«Γρηγόρης δεν λέγεται;», ρώτησε ο κ. Αχιλλέας Ζήσης.
Παραξενευτήκαμε. Πώς γίνεται ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που διερευνά το Predator Gate να αναρωτιέται για το όνομα του κ. Δημητριάδη, τα πεπραγμένα του οποίου διερευνά λόγω εμπλοκής στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων; Εκτός αν επρόκειτο για παραπλανητική επίδειξη άγνοιας – λαϊκά μιλώντας, για το ξεκάρφωμα.
Στήριξε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία του Reporters United εδώ!
Αυτή η ερώτηση, όπως και η άγνοια του κ. αντεισαγγελέα για την αγωγή Δημητριάδη σε βάρος του Reporters United και της ΕφΣυν, είναι ένα δείγμα της προβληματικής διαδικασίας που βιώσαμε τον περασμένο Απρίλιο, κατά την εξέτασή μας στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας για τις υποκλοπές.
Ο κ. Ζήσης είπε ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι «νόμιμες» υποκλοπές της ΕΥΠ. Εμφανίστηκε πρωθυπουργικότερος του πρωθυπουργού, που έχει παραδεχτεί ότι δεν υπήρχε η αναγκαία αιτιολογία για την (παράνομη) παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη.
Δύο και πλέον χρόνια μετά τις πρώτες αποκαλύψεις μας, οι δύο υπογράφοντες κληθήκαμε ως μάρτυρες για την υπόθεση. Δεν είχαμε αυταπάτες. Η έρευνά μας είχε αποδείξει από τις 24 Οκτωβρίου 2023 (Πώς ο Άρειος Πάγος ματαίωσε την αποκάλυψη της σχέσης κυβέρνησης – Predator) ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (Γ. Αδειλίνη), διορισμένη απευθείας από την κυβέρνηση, αφαίρεσε τη διερεύνηση του σκανδάλου από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, ακριβώς όταν εκείνη ερευνούσε την ύπαρξη κοινού κέντρου ΕΥΠ – Μαξίμου – Predator. Η ανάθεση της υπόθεσης στον κ. Ζήση, επομένως, είχε εξαρχής κακούς οιωνούς.
Οι οιωνοί επιβεβαιώθηκαν από την αρχειοθέτηση ως προς το σκέλος του κοινού κέντρου ΕΥΠ – Predator. Ωστόσο, η συγκάλυψη είχε ήδη διαφανεί κατά την εξέτασή μας.
ΕΥΠ εκτός κάδρου
Κατά την κατάθεσή μας, ο κ. Ζήσης είπε ευθέως ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, επειδή είναι «νόμιμες επισυνδέσεις». Πρόκειται για λανθασμένη άποψη.
Κατά την εξέτασή μας αποκομίσαμε την εντύπωση ότι ο κ. Ζήσης εξαρχής ενδιαφερόταν περισσότερο για τους ιδιώτες και τις εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση παρά για τους αξιωματούχους.
Πρώτον, για να είναι οι επισυνδέσεις νόμιμες και όχι νομότυπες – παράνομες, πρέπει να είναι αιτιολογημένες με πραγματικούς λόγους εθνικής ασφάλειας. Με την παραπάνω θέση του, ο κ. Ζήσης εμφανίζεται πρωθυπουργικότερος του πρωθυπουργού, ο οποίος τον Μάιο του 2023 είχε παραδεχτεί ότι στην περίπτωση Ανδρουλάκη δεν υπήρχε η αναγκαία αιτιολογία για την παρακολούθησή του: «Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και δεν έπρεπε ποτέ να είχε τεθεί υπό παρακολούθηση».
Δεύτερον, ο κ. Ζήσης κακώς δεν ενδιαφέρθηκε για τις υποκλοπές της ΕΥΠ. Μέρος της έρευνάς του ήταν η ύπαρξη ή μη κοινού κέντρου ΕΥΠ – Predator. Άρα, και τα πεπραγμένα της Υπηρεσίας.
Κατά την εξέτασή μας αποκομίσαμε γενικότερα την εντύπωση ότι ο κ. Ζήσης εξαρχής ενδιαφερόταν περισσότερο για τους ιδιώτες και τις εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση παρά για τους αξιωματούχους. Έπρεπε να επιμείνουμε στα στοιχεία για τους κ. κ. Δημητριάδη και Κοντολέοντα, ώστε να αποτελέσουν μέρος της κατάθεσής μας.
Οι εξελίξεις φαίνεται να μας επιβεβαιώνουν: Τελικά, μόνο τέσσερις ιδιώτες, ιδιοκτήτες ή εκπρόσωποι εταιρειών, παραπέμπονται σε δίκη για την υπόθεση. Κι αυτοί, μόνο για πλημμέλημα και όχι για κακούργημα. Στο πλαίσιο ενός σκανδάλου που περιελάμβανε παρακολουθήσεις υπουργών, πολιτικών, δημοσιογράφων, στελεχών του στρατού – αδικήματα που εξ ορισμού συνδέονται με κατασκοπεία.
Μήπως τα έκανε όλα κάποιος υπάλληλος της ΕΥΠ;
Στη συνέχεια, ο κ. Ζήσης μάς είπε ότι τον ενδιαφέρουν οι υποκλοπές μέσω Predator. Τότε αναφερθήκαμε στην ταυτόχρονη στοχοποίηση, Ανδρουλάκη, Κουκάκη, Σίφορντ από ΕΥΠ και Predator.
Αναδημοσίευση από https://www.reportersunited.gr/13451/areios-pagos-ypoklopes-fiasko/