Αυτό που συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης και όχι μόνο, με την άφιξη της «Νεφρογένεσις» Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης είναι από εκείνα τα πράγματα που μας γεμίζουν με αισιοδοξία και μας δείχνουν πως υπάρχουν άνθρωποι, που όχι μόνο μοχθούν νυχθημερόν αλλά κάνουν πράξη όσα πριν μερικά χρόνια φάνταζαν άπιαστο όνειρο!
Συναντήσαμε τον Νεφρολόγο Τάσο Φούντογλου, συντονιστή-διευθυντή της «Νεφρογένεσις» με αφορμή τα επικείμενα εγκαίνια της πρώτης ιδιωτικής μονάδας χρόνιας αιμοκάθαρσης (ΜΧΑ) στην Δυτική Μακεδονία που ευελπιστεί να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες αιμοκάθαρσης στους ασθενείς με τελικό στάδιο χρόνιας νεφροπάθειας μέσα σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις.
Oι νεφροπαθείς στην Ελλάδα αυξάνονται συνεχώς και τα Νοσοκομεία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. Πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη για προσφορά υψηλής ποιότητας θεραπειών, σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια στην περιοχή μας;
Η Χρόνια Νεφρική Νόσος Τελικού Σταδίου αποκτάει και στην χώρα μας, όπως σε ολόκληρο τον κόσμο, χαρακτηριστικά επιδημίας. Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των ανθρώπων σε συνδυασμό με την υψηλή συχνότητα νοσημάτων στον γενικό πληθυσμό όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η παχυσαρκία οδηγούν ολοένα και περισσότερους ασθενείς με νεφρική νόσο στο τελικό της στάδιο και στην ανάγκη αιμοκάθαρσης. Στην χώρα μας, χαρακτηριστικά, πάνω από 11.000 ασθενείς υποβάλλονται σήμερα σε κάποια μέθοδο εξωνεφρικής κάθαρσης (αιμοκάθαρση και περιτοναϊκή κάθαρση) και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, ασκεί μεγάλες πιέσεις στο εθνικό σύστημα υγείας και κυρίως στον νοσοκομειακό τομέα. Στην περιοχή μας οι πιέσεις αυτές είναι ακόμα πιο μεγάλες καθώς τα δυο νοσοκομεία της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας με αποτέλεσμα το προσωπικό τους να επιβαρύνεται σημαντικά. Από την άλλη είναι πλέον διεθνής πρακτική οι δομές υγείας που διαχειρίζονται χρόνιους ασθενείς να αυτονομούνται από το νοσοκομειακό περιβάλλον και να εξελίσσονται σε συμπληρωματικές δομές υγείας οι οποίες αφενός αποσυμφορούν τα νοσοκομεία από την διενέργεια μιας χρόνιας και τακτικής θεραπείας όπως είναι η αιμοκάθαρση και αφετέρου αποδεσμεύουν προσωπικό και πόρους προκειμένου να διοχετευτούν στον πυρήνα της νοσοκομειακής φροντίδας που δεν είναι άλλος από το οξύ -και όχι το χρόνιο- πρόβλημα υγείας. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως η ανάγκη για την δημιουργία μιας εξειδικευμένης δομής αιμοκάθαρσης στην περιοχή μας, στην οποία οι ασθενείς θα λαμβάνουν την θεραπεία τους σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον, με την χρήση της πιο σύγχρονης τεχνολογίας και με απόλυτη κάλυψη του κόστους της από τον ΕΟΠΥΥ, ήταν όχι μόνο έκδηλη αλλά και επιτακτική!
Πείτε μας δυο λόγια για την εκκίνηση, το αντικείμενο δραστηριότητας της «Νεφρογένεσις» και τις υπηρεσίες που προσφέρετε.
Όπως σας είπα, η MXA «Νεφρογένεσις» ξεκίνησε από μια πραγματική ανάγκη για την περιοχή μας και κατέληξε σε μια ολοκληρωμένη ιδέα μιας ομάδας ανθρώπων που πίστεψαν εξαρχής πως η υγειονομική μιζέρια της περιοχής μας πρέπει και μπορεί να αλλάξει. Η εμπειρία μου ως αναπληρωτής διευθυντής στην ΜΧΑ «Nephroxenia» της πόλης των Ιωαννίνων, δίπλα στον επιστημονικά υπεύθυνο και παλιό μου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κο. Κωνσταντίνο Κατωπόδη ,αποτέλεσε την αφετηρία αυτού του εγχειρήματος. Ακολούθησε η συνάντηση μου με ανθρώπους του χώρου που είχαν τις ίδιες αγωνίες με εμένα και που πίστεψαν από την αρχή πως ένα τέτοιο εγχείρημα αξίζει να πραγματοποιηθεί και κάπως έτσι φτάσαμε στον Ιούνιο του 2023, οπότε και ξεκίνησε την λειτουργία της η πρώτη ιδιωτική Μονάδα Χρόνια Αιμοκάθαρσης στην Δυτική Μακεδονία με βασικό σκοπό την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς με τελικό στάδιο χρόνιας νεφροπάθειας.
H ΜΧΑ «Νεφρογένεσις» εξασφαλίζει αιμοκάθαρση υψηλών προδιαγραφών καθώς είναι εξοπλισμένη με τα σύγχρονα μηχανήματα αιμοκάθαρσηςτου ιαπωνικού οίκου ΝIPRO, SURDIAL-X-2, τα οποία επιτρέπουν την διενέργεια όλων των σύγχρονων μεθόδων αιμοκάθαρσης με απόλυτη ασφάλεια (κλασική αιμοκάθαρση και On line HDF) και με την χρήση των πλέων αξιόπιστων φίλτρων αιμοκάθαρσης. Παράλληλα η μονάδα διαθέτει το σύγχρονο σύστημα επεξεργασίας νερού WATERA με διπλή αντίστροφη ώσμωση και δυνατότητα θερμικής απολύμανσης το οποίο εξασφαλίζει την παροχή εξαιρετικά καθαρού νερού για την διενέργεια της θεραπείας.
Το ζήτημα βέβαια δεν είναι τόσο το να διαθέτεις σύγχρονη τεχνολογία αιμοκάθαρσης, την οποία πλέον οι περισσότερες ΜΧΑ στην χώρα μας διαθέτουν, όσο το να ξέρεις να την χρησιμοποιείς καθώς δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο της λανθασμένης εφαρμογής των διαφόρων μεθόδων αιμοκάθαρσης λόγω άγνοιας βασικών παραμέτρων της συνταγογράφησης τους. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έκδηλο στην εφαρμογή της on line αιμοδιαδιήθησης (HDF) στην οποία αστοχίες στην επιλογή των βασικών παραμέτρων της έχουν ως αποτέλεσμα ο ασθενής να μην λαμβάνει το μέγιστο όφελος επιβίωσης που σχετίζεται με την μέθοδο αυτή.
Πέραν της τεχνολογίας αλλά και της γνώσης ιδιαίτερα σημαντική είναι η ιατρική και νοσηλευτική ομάδα που στελεχώνει την μονάδα. Η ύπαρξη δυο νεφρολόγων γιατρών, ενός έμπειρου παθολόγου και δυο καρδιολόγων και φυσικά το εξειδικευμένο νοσηλευτικό μας προσωπικό, με την παρουσία νοσηλευτριών/νοσηλευτών έμπειρων στο κομμάτι της αιμοκάθαρσης, εξασφαλίζει την ολιστική προσέγγιση του αρρώστου και την άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος σχετίζεται τόσο με την αιμοκάθαρση όσο και με την γενικότερη κατάσταση υγείας του. Πέραν αυτών, η μονάδα έχει αναπτύξει συνεργασίες με καταξιωμένους αγγειοχειρουργούς προκειμένου να εξασφαλίζουν στους ασθενείς μας βιώσιμες και λειτουργικές αγγειακές προσπελάσεις για την διενέργεια της αιμοκάθαρσης καθώς και με άλλες ειδικότητες που είναι απαραίτητες για την εξατομικευμένη φροντίδα αυτών των ασθενών.
