O AHΣ Πτολεμαΐδας είναι η πρώτη Λιγνιτική Μονάδα που λειτούργησε η ΔΕΗ στο Λεκανοπέδιο της Πτολεμαΐδας και εγκαινιάστηκε το 1959 ενώ λίγο αργότερα κατασκεύασε και τον ομώνυμο οικισμό στο Προάστιο για τις ανάγκες των επιστημόνων που σχεδίαζαν την εξέλιξη των υπόλοιπων μονάδων.
Το έργο της Τ/θ Πτολεμαΐδας στηρίχτηκε στον σταθμό, μέσω της σύνδεσης του δικτύου με την 3η Μονάδα για πολλά χρόνια που συνοδεύτηκε στη συνέχεια από σωρεία προβλημάτων λόγω των πεπαλαιωμένων εγκαταστάσεων, ενώ το 2014 εκδηλώθηκε φωτιά στις εγκαταστάσεις του Σταθμού, οπότε και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο του.
Στη συνέχεια κατατέθηκαν προτάσεις για την αξιοποίηση του με σκοπό να διατηρηθεί η κατασκευή αυτή και να αποτελέσει μνημείο Βιομηχανικής κληρονομιάς με τη δημιουργία Μουσείου Λιγνίτη, τεχνολογικού Πάρκου, συνδεδεμένο με τον χώρο της πρώην ΑΕΒΑΛ για να διατηρηθεί η 60χρονη δυνατή σχέση του Λιγνίτη και της Πτολεμαΐδας αλλά και η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε.
Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης ανακοίνωσε πως αξιοποιούνται οι εγκαταστάσεις του με τη δημιουργία στούντιο για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών σε συνεργασία με εταιρείες – κολοσσούς του Εξωτερικού που θα αποφέρουν και θέσεις εργασίας στην περιοχή
Έτσι προχωρά ένα φιλόδοξο έργο, όπου οι εγκαταστάσεις του ανενεργού ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, θα μετατραπούν σε κινηματογραφικά στούντιο σε ένα χώρο που συνδέθηκε με την ηλεκτροδότηση της χώρας μας.
Για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας το στοίχημα του μεγαλόπνοου σχεδίου της αξιοποίησης του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας προς αυτήν την κατεύθυνση, παραμένει σε ένα πλάνο όπου εξετάζοντας όλες οι παράμετροι για ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα εμπεριέχει την Ελλάδα, τα Βαλκάνια αλλά και την Ευρώπη αφού πρώτα οριστικοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο.
Οι επαφές του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη συνεχίζονται με το αρμόδιο Υπουργείο και υπάρχει έντονη κινητικότητα ακόμα και αυτή την στιγμή για την τελική πρόταση που θα οριστικοποιηθεί και θα μπορέσει να λειτουργήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και ανάπτυξης, σε ένα τομέα που μπορεί να φέρει καινούργια δεδομένα συνδέοντας την ακόμα και με την τριτοβάθμια εκπαίδευση .
Η Δυτική Μακεδονία άλλωστε μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους κινηματογραφιστές καθώς πέρα από τη βιομηχανική εγκατάσταση του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως στούντιο, η περιοχή παρέχει ένα μοναδικό ανάγλυφο που προσφέρεται για κινηματογραφικές παραγωγές
Η πρόταση βασισμένη σε μια ιδέα του γνωστού σκηνοθέτη και βουλευτή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θέμη Μουμουλίδη που ξεκίνησε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τη ΔΕΗ, με τη στήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ παρακολουθείται με ενδιαφέρον από εκπροσώπους της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας.
Η αλλαγή αντιμετώπισης της ΔΕΗ δημιουργεί πυλώνες ανάπτυξης. Η δημιουργία κινηματογραφικών στούντιο σε έναν μοναδικό βιομηχανικό και ιστορικό χώρο είναι μια εξαιρετική είδηση και μια μοναδική ευκαιρία.
Παναγιωτάκης Εμμανουήλ , Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ
Η βιομηχανική εγκατάσταση αλλά και ο χώρος των λιγνιτωρυχείων που την περιβάλλει όπως έχει διαμορφωθεί μετά την εξορυκτική δραστηριότητα και οι αποκαταστάσεις των εδαφών συνθέτουν μαζί ένα εξαιρετικό, προνομιακό περιβάλλον που προσφέρεται για μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές. Η ΔΕΗ έδειξε διάθεση να στηρίξει το κινηματογραφικό αυτό project Για ποιον λόγο και με ποιον τρόπο θα συνδράμετε στην δημιουργία ενός τέτοιου έργου;
Όπως είπα στην συνέντευξή μου στα τοπικά ΜΜΕ στο πλαίσιο της τελευταίας μου επίσκεψης στην περιοχή, η ΔΕΗ εξετάζει, σε συνεργασία πάντα με τις τοπικές αρχές και κοινωνίες, την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που θα δώσουν ώθηση στη Δυτ. Μακεδονία στην προοπτική της μεταλιγνιτικής περιόδου.
Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου συντρέχουν όλες οι βασικές προϋποθέσεις, και πρωτίστως η ύπαρξη των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ και ιδίως αυτές του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, οι εκτάσεις των Ορυχείων, αλλά και η γεωγραφική θέση της περιοχής, με την προσβασιμότητα της μέσω των σύγχρονων οδικών αξόνων σε διεθνή αεροδρόμια και λιμάνια.
Με το συγκεκριμένο έργο θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, από τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, και από τις παράπλευρες δραστηριότητες. Θέσεις, που θα αφορούν κατά πλειοψηφία τους νέους και νέες, οι οποίοι θα γίνουν κοινωνοί μιας από τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες.
Παράλληλα θα αναβαθμιστεί το επιστημονικό επίπεδο της περιοχής, και ειδικότερα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με τη δημιουργία ειδικών τμημάτων σχετικών με την τεχνολογία των οπτικοακουστικών μέσων.
Επιγραμματικά η περιοχή θα βρεθεί στο επίκεντρο με ό,τι αυτό σημαίνει οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά.
Η ΔΕΗ θα στηρίξει το έργο με όλες της τις δυνάμεις. Ήδη χρηματοδοτεί την παραγωγή κατάλληλου υλικού, και θα συνεισφέρει με εκπόνηση του αναγκαίου Επιχειρηματικού Σχεδίου (Business Plan) από έγκριτο οίκο. Γενικά η ΔΕΗ, με το ειδικό της βάρος, με σχέδιο και μεθοδικότητα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, θα συμβάλει για να ενεργοποιηθούν οι απαραίτητες δυνάμεις, να αρθεί κάθε εμπόδιο, να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες ώστε το όραμα να γίνει πραγματικότητα.
H ΔΕΗ έχει δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο στηρίζοντας την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας μέσα από δράσεις και συνεργασίες;. Πως εξελίσσεται αυτή η σχέση μέσα από τη διάθεση εκτάσεων για την ανάπτυξη πρότυπων καλλιεργειών αρωματικών φυτών και για την δημιουργία Κινηματογραφικών studio;
Οι δεσμοί της ΔΕΗ με τη Δυτική Μακεδονία είναι ακατάλυτοι. Έχουν σφυρηλατηθεί από πολλές δεκαετίες και έχουν προοπτική για πολλές δεκαετίες ακόμη. Η ΔΕΗ έχει συμβάλει τα μέγιστα για την ανάπτυξη της περιοχής. Ταυτόχρονα οφείλει πολλά στην περιοχή, η οποία έχει συνεισφέρει περισσότερο ίσως από κάθε άλλη στην πρόοδο της Επιχείρησης, και μέσω αυτής στην ευημερία και στις κατακτήσεις του λαού μας.
Η μέχρι τώρα συνεισφορά από τη διάθεση των αποκατεστημένων εδαφών στους αγρότες της περιοχής, και η καθοριστική της συμβολή στο έργο ης ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων είναι γνωστή, όπως γνωστή είναι και η διάθεση 5000 περίπου στρεμμάτων στην Πολιτεία για την ανάπτυξη καλλιεργειών αρωματικών φυτών από τους αγρότες.
Ωστόσο θεωρούμε, ότι είναι απολύτως απαραίτητη η συστηματικότερη, με επιχειρηματικά κριτήρια και τα κατάλληλα επιστημονικοτεχνικά μέσα καλλιέργεια αρωματικών φυτών κατάλληλων για τις εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες στην αγορά. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε ενεργοποιηθεί και συνεργαζόμαστε με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Κλάδου. Σύντομα ελπίζουμε ότι θα έχουμε αποτελέσματα.
Οι δεσμοί της ΔΕΗ με τη Δυτική Μακεδονία είναι ακατάλυτοι.
Eκτός από την διάθεση των εγκαταστάσεων, υπάρχει πιθανότητα η ΔΕΗ συμμετάσχει στα διαφορά επενδυτικά σχήματα που θα προκύψουν;
Και βέβαια η ΔΕΗ είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει επιχειρηματικά στη δημιουργία, ανάπτυξη και λειτουργία του κινηματογραφικού Στούντιο. Δεν θα αρκεστεί μόνο στην εισφορά των υποδομών της. Η έκταση, η μορφή της συμμετοχής και οι οικονομικοί πόροι που θα χρειαστούν θα προκύψουν από το Επιχειρηματικό Σχέδιο και, βέβαια, θα εξαρτηθούν και από τους μεγάλους επενδυτές της κινηματογραφικής βιομηχανίας που θα ενδιαφερθούν. Πιστεύουμε σε κάθε περίπτωση ότι η παρουσία της ΔΕΗ παρέχει την αναγκαία σιγουριά, και κάνει την όλη πρωτοβουλία πιο ελκυστική!
Θέμης Μουμουλίδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε.Κοζάνης
Πως γεννήθηκε η ιδέα και ποιο είναι το όραμα σας;
Από τον Φεβρουάριο του 2014 ακόμη, στο πρόγραμμα της περιφερειακής παράταξης «ΑλλάΖουμε εποχή», της οποίας ηγήθηκα στις περιφερειακές εκλογές, υπήρχε η σαφής ομικεεχνικαναφορά στην αξιοποίηση βιομηχανικών κτηρίων. Τον Νοέμβριο του 2015, με επιστολή μου στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, είχα επισημάνει την ανάγκη αξιοποίησης των εγκαταστάσεων αυτών. Στην αρχή ως Βιομηχανικό Μουσείο που θα στέγαζε και όλα τα ευρήματα της περιοχής, και την περιφερειακή ανάπτυξη ενός Σύγχρονου Βιομηχανικού Πάρκου, που θα προσέδιδε διαφορετικά χαρακτηριστικά στην «ταλαιπωρημένη» περιοχή της Πτολεμαίδας. Στη συνέχεια ακολούθησαν συζητήσεις με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη, ο οποίος εξέφρασε την διάθεση να βοηθήσει η ΔΕΗ με παράλληλα αναπτυξιακά έργα. Στη συνέχεια μετά από συζητήσεις με τον τότε γ.γραμματέα και νυν Υφυπουργό του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής κ. Λευτέρη Κρέτσο και με την πρόταση για δημιουργία των Film offices, η ιδέα της αξιοποίησης των κτηριακών εγκαταστάσεων της ΔΕΗ και η δημιουργία στούντιο και εργαστηρίων οπτικοακουστικών μέσων. Σημαντική είναι η συμβολή του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Καρυπίδη ο οποίος από την αρχή είδε θετικά το όλο εγχείρημα, έχοντας μάλιστα ήδη στο παρελθόν συναντηθεί με ξένους παραγωγούς.
Ποτέ δεν έπαψα βέβαια να πιστεύω σε ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο , το οποίο θα αποτελούσε διεθνή αναφορά της περιοχής με την σύνδεσή του με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Τι θα περιλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις , υπάρχει ένα ιδανικό σχεδιαστικό πλάνο;
Οι κτηριακές εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Πτολεμαίδας είναι εγκαταστάσεις μεγάλης επιφάνειας και σημαντικών ιστορικών κτηρίων.
Είναι εμπειρία να τις επισκεφτεί κάποιος. Εδώ χτυπούσε η καρδιά μιας ολόκληρης περιοχής. Είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν. Είναι απίστευτη η συγκίνηση και η εμπειρία μιας επίσκεψης σε έναν από τους τέσσερις πύργους ψύξης , που από μόνοι τους είναι έτοιμοι χώροι στούντιο.
Υπάρχουν χώροι χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων έτοιμοι να υποδεχτούν μια νέα χρήση. Επομένως οι εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν χώρους στούντιο (πλατώ γυρισμάτων) που μπορούν να είναι περισσότεροι από πέντε μεγάλοι χώροι. Μια σειρά εργαστηρίων οπτικοακουστικών μέσων θα βοηθούν στην ταχύτερη και οικονομικότερη επεξεργασία (μοντάζ, επεξεργασία ήχου εικόνας, γραφιστικά κ.λ.π.) . Θα ήταν σημαντικό να μετατραπεί ένας πύργος ψύξης σε στούντιο ηχογράφησης μεγάλων ορχηστρών όπου εδώ εμπειρία είναι το δέος του ύψους αλλά και μια άλλη διάσταση της καλλιτεχνικής έκφρασης.
Ταυτόχρονα η ΔΕΗ διαθέτει και τον οικισμό της ΔΕΗ που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στις εγκαταστάσεις δημιουργώντας ένα μοναδικό περιβάλλον φιλοξενίας δημιουργών και τεχνικών.
Ταυτόχρονα με τον οικισμό θα αναπτύσσεται και θα αξιοποιείται ραγδαία και ο οικισμός του Προαστίου. Η αξιοποίηση των κτηριακών εγκαταστάσεων θα μπορούσε να διαθέτει μια σειρά υποδομών και αιθουσών για ενδεχόμενα τμήματα οπτικοακουστικών που θα δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Eίναι η δημιουργία των κινηματογραφικών studio κομβική και στρατηγικής σημασίας; Θα λέγατε πως η δημιουργία τους στην περιοχή είναι μια ευκαιρία για να αποδείξουμε αν έχουμε ταλέντο στο να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες για το μέλλον;
Η σχεδιασμένη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΑΗΣ Πτολεμαίδας, είναι ένα έργο που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της περιοχής τουλάχιστον για τις επόμενες δεκαετίες, σε πείσμα εκείνων που συνεχίζουν βλέπουν το μέλλον σε καμινάδες που καπνίζουν με την ελπίδα ενός οκτάμηνου ή και ενός διμήνου, αφού οι νέες θέσεις εργασίας θα είναι πολλαπλάσιες.
Αυτή η εξέλιξη θα δώσει μια μοναδική μια μοναδική ώθηση στην Πτολεμαΐδα , την Κοζάνη και την Φλώρινα. Θα αλλάξει όχι μόνο το τοπίο αλλά και ποιότητα ζωής των κατοίκων, αφού μια τέτοια επένδυση θα συμπαρασύρει κλάδους όπως η εστίαση, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, η ψυχαγωγία και βέβαια ο τουρισμός που μπορεί πλέον να βρίσκει επισκέπτες για τις κινηματογραφικές εγκαταστάσεις αλλά και για την ιστορική βιομηχανική διαδρομή της περιοχής. Η περιοχή με τον υψηλό μέσο όρο ήλικιών ,θα αποκτήσει χιλιάδες νέους είτε φοιτητές είτε εργαζόμενους και συνεργαζόμενους στους χώρους των εγκαταστάσεων.
Σε τι στάδιο βρίσκεστε σήμερα; Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;
Ολοκληρώνονται οι συζητήσεις για τον φορέα που θα διαχειριστεί το όλο έργο. Ήδη έχουμε προχωρήσει στο reperage (έρευνα χώρων και εικόνων), ώστε να ξεκινήσει η δημιουργία ενός 5 λεπτου διαφημιστικού φιλμ. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα βοηθήσει στην διεθνή επικοινωνία του εγχειρήματος. Εδώ προβάλονται συνοπτικά οι εγκαταστάσεις , αλλά και τα τοπία της περιοχής στις διεθνείς κινηματογραφικές αγορές που θα χρηματοδοτήσει η ΔΕΗ, με στόχο την προβολή των εγκαταστάσεων αλλά και των τοπίων της περιοχής στις διεθνείς κινηματογραφικές αγορές. Η ΔΕΗ αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει και όλο το business plan.
Είναι κομβικής σημασίας πέρα από τα ελληνικά κεφάλαια να βρεθούν για την επένδυση και ξένα κεφάλαια.
Επομένως με την ολοκλήρωση του φακέλου , επόμενο βήμα θα αποτελέσει η εξεύρεση ενδιαφερομένων επενδυτών που είναι πολλοί.
Υπάρχει ενδιαφέρον από εκπροσώπους της κινηματογραφικής βιομηχανίας;
Η σοβαρότητα και υπευθυνότητα της προετοιμασίας του σχεδίου αξιοποίησης, θα περιλαμβάνει έτσι κι αλλιώς και διεθνείς συνεργάτες. Οι εγκαταστάσεις είναι επαρκέστατες, η περιοχή διαθέτει μοναδικό βιομηχανικό αποτύπωμα, διαθέτει χιλιάδες στρεμμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για γυρίσματα, διαθέτει περιοχές με απίστευτη ομορφιά… Όλο αυτό το φυσικό «κεφάλαιο» είναι βέβαιο πως θα προσελκύσει το ενδιαφέρον σημαντικών επενδυτών και παραγωγών.
Σύμφωνα με το Tourism Competitive Intelligence πάνω από 30 εκατομμύρια τουρίστες επέλεξαν τον προορισμό των διακοπών τους επειδή τον είχαν δει σε κάποια κινηματογραφική ταινία. Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να βρεθεί ψηλά στην λίστα των περιζήτητων κινηματογραφικών προορισμών;
Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να πρωταγωνιστήσει στον τομέα του τουρισμού, αξιοποιώντας με τρόπο επιστημονικό τον πλούτο της. Είναι ένα σχέδιο, που θα αφορούσε και στην υπόλοιπη Ελλάδα, που δεν πραγματοποιήθηκε.
Σημασία έχει τώρα να γίνει με σεβασμό στο μέλλον, να γίνει από επιστήμονες που γνωρίζουν το αντικείμενο, να γίνουν με στόχο να μην υπάρξουν ολιγωρίες.
Η Δ. Μακεδονία αλλά και η Ελλάδα μπορούν να επενδύσουν πολλά στο όνειρο, μιας άλλης ανάπτυξης, που δεν είναι απλά όνειρο, αφού είναι στο χέρι μας να γίνει πραγματικότητα, αλλάζοντας ριζικά το μέλλον των επόμενων γενεών, αλλάζοντας ριζικά το παραγωγικό μοντέλο, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία που μας προσφέρεται… και όπως όλοι γνωρίζουμε, στην περιοχή μας, οι ευκαιρίες ήταν πολλές αλλά δυστυχώς δεν είχαμε το ταλέντο να τις αξιοποιήσουμε.
Συνοψίζοντας, η δημιουργία στούντιο και εργαστηρίων οπτικοακουστικών μέσων, δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα για την περιοχή, δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, καθώς η περιοχή θα αποτελέσει σημείο διεθνούς αναφοράς, αλλά και πόλο έλξης νέων δραστηριοτήτων που συνδέονται με τα οπτικοακουστικά μέσα.
Με άλλα λόγια, η πρόκληση της μεταλιγνιτικής εποχής είναι εδώ.