Σ’ ένα μικρό χωριό 140 κατοίκων στα Πυρηναία της νότιας Γαλλίας βρίσκεται το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των χρηστών του Trip Advisor! Ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί ότι σε ένα μικρό χωριό στα απομακρυσμένα Πυρηναία βρίσκεται ένα από τα καλύτερα εστιατόρια; Κι όμως οι χρήστες του Trip Advisor μια πλατφόρμα όπου οι χρήστες γράφουν την κριτική τους και την εμπειρία από τα γαστρονομικά και όχι μόνο ταξίδια τους, έδωσαν και τα 5 τους αστέρια στο Auberge du Vieux Puits.
Κόντρα στους μοντερνισμούς ο Κώστας Κολιός άνοιξε έναν νέο κύκλο γαστρονομικής δημιουργίας που σερβίρει παράδοση και μεράκι στο ναι μεν απομακρυσμένο, αλλά κατά τα άλλα πανέμορφο Ροδοχώρι Βοΐου Κοζάνης. Mήπως τα Αρώματα και Γεύσεις γης Βοϊου, μπορούν να δείξουν αυτόν τον δρόμο, να οδηγήσουν τον κόσμο στο Ροδοχώρι και να δώσουν οι επισκέπτες τα πέντε αστέρια τους σε αυτό το νέο και ιδιαίτερο γαστρονομικό ταξίδι;
Συναντήσαμε τον Κώστα Κολιό και συζητήσαμε για την μαγειρική,την αλήθεια της γεύσης, τις αναμνήσεις του, την ανάδειξη του Ροδοχωρίου ως τόπο προορισμού!
Πόσα χρόνια και πως ξεκινήσατε να ασχολείστε με την μαγειρική;
Η πρώτη μου επαφή και ενασχόληση με την κουζίνα ήταν πίσω στο 1990. Στα φοιτητικά μου χρόνια, ανακάλυψα πόσο μου αρέσει να μαγειρεύω για φίλους και συμφοιτητές. Θυμάμαι πως είχα μαγειρέψει ένα βράδυ σπανακόρυζο. Στην κατσαρόλα μετά από λίγη ώρα δεν είχε μείνει τίποτα. Οι δυο μου συγκάτοικοι το τίμησαν δεόντως! Αυτό με παρακίνησε και έτσι ξεκίνησα το ταξίδι μου στον κόσμο της μαγειρικής. Το 1997 στα εικοσιπέντε μου χρόνια εργάστηκα για πρώτη φορά σε επαγγελματική κουζίνα, σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Έπεσα κατευθείαν στα βαθιά δίπλα στον σεφ Τάτση, από αυτόν έμαθα τα πάντα για την κουζίνα. Πόσο πρέπει να σεβόμαστε και να επιλέγουμε σωστά τις πρώτες ύlες έτσι ώστε να έχουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στο πιάτο που θα σερβίρουμε στον πελάτη. Έμαθα την επεξεργασία με λεπτομέρεια, τον σεβασμό και την αγάπη για την μαγειρική.
Ροδοχώρι Βοΐου, ένας παραδοσιακός οικισμός μοναδικής ομορφιάς. Επιστροφή στην γενέτειρά σας. Τι είναι για εσάς το Ροδοχώρι, ποιες οι αναμνήσεις σας;
Τι είναι το Ροδοχώρι; Τι λέξεις να βρω! Εκεί καταθέτω την ψυχή μου. Το Ροδοχώρι είναι ένα μαρτυρικό χωριό με μεγάλη ιστορία και πανέμορφο φυσικό κάλος. Γεφύρια, εκκλησίες, καλντερίμια, πετρόχτιστα παραδοσιακά σπίτια, δρυμός… Ένας συνδυασμός που σε γεμίζει εικόνες και συναισθήματα. Επέστρεψα στην γενέτειρά μου και καταθέτω ότι ποιοτικότερο έχω, αυτό που απογειώνει τον ουρανίσκο. Σηκώνω τα μανίκια και δημιουργώ, δίνοντας τον καλύτερό μου εαυτό.
Έχουμε ανάγκη για επιστροφή στην παράδοση;
Μεγάλη και ιερή λέξη η παράδοση. Με την πανδημία μπήκαν όλα στην κατάψυξη. Ο Έλληνας όμως έχει συνδέσει την παράδοση με τη ζωή του και την καθημερινότητά του. Τα «Αρώματα και γεύσεις γης Βοΐου» ήθελα να αποτελεί μέρος της παράδοσης μας. Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής της ιδέας αυτό είχαν σαν οδηγό και στην κορυφή της σκέψης μου. Πίστεψέ με δεν είναι καθόλου εύκολο να στηρίξεις μια τέτοια επιχείρηση, στημένη στο «πουθενά» και να μην παρεκκλίνεις καθόλου από το στόχο σου ο οποίος δεν είναι άλλος από το να αναδείξεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παράδοση, τα τοπικά προϊόντα και τον τόπο σου. Αυτήν η αίσθηση θέλω να ξεπροβάλει μέσα από τα πιάτα μου .
Μπορούν τα «Αρώματα και γεύσεις Βοΐου» να συνδράμουν στην ανάδειξη της περιοχής ως τόπο προορισμού;
Θεωρώ πως η προσπάθειά μας μπορεί να δημιουργήσει την βάση και τα «Αρώματα και γεύσεις γης Βοΐου» να συνδράμουν στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας δημιουργώντας όμορφα γαστρονομικά ταξίδια και αναδεικνύοντας τα εξαιρετικά τοπικά μας προϊόντα . Όλα αυτά σε συνδυασμό με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά που προσφέρει ο τόπος, την πλούσια ιστορία του μαρτυρικού αυτού χωριού με το πανέμορφο γεφύρι δημιουργούν μια εμπειρία ξεχωριστή. Είναι συγκινητική η προσέλευση του κόσμου τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακο και ο δικός μου τρόπος να τους ευχαριστήσω είναι προσφέροντας τους το πιο νόστιμο αποτέλεσμα σε κάθε ένα πιάτο που δημιουργώ!
Πόσο σημαντική για εσάς η αλήθεια της γεύσης;
Η γεύση από μόνη της είναι ένα κεφάλαιο, το αποτύπωμα αυτού του κεφαλαίου είναι η μαγειρική. Όταν ξεκινώ να μαγειρεύω πάντα σκέφτομαι πώς και με ποιον τρόπο θα παντρέψω τα υλικά που έχω επιλέξει, και τι τεχνικές θα ακολουθήσω για να πετύχω το πιάτο που έχω φανταστεί. Αυτό είναι το σημαντικότερο από όλα για μένα, η τέρψη του επισκέπτη.
Χρησιμοποιείται αποκλειστικά τοπικά προϊόντα; Η ποιότητα της πρώτης ύλης έχει τον πρώτο λόγο;
Κύριο μέλημά μου και προσωπικός μου στόχος είναι να χρησιμοποιώ προϊόντα από την ευρύτερη περιοχή του Βοΐου. Λίγες είναι οι φορές που δεν καλύφθηκα από τις πρώτες ύλες που προσφέρει το Βόιο, η αγορά κρατάει γερά όπως λένε και οι παλιοί. Όταν δεν μπορώ να βρω κάποιο προϊόν που χρειάζομαι τότε επιλέγω αμιγώς ελληνικά. Το Α και το Ω για να επιτευχθεί ο στόχος είναι η ποιοτική πρώτη ύλη. Έτσι η καλή πρώτη ύλη, η σωστή διαχείριση και η τεχνική που θα χρησιμοποιήσει ο εκάστοτε σεφ είναι ο δυνατότερος συνδυασμός για την επιτυχία του πιάτου.
Μετά τον «Πολίτικο Μπαχτσέ» στην πόλη της Κοζάνης, ένα μαγαζί που κρύβει μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής τι σας παρακίνησε να πραγματοποιήσετε το νέο σας εγχείρημα;
Θα σας εκμυστηρευτώ πώς ήταν όνειρο ζωής για μένα να δημιουργήσω έναν τέτοιο χώρο στο Βόιο. Όπως ο «Πολίτικος Μπαχτσές» έτσι και τα «Αρώματα και γεύσεις γης Βοΐου» είναι δύο οικογενειακές επιχειρήσεις που στηρίζονται στο τρίπτυχο διαφορετικότητα, πρωτοτυπία, μοναδικότητα. Στην προκειμένη περίπτωση το εγχείρημα αυτό είναι μία πρόκληση ώστε να δημιουργηθεί ένα σημείο αναφοράς και ένας τόπος προορισμός στο πανέμορφο Ροδοχώρι.