Στο πλαίσιο της ιατρικής φροντίδας των ασθενών μας αξιοσημείωτη είναι η δυνατότητα που έχουμε ως μονάδα για την διενέργεια δωρεάν γενετικού ελέγχου τόσο στους ασθενείς όσο και σε μέλη της οικογένειάς τους, στους οποίους υπάρχει η υποψία γενετικού νοσήματος. Η γενετική διάσταση της χρόνιας νεφροπάθειας είναι πλέον γνωστή και καλά τεκμηριωμένη και στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα λειτουργίας της μονάδας μας έχουμε εντοπίσει ήδη δυο οικογένειες στις οποίες είχε τεθεί λανθασμένη διάγνωση νεφρικής νόσου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της φροντίδας τόσο των ίιδων των ασθενών όσο κυρίως των συγγενών τους. Οι τελευταίοι εντοπίστηκαν με πρώιμους δείκτες νεφρικής νόσου (οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα γίνονταν αντιληπτοί ή αν γίνονταν θα αντιμετωπίζονταν με τον κλασικό τρόπο των συνεχών εξετάσεων και εν τέλει της λανθασμένης διάγνωσης) και τέθηκαν σε αρχικές νεφροπροστατευτικές θεραπείες με σημαντικό όφελος για την περαιτέρω πορεία της υγείας τους.
Σημαντική θεωρείται επίσης η ιδιαιτέρως αναβαθμισμένη ξενοδοχειακή υποδομή της μονάδας η οποία προσφέρει στους ασθενείς την δυνατότητα να λαμβάνουν την θεραπεία τους σε ένα ευχάριστο περιβάλλον με τις απαραίτητες ανέσεις καθώς και η δυνατότητα που υπάρχει για δωρεάν μεταφορά των ασθενών αυτών προς την μονάδα μας με δικά μας επιβατικά μέσα.
Και φυσικά όλα αυτά παρέχονται εντελώς δωρεάν στους ασθενείς μας, καθώς η μονάδα είναι συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ. Εντελώς δωρεάν είναι επίσης και οι εξετάσεις που διενεργούνται στα διαγνωστικά κέντρα της πόλης (υπέρηχοι, ακτινογραφίες, αξονικές και μαγνητικές) καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται για όλους τους ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στην χώρα μας. Ως εκ τούτου το «δωρεάν» στους ασθενείς αυτούς, τόσο για την θεραπεία και τα φάρμακα τους όσο και για τις εξετάσεις τους, δεν αποτελεί παραχώρηση κάποιας συγκεκριμένης κλινικής ή μονάδας – όπως διαφημίζουν δολίως ορισμένοι- αλλά κεκτημένο δικαίωμα τους εντός του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας μας!
Ο/Η νεφροπαθής εισέρχεται σε έναν καινούριο τρόπο ζωής που περιλαμβάνει αρκετό χρόνο ενασχόλησης με τη θεραπεία του. Σε αυτόν τον τομέα πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η καλή συνεργασία ασθενούς, γιατρού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς η μέθοδος και ο τρόπος προσέγγισης του νεφροπαθούς;
Στην ΜΧΑ Νεφρογένεσις πιστεύουμε στην καλή σχέση ασθενούς και προσωπικού της μονάδας. Η ευγένεια και το ενδιαφέρον πηγάζουν από την ειλικρινή πίστη μας πως μια τέτοια σχέση είναι απαραίτητη για την ολοκληρωμένη φροντίδα αυτών των ασθενών και για την βελτίωση της ψυχικής τους υγείας η οποία είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Η χρονιότητα της νόσου και οι ιδιαιτερότητες της θεραπείας απαιτούν από το προσωπικό ικανό βαθμό ενσυναίσθησης καθώς και συνεχή εγρήγορση για την κατανόηση των προβλημάτων τους και την προσπάθεια επίλυσής τους. Και φυσικά όλα αυτά πηγάζουν από την βαθιά μας πίστη στο ανθρωποκεντρικό μοντέλο της παρεχόμενης φροντίδας υγείας και όχι από το άγχος του ανταγωνισμού. Ξέρετε, είναι ιδιαίτερα κωμικό το φαινόμενο να βλέπεις συναδέλφους να μεταβάλλουν άρδην την συμπεριφορά τους απέναντι στους ασθενείς και τους συνοδούς τους μόλις νιώσουν την πίεση του ανταγωνισμού. Η γελοιοποίηση είναι προφανής αλλά ας την αποδεχτούμε στο πλαίσιο του ιατρικού savoirvivre! Στην μονάδα μας αντίθετα οι συμπεριφορές αυτές αποτελούν απαράβατο όρο λειτουργίας της μονάδας και δεν τις διαπραγματευόμαστε επουδενί!
