Together
Together
Together
No Result
View All Result
Home ID

Τα «Αρώματα και Γεύσεις γης Βοϊου» σερβίρουν παράδοση και μεράκι στο Ροδοχώρι Βοΐου!

από Κέλλυ Γρηγοριάδου
5 Απριλίου 2022
σε ID
Share on FacebookShare on Twitter

 

Σ’ ένα μικρό χωριό 140 κατοίκων στα Πυρηναία της νότιας Γαλλίας βρίσκεται το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των χρηστών του Trip Advisor! Ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί ότι σε ένα μικρό χωριό στα απομακρυσμένα Πυρηναία βρίσκεται ένα από τα καλύτερα εστιατόρια; Κι όμως οι χρήστες του Trip Advisor  μια πλατφόρμα όπου οι χρήστες γράφουν την κριτική τους και την εμπειρία από τα γαστρονομικά και όχι μόνο ταξίδια τους, έδωσαν και τα 5 τους αστέρια στο Auberge du Vieux Puits.

Κόντρα στους μοντερνισμούς ο Κώστας Κολιός άνοιξε έναν νέο κύκλο γαστρονομικής δημιουργίας που σερβίρει παράδοση και μεράκι στο ναι μεν απομακρυσμένο, αλλά κατά τα άλλα πανέμορφο Ροδοχώρι Βοΐου Κοζάνης. Mήπως τα Αρώματα και Γεύσεις γης Βοϊου, μπορούν να δείξουν αυτόν τον δρόμο, να οδηγήσουν τον κόσμο στο Ροδοχώρι και να δώσουν οι επισκέπτες τα πέντε αστέρια τους σε αυτό το νέο και ιδιαίτερο γαστρονομικό ταξίδι;

Συναντήσαμε τον Κώστα Κολιό και συζητήσαμε για την μαγειρική,την αλήθεια της γεύσης, τις αναμνήσεις του, την ανάδειξη του Ροδοχωρίου ως τόπο προορισμού!

 

Πόσα χρόνια και πως ξεκινήσατε να ασχολείστε με την μαγειρική;

Η πρώτη μου επαφή και ενασχόληση με την κουζίνα ήταν πίσω στο 1990. Στα φοιτητικά μου χρόνια, ανακάλυψα πόσο μου αρέσει να μαγειρεύω για φίλους και συμφοιτητές. Θυμάμαι πως είχα μαγειρέψει ένα βράδυ σπανακόρυζο. Στην κατσαρόλα μετά από λίγη ώρα δεν είχε μείνει τίποτα. Οι δυο μου συγκάτοικοι το τίμησαν δεόντως! Αυτό με παρακίνησε και έτσι  ξεκίνησα το ταξίδι μου στον κόσμο της μαγειρικής. Το 1997 στα εικοσιπέντε μου χρόνια εργάστηκα για πρώτη φορά σε επαγγελματική κουζίνα, σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Έπεσα κατευθείαν στα βαθιά δίπλα στον σεφ Τάτση, από αυτόν έμαθα τα πάντα για την κουζίνα.  Πόσο πρέπει να σεβόμαστε και να επιλέγουμε σωστά  τις πρώτες ύlες έτσι ώστε να έχουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στο πιάτο που θα σερβίρουμε στον πελάτη. Έμαθα την επεξεργασία με λεπτομέρεια, τον σεβασμό και την αγάπη για την μαγειρική.

 

 

Ροδοχώρι Βοΐου, ένας παραδοσιακός οικισμός μοναδικής ομορφιάς. Επιστροφή στην γενέτειρά σας. Τι είναι για εσάς το Ροδοχώρι, ποιες οι αναμνήσεις σας;

Τι είναι το Ροδοχώρι; Τι λέξεις να βρω! Εκεί καταθέτω την ψυχή μου. Το  Ροδοχώρι είναι ένα μαρτυρικό χωριό με μεγάλη ιστορία και πανέμορφο φυσικό κάλος. Γεφύρια, εκκλησίες, καλντερίμια, πετρόχτιστα παραδοσιακά σπίτια, δρυμός… Ένας συνδυασμός που σε γεμίζει εικόνες και συναισθήματα. Επέστρεψα στην γενέτειρά μου και καταθέτω ότι ποιοτικότερο έχω, αυτό που απογειώνει τον ουρανίσκο.  Σηκώνω τα μανίκια και δημιουργώ, δίνοντας τον καλύτερό μου εαυτό.

 

Έχουμε ανάγκη για επιστροφή στην παράδοση;

Μεγάλη και ιερή λέξη η παράδοση. Με την πανδημία μπήκαν όλα στην κατάψυξη. Ο Έλληνας όμως έχει συνδέσει την παράδοση με τη ζωή του και την καθημερινότητά του. Τα «Αρώματα και γεύσεις γης Βοΐου» ήθελα να αποτελεί μέρος της παράδοσης μας. Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής της ιδέας αυτό είχαν σαν οδηγό και   στην κορυφή της σκέψης μου.  Πίστεψέ με δεν είναι καθόλου εύκολο να στηρίξεις μια τέτοια επιχείρηση, στημένη στο «πουθενά» και να μην παρεκκλίνεις καθόλου από το στόχο σου ο οποίος δεν είναι άλλος από το να αναδείξεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παράδοση, τα τοπικά προϊόντα  και τον τόπο σου. Αυτήν η αίσθηση θέλω να ξεπροβάλει μέσα από τα πιάτα μου .

Μπορούν τα «Αρώματα και γεύσεις Βοΐου» να συνδράμουν στην ανάδειξη της περιοχής ως τόπο προορισμού;

Θεωρώ πως η προσπάθειά μας μπορεί να δημιουργήσει την βάση και τα «Αρώματα και γεύσεις γης Βοΐου» να συνδράμουν στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας δημιουργώντας όμορφα γαστρονομικά ταξίδια και αναδεικνύοντας τα εξαιρετικά  τοπικά μας προϊόντα . Όλα αυτά σε συνδυασμό με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά που προσφέρει ο τόπος, την πλούσια ιστορία του μαρτυρικού αυτού χωριού με το πανέμορφο γεφύρι δημιουργούν μια εμπειρία ξεχωριστή. Είναι συγκινητική η προσέλευση του κόσμου τις Παρασκευές και τα  Σαββατοκύριακο και ο δικός μου τρόπος να τους ευχαριστήσω είναι προσφέροντας τους  το πιο νόστιμο αποτέλεσμα σε κάθε ένