Μπορεί ένα παιδί στο ελληνικό δημόσιο σχολείο να καλλιεργεί τις κλίσεις του, να τις αναδεικνύει και… να ονειρεύεται φωναχτά; Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης μπορούν και το αποδεικνύουν με τα «Όνειρα Ψυχών», το μαθητικό λογοτεχνικό περιοδικό του σχολείου. Στην ομάδα του περιοδικού συμμετέχουν πάνω από 40 παιδιά, τα οποία συνεχώς αυξάνονται. Στις συναντήσεις τους, άλλοτε διαδικτυακές και άλλοτε διά ζώσης, γνωρίζονται, ανταλλάσσουν απόψεις, γονιμοποιούν τη φαντασία τους, γνωρίζουν καλλιτέχνες της πόλης μας και φορτωμένα ιδέες, δημιουργούν τα δικά τους έργα: ποιήματα, διηγήματα, άρθρα, φωτογραφίες και ζωγραφιές. Με αυτό τον τρόπο μοιράζονται τα όνειρα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για ό,τι τα απασχολεί.
Σε μια δύσκολη χρονιά πολλών περιορισμών η ομάδα του περιοδικού κατάφερε να κυκλοφορήσει το πρώτο τεύχος, με θέμα: «Εμείς και η πόλη: η Κοζάνη μέσα από το βλέμμα των εφήβων». Οι μαθητές κατέθεσαν τη δική τους αιρετική ματιά πάνω στο ένδοξο παρελθόν της πόλης μας, στο δύσκολο παρόν και το γεμάτο προκλήσεις μέλλον. Η ποικιλία των μαθητικών έργων είναι εκπληκτική. Οι μαθήτριες Λίνα Καραδήμου, Παρασκευή Καραπάτσιου, Έρη Μαμάτσιου και Αγνή Μέτσιου έγραψαν ποιήματα· η Βερενίκη Κουταβά, η Κατερίνα Ζαγορίτη, η Ειρήνη Κυρατζίδου, η Ελευθερία Λίτσιου, η Ευαγγελία Ειρήνη Λίτσιου, η Αναστασία Νάνου, η Γεωργία Στεφανίδου και η Ελένη Τσουτζίδου έγραψαν ευρηματικά διηγήματα· η Σαββίνα Κλημαντάκη, ο Πασχάλης Κολοβός, ο Διονύσης και η Μαρία Κοτζαΐτση μάς ταξιδεύουν μέσα από τις φωτογραφίες τους σε άγνωστες γωνιές της πόλης· ο Ανδρέας Βρόντζος, η Μαρία Δάλλα, η Φρειδερίκη Κουντουρά, η Ελένη Ντόλα, ο Γιώργος Σιόγκας και η Γεωργία Στεφανίδου μάς συστήνουν την παράδοση και τον πολιτισμό της Κοζάνης· η Εύη Αργυροπούλου, ο Ανδρέας Βρόντζος, η Μαρία Δάλλα, ο Δημήτρης Ζάχος, ο Γιώργος Κακουλίδης, η Μαρίνα Καντζόγλου, η Βερενίκη Κουταβά αρθρογραφούν για τα προβλήματα της καραντίνας και όχι μόνο· ο Βασίλης Βασιλειάδης, ο Διονύσης Κοτζαΐτσης και η Ιωάννα Κοντού παρουσιάζουν συνεντεύξεις κατοίκων της πόλης· οι Βασίλης Βασιλειάδης και Σαββίνα Κλημαντάκη σχεδιάζουν κρυπτόλεξο και σταυρόλεξο, για να ακονίσουμε τις γνώσεις μας για την Κοζάνη· την πλούσια ύλη συμπληρώνουν παρουσιάσεις βιβλίων, ταινιών και μουσικής, αλλά και ζωγραφιές των Θοδωρή Βλάχου, Γλυκερίας Γκρανοπούλου, Μαρίας Δάλλα, Γιώργου Καζαντσίδη, Μαρίνας Καντζόγλου, Σαββίνας Κλημαντάκη, Πασχάλη Κολοβού, Φρειδερίκης Κουντουρά, Ελευθερίας Κουρκούτα, Λίνας Καραδήμου και Αγνής Μέτσιου.
Την εμπειρία τους από τα «Όνειρα Ψυχών» καταθέτουν οι υπεύθυνοι καθηγητές του περιοδικού και οι μαθητές της συντακτικής επιτροπής.
Γιώργος Δελιόπουλος (Φιλόλογος): Σε μια δύσκολη, μονότονη, «άοσμη» και «άγευστη» χρονιά, τα κείμενα και οι εικόνες των παιδιών «νοστίμιζαν» τα συνήθως διεκπεραιωτικά εισερχόμενα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μέσω του περιοδικού τα παιδιά απέδειξαν σε όλους μας ότι δεν ξέρουν μόνο από κινητά και βιντεοπαιχνίδια, πως δεν είναι κενά περιεχομένου, αλλά έχουν «ψυχή βαθιά», που τολμά και ονειρεύεται, αυτό που τα κουρασμένα μάτια των μεγάλων δεν μπορούν.
Άννα Ελευθεριάδου (Φιλόλογος): Μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού μας, τα «Όνειρα Ψυχών»! Αυτή τη δύσκολη αναμφίβολα σχολική χρονιά δουλέψαμε όλοι μαζί με μεράκι και χαρά. Μοιραστήκαμε όνειρα, σκέψεις και ιδέες, αναδείξαμε πτυχές του εαυτού μας, που κρύβαμε ή αγνοούσαμε, ανακαλύψαμε ένα καινούριο ελκυστικό μονοπάτι που μόνο χαρά και πληρότητα μπορεί να μας χαρίσει. Μακάρι το περιοδικό μας να είναι καλοτάξιδο, «να ’ναι μακρύς ο δρόμος» προς την Ιθάκη μας και «καλές πραμάτειες να αποκτήσουμε», πλούσιοι σε γνώσεις, εμπειρίες και άπειρες όμορφες στιγμές!
Κατερίνα Ζαγορίτη (Α΄ τάξη): Προσωπικά, όταν άκουσα πως θα δημιουργηθεί σχολικό περιοδικό, ενθουσιάστηκα πάρα πολύ. Είναι πολύ ενδιαφέρον να συναναστρέφεσαι με άτομα που έχουν τελείως διαφορετική οπτική για τη ζωή και μαζί με τις δικές σου ιδέες και απόψεις να δημιουργείται κάτι τόσο όμορφο και μοναδικό. Η δική μου δουλειά στο πρώτο τεύχος ήταν το διήγημα «Σε πενήντα χρόνια θα…». Η πιο συχνή ερώτηση που ακούω από τότε είναι: «Πώς σου ήρθε αυτή η ιδέα;». Λοιπόν, μπορώ να πω με σιγουριά ότι αυτή η ερώτηση δεν έχει απάντηση. Η έμπνευση στον κάθε άνθρωπο δεν έχει διακόπτη, για να τον πατάς και να ξεκινάει να σκέφτεται διάφορα σενάρια! Η έμπνευση είναι παντού, ακόμη και στα μικρά καθημερινά πράγματα. Είμαι πραγματικά χαρούμενη και περήφανη που όλη η ομάδα του περιοδικού έβαλε τα δυνατά της, για να δημιουργηθεί αυτό που, για μένα, αποτελεί πλέον ένα έργο τέχνης βγαλμένο από τις ψυχές των εφήβων, ένα έντυπο που αξίζει να διαβάσει κανείς.
Αργύρης Καραθανάσης (Α΄ τάξη): Με το που άκουσα για το περιοδικό, είπα πως δεν πρέπει να αφήσω την ευκαιρία να πάει χαμένη. Έτσι και δήλωσα συμμετοχή. Δεν το περίμενα να συνεχιστεί τόσο τέλεια, αλλά στο τέλος το απόλαυσα και συνεχίζω ακόμα και τώρα. Είναι η καλύτερη εμπειρία που μπορεί να έχει ένας μαθητής. Πιστεύω πως εάν δεν πάρεις μέρος σε ένα σχολικό περιοδικό, δεν μπορείς να καταλάβεις τι εννοώ. Η προσφορά μου στο πρώτο τεύχος ήταν η περίληψη μιας ταινίας για τον Παύλο Μελά, η οποία έχει άμεση σχέση με τη Δυτική Μακεδονία.
Σαββίνα Κλημαντάκη (Β΄ τάξη): Το περιοδικό μας, «Όνειρα Ψυχών», είναι κάτι το ιδιαίτερο. Είναι ένα πολυσέλιδο αριστούργημα, που κρύβει μέσα του ποιήματα, διηγήματα, άρθρα, φωτογραφίες, ζωγραφιές και διάφορα άλλα. Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του ανυπομονούσαμε να δούμε το τελικό αποτέλεσμα. Όταν ήρθε τελικά στα χέρια μας, ενθουσιαστήκαμε. Παρά τη διαφορετικότητα του περιεχομένου και των ατόμων που το δημιούργησαν, είχε συνοχή. Εγώ προσωπικά κάλυψα ένα μέρος του φωτογραφικού υλικού που περιέχεται στο τεύχος. Επίσης, μετά από επεξεργασία φωτογραφιών από τα μέλη του περιοδικού, δημιούργησα τις φωτογραφίες στο εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο. Τέλος, ως μέλος της συντακτικής επιτροπής βοήθησα στην επιλογή γραμματοσειρών και διάταξης του περιοδικού.
Ιωάννα Κοντού (Α΄ τάξη): Το περιοδικό μας είναι ένας τρόπος έκφρασης για τους μαθητές, καθώς μπορούν να πουν τη γνώμη τους μέσω των κειμένων και των ζωγραφιών. Το αποτέλεσμα είναι πολύ ικανοποιητικό, ενώ το περιοδικό είναι ένας δημιουργικός τρόπος να περάσει κάποιος τον ελεύθερο χρόνο του. Πιο συγκεκριμένα, για τις συνεντεύξεις που πήρα και κατέγραψα στο πρώτο τεύχος, αυτό που ήθελα να δω ήταν αν όλες οι ηλικίες έχουν την ίδια γνώμη για την πόλη μας, καθώς και ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά της. Τέλος, είχα απορία να δω αν τα νέα άτομα θέλουν να μείνουν ή να φύγουν από την Κοζάνη.
Γεωργία Στεφανίδου (Β΄ τάξη): Τα «Όνειρα Ψυχών» είναι ένα μαθητικό περιοδικό, που έχει δημιουργηθεί με πολύ έμπνευση και ομαδική δουλειά πολλών παιδιών του σχολείου μας. Στα πλαίσια του πρώτου τεύχους, με θέμα: «Εμείς και η πόλη: η Κοζάνη μέσα από το βλέμμα των εφήβων», έγραψα ένα άρθρο με θέμα τη ζωή στην πόλη μας τα παλαιότερα χρόνια και συγκεντρώθηκε φωτογραφικό υλικό που αναδεικνύει την Κοζάνη μέσα από μια άλλη ματιά ανθρώπων που έζησαν εκείνη την εποχή και εξιστορούν τις συνθήκες ζωής τους.
Μπορείτε, λοιπόν, να ξεφυλλίσετε online το πρώτο τεύχος στον παρακάτω σύνδεσμο: https://online.fliphtml5.com/oeubs/xyrg/
εδώ
για να απολαύσετε τη δημιουργικότητα των παιδιών μας και να προβληματιστείτε μαζί τους.
Καλή ανάγνωση!