Είναι ασφαλής η διενέργεια της αιμοκάθαρσης στις ΜΧΑ;
Εδώ υπάρχει μια αστήρικτη φημολογία που διακινείται κυρίως από «πονηρούς» του χώρου μας προκειμένου να δημιουργήσουν ανασφάλεια στους ασθενείς και να τους αποτρέψουν από το να δοκιμάσουν μια διαφορετική εμπειρία αιμοκάθαρσης σε έναν ποιοτικά και τεχνολογικά αναβαθμισμένο χώρο. Καταρχάς από τους 11.000 περίπου ασθενείς που υποβάλλονται σήμερα σε θεραπεία αιμοκάθαρσης τα 2/3 εξυπηρετούνται από αυτόνομες ΜΧΑ του ιδιωτικού τομέα. Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να δώσει την απάντηση στους διάφορους πονηρούς χωρίς να απαιτείται περαιτέρω σχολιασμός. Αλλά ας το πάμε και λιγάκι παρακάτω. Η διενέργεια της αιμοκάθαρσης για να είναι ασφαλής απαιτεί τρία πράγματα: να έχεις την απαραίτητη τεχνολογία, να ξέρεις να την χρησιμοποιείς επ’ ωφελεία του ασθενούς και να μπορείς να αντιμετωπίσεις άμεσα και αποτελεσματικά τις συνήθεις επιπλοκές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης π.χ ένα υποτασικό επεισόδιο. Οτιδήποτε άλλο συμβεί στον ασθενή, το οποίο είναι εξαιρετικά σπάνιο, αντιμετωπίζεται σε νοσοκομειακό επίπεδο και στην αντίστοιχη κλινική. Για παράδειγμα ένα οξύ καρδιολογικό σύμβαμα κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης, είτε ο ασθενής είναι στο καλύτερο τριτοβάθμιο νοσοκομείο της χώρας, είτε σε ένα δευτεροβάθμιο νοσοκομείο, είτε σε μια ιδιωτική κλινική είτε σε μια ΜΧΑ θα αντιμετωπιστεί σε μια καρδιολογική κλινική! Είναι τόσο απλό! Απλά στο τριτοβάθμιο και το δευτεροβάθμιο νοσοκομείο θα αναγκαστεί ο ασθενής να αλλάξει όροφο ενώ στην ιδιωτική κλινική ή στην ΜΧΑ να μεταφερθεί στο οικείο νοσοκομείο με το ασθενοφόρο που υποχρεούνται από τον νόμο να διαθέτουν οι τελευταίες. Το ζητούμενο και πάλι είναι να μπορείς να αναγνωρίσεις ένα τέτοιο σύμβαμα έγκαιρα και να μην κάνεις για παράδειγμα την διάγνωση της ιογενούς λοίμωξης σε έναν ασθενή που εκείνη τη στιγμή σου κάνει σιωπηλό έμφραγμα του μυοκαρδίου! Τα έχουμε δει και αυτά ουκ ολίγες φορές, οπότε καταντάει λιγάκι αστεία η συζήτηση περί ασφαλούς αιμοκάθαρσης. Το βασικό διακύβευμα της ασφάλειας δεν είναι ο χώρος στον οποίο διενεργείται μια θεραπευτική μέθοδος αλλά η γνώση και η επιστημονική επάρκεια αυτών που καλούνται να την εποπτεύσουν. Οτιδήποτε άλλο ακούγεται περί ασφάλειας εμπίπτει όπως καταλαβαίνετε στην σφαίρα της αστειότητας και της επιστημονικής ανασφάλειας αυτών που τα διακινούν….
Διεύθυνση
Φιλίππου, Κοίλα Κοζάνης
Τ.2461200520
www.nefrogenesis.gr