Τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη ήρθε αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές κύμα προσφύγων και μεταναστών, που δημιούργησε καταστάσεις εντάσεων σε κοινωνικό επίπεδο , διχασμού των κοινωνιών, πολιτικών και κοινωνικών αντιπαραθέσεων. Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας φιλοξενεί πάνω από 1.900 πρόσφυγες και 120 παιδιά, σε τρεις δομές ασυνόδευτων, σε μικρά ορεινά χωριά.
Το προσφυγικό ζήτημα αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο θέμα, που σε πολλές τοπικές κοινωνίες δημιουργεί καταστάσεις ανασφάλειας και κοινωνικής πόλωσης, που οδηγούν σε εντάσεις και προστριβές μεταξύ κατοίκων και προσφύγων αλλά και των κατοίκων μεταξύ τους.
Αυτή η κατάσταση έγινε η αφορμή μία ομάδα νέων ανθρώπων να αναλάβει να υλοποιήσει μια πρωτοβουλία στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος αλληλεγγύης, ώστε να καταδείξει όλες τις πτυχές του φαινομένου της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού ως προέκταση της.
Η βασική ιδέα του προγράμματος ξεκίνησε όταν δύο μέλη της ομάδας η Βίβιαν Λαδά και ο Γιώργος Κοτενίδης, επιλέχθηκαν από το RAN (RADICALISATION AWARENESS NETWORK), ένα δίκτυο ειδικών στον τομέα της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να συμμετάσχουν ως εκπαιδευόμενοι στον τομέα της πρόληψης και καταπολέμησης των φαινομένων αυτών.
Η ομάδα ξεκίνησε με δικές της δαπάνες το γύρισμα μίας ταινίας μικρού μήκους με εθελοντές ηθοποιούς.
Η επιτυχία της προσπάθειας αυτής στάθηκε η αιτία η ομάδα να μεγαλώσει. Νέα μέλη προστέθηκαν, η Αγνή Γκουτζιαμάνη και η Μαρία Σοφία Κωσταρέλη και όλοι μαζί ξεκίνησαν νέο project. Μέσω της άτυπης ομάδας νέων “Έλληνες Οδυσσείς” , το project της ομάδας χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.
H ταινία μικρού μήκους, όπου συμμετέχουν 13 εθελοντές ηθοποιοί, 3 σκηνοθέτες, 2 κάμεραμαν και 2 άτομα συντονισμού/διαχείρισης, με background την όμορφη πλατεία της Γεράνειας και τα επιβλητικά αρχοντικά της Σιάτιστας, έχει ως σκοπό να συμβάλλει στην καταπολέμηση των διακρίσεων, του ρατσισμού και των στερεοτύπων. Με έναν έμμεσο και δημιουργικό τρόπο, αναπαρίστανται οι ρίζες και οι πρακτικές του φαινομένου του ακροδεξιού εξτρεμισμού, καθώς και οι επιπτώσεις που έχει στην προσωπικότητα του ατόμου και στην κοινωνία γενικότερα.
Τι δηλώνουν τα μέλη της ομάδας Humans First
«Ειδικότερος στόχος είναι η αποδόμηση της ρητορικής βίας μέσω της μετάδοσης ενός ξεκάθαρου ανθρώπινου μηνύματος αλληλεγγύης, καθώς πιστεύουμε ότι απόρροια αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης που διανύουμε αποτελεί η ξενοφοβία και η μισαλλοδοξία.
Με τη συμμετοχή νέων από την γύρω περιοχή καθώς και προσφύγων καταφέραμε να συμβάλλουμε τόσο στην σταδιακή εξάλειψη τέτοιων φαινομένων βίας καθώς επίσης και στην κοινωνική ένταξη των δεύτερων προωθώντας παράλληλα και την ενεργή συμμετοχή τους.
Επιπρόσθετα, στην περιοχή μας παρατηρείται έλλειψη πρωτοβουλιών και εξωστρέφειας των νέων ανθρώπων λόγω των μειωμένων ευκαιριών που παρέχονται, επομένως ,ως μέλη και οι ίδιοι αυτής της κοινωνίας, επιθυμούμε την ενδυνάμωση της συμμετοχής τους μέσω της ενεργούς δέσμευσής τους προς τις τοπικές κοινωνίες αντιστρέφοντας τα κακώς κείμενα.
Η ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων τους και της κριτικής τους σκέψης και η ικανότητα τους να λαμβάνουν αποφάσεις και πρωτοβουλίες θα τονώσουν την συμμετοχή τους στη δημοκρατική ζωή και θα ενεργοποιηθούν ως μέλη της κοινωνίας».
Το γεγονός ότι το project υλοποιήθηκε μέσα στην εποχή του κορονοΐού, οδήγησε την ομάδα να προσαρμοστεί στις συνθήκες και να συνεχίσει τις δράσεις της διαδικτυακά. Μέσω των social media ξεκίνησε η προώθηση και η προετοιμασία της ταινίας. Παράλληλα, η ομάδα δημιούργησε μία σειρά άρθρων και δημοσιευμάτων , φωτογραφιών και βίντεο σχετικά με τις διακρίσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την συνεργασία νέων ανθρώπων από τη γύρω περιοχή.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το online σεμινάριο δημιουργικής γραφής με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα, που πραγματοποιήθηκε με την καθοδήγηση της νέας συγγραφέως και μέλος της ομάδας σεναριογράφων του project, η οποία μύησε όλους όσοι συμμετείχαν στην τέχνη της γραφής και της έκφρασης.
Η αγάπη για το περιβάλλον οδήγησε την ομάδα σε μία δράση καθαρισμού του εξωτερικού χώρου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στη Σιάτιστα, ένα από τα πιο όμορφα ξωκλήσια της πόλης, όπου συμμετείχαν 11 νέοι από τη Σιάτιστα, λίγες μέρες μετά το Πάσχα.
Η ομάδα στοχεύει να προσελκύσει και νέα μέλη, άτομα που έχουν κοινωνικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες, άτομα που έχουν μεράκι να βοηθούν τους άλλους, που γνωρίζουν το πραγματικό νόημα του εθελοντισμού και της προσφοράς.
Είμαστε εδώ για να καθοδηγήσουμε και να προσφέρουμε κάθε είδους υποστήριξη στους νέους της περιοχής, ώστε να επαναφέρουμε την ζωντάνια, τη ζωή και την αισιοδοξία στον αγαπημένο μας τόπο!
Η ομάδα του Humans First
Βίβιαν, Γιώργος, Αγνή, Μαρία Σοφία