάδας μας.
Ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρει το Carma Share;
Η πλατφόρμα μας είναι κάτι σαν το ‘Airbnb για αυτοκίνητα ‘. Το Carma Share ή Carma όπως το αποκαλούμε είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει την ενοικίαση αυτοκινήτων σε πολύ χαμηλότερες τιμές (έως και 200% κατω) και την καταχώρηση οχημάτων στη πλατφόρμα μας, ώστε να τεθούν προς ενοικίαση. Επιπλέον παρέχουμε στους χρήστες μας premium πακέτα, καθώς και εκπτώσεις σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Ένας χρήστης που θέτει το όχημα του προς ενοικίαση μπορεί να βγάλει κατά Μ.Ο 350 ευρω το μήνα. Σε σχέση με όλους τους κλασικούς παρόχους υπηρεσιών ενοικίασης οχημάτων εξασφαλίζουμε τουλάχιστον 5 πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα.
- Έσοδα για τους ιδιώτες-πολίτες μέσα από την χρησιμοποίηση της προσωπικής τους περιουσίας.
- Πολύ φθηνότερες τιμές ακόμα και 200% σε οχήματα πολυτελείας.
- Ευκολία στη χρήση και ποικιλία οχημάτων για κάθε ανάγκη.
- Διαθέσιμο ασφαλιστικό συμβόλαιο κάλυψης ατυχημάτων κάθε στιγμή όταν το χρειαστεί ο χρήστης.
- Μηδενικά κόστη επισκευών και συντήρησης από την εταιρεία μας, ώστε να διασφαλισουκε ακόμα χαμηλότερες τιμές.
Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού;
Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση του κοινού είναι πολύ αισιόδοξη. Έχουμε συνδεθεί με μελλοντικούς χρήστες της πλατφόρμας μας μέσα από τα social media δημιουργώντας ένα διαδικτυακό community και ως τώρα έχουμε λάβει, από όσους παρακολουθούν την εξέλιξη μας, ένα αρκετά θετικό feedback.
Η πλατφόρμα σας βασίζεται στην οικονομία του διαμοιρασμού. Το μοντέλο αυτό έχει αρχίσει να αποκτά μεγαλύτερο κοινό στην Ελλάδα;
Είναι γεγονός πως με το πέρασμα του χρόνου η οικονομία του διαμοιρασμού (το sharing economy) αποκτά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην Ελληνική αγορά. Το θεωρώ απόλυτα λογικό καθώς οι καταναλωτές αναγνωρίζουν α πλεονεκτήματα του οικονομικού αυτού μοντέλου και σπεύδουν να το δοκιμάσουν. Η ανάπτυξη αυτής της μορφής οικονομίας θεωρώ πως θα είναι ραγδαία τα επόμενα χρόνια εφόσον ακόμα δεν έχουμε δει όλες τις πτυχές του sharing economy.
Τι συμβουλές θα έδινες σε κάποιον που φοβάται να υλοποιήσει την ιδέα του; Ποιο ήταν το δικό σου κίνητρο;
Κάθε επιχειρηματίας έχει το δικό του τρόπο σκέψης και δράσης. Θεωρώ πως καλό είναι όταν κάποιος αποφασίσει να ξεκινήσει κάτι δικό του, να είναι συνειδητοποιημένος ότι θα υπάρξουν δυσκολίες και εμπόδια. Για 10 δυσκολίες 1 χαρά, αυτή είναι η καθημερινότητα ενός Startup per, για τον πρώτο καιρό τουλάχιστον. Πρέπει επίσης όταν αρχίζουμε κάτι, να είμαστε self motivated, διότι η πραγματικότητα είναι πως λίγοι θα πιστέψουν στο εγχείρημά μας. Τέλος για μένα πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία και ο ψυχισμός μας. Ωραία τα success stories με αμέτρητες ώρες δουλειάς μέσα στη μέρα και διαλείμματα μόνο για φαγητό αλλά προσωπικά θεωρώ ότι δεν είναι τόσο παραγωγικά και πραγματοποιήσιμα τουλάχιστον για την ομάδα του Carma. Η νοοτροπία μας λέει πως όταν δεν κάνουμε εκτεταμένες και μακροπρόθεσμες υπερβολές είμαστε όλοι ικανοί να αποδώσουμε καλύτερα. Η δουλειά πάντα θα υπάρχει και ο όγκος εργασίας θα είναι μεγάλος καθώς έχουμε να χτίσουμε κάτι από την αρχή. Θα υπάρξουν φυσικά μέρες που θα πάμε από τις 9 το πρωί και θα φύγουμε στις 10 το βράδυ αλλά αυτό δεν θα πρέπει να υποκαταστήσει την κανονικότητα στη ζωή μας και τις ώρες που πρέπει να αφιερώνουμε σε μας και τους ανθρώπους μας.
Η Ελλάδα είναι μα χώρα που καλλιεργεί τις νέες και πρωτότυπες ιδέες; Υπάρχει πρόσφορο έδαφος για startups και νέες επιχειρηματικές κινήσεις;
Η αλήθεια είναι πως το έδαφος δεν είναι ιδιαίτερα πρόσφορο για τους νέους επιχειρηματίες. Προσωπικά θεωρώ ως κύριο πρόβλημα για την ελληνική αγορά το γεγονός ότι όλοι «παίζουμε» σε μια σκακιέρα από την οποία συνεχώς αλλάζουν τα κομμάτια. Το άσπρο γίνεται μαύρο και η στρατηγική συνεχώς προσαρμόζεται. Το γεγονός ότι η αστάθεια στην φορολογία και γενικότερα στην οικονομία υφίσταται δεν επιτρέπει εύκολα να θέσουμε γερές βάσεις.
Περιέγραψέ μας την καθημερινότητά σου! Πως θα έλεγες πως είναι μια τυπική ημέρα σου;
Η καθημερινότητα μου δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Θα ξυπνήσω, θα πάω στη σχολή μου. Μετά θα πάω στο γραφείο να δουλέψω ή να πραγματοποιήσω κάποια συνάντηση με την ομάδα μας. Προσπαθώ μέσα στην μέρα μου να βάλω πράγματα όπως γυμναστική και χρόνο για τους ανθρώπους μου καθώς τα θεωρώ μεγάλης σημασίας. Σημαντικό είναι να μειώνουμε τον χρόνο στο κινητό και στα Social Media καθώς μας δεσμεύουν απίστευτο χρόνο μέσα στη μέρα.
Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι σου; Πώς θα εξελιχθεί το project Carma Share;
Το σημαντικό ορόσημο είναι τα μέσα του Νοέμβρη, όπου θέλουμε και θα έχουμε μια πλήρως λειτουργική πλατφόρμα. Έπειτα ακολουθεί μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια και συνεργασίες, ώστε να αναπτύξουμε την πελατεία μας και να παρέχουμε στους χρήστες μας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θεωρούμε ότι το καλοκαίρι του 2020, η τουριστική περίοδος θα απογειώσει την startup μας!
Carma Share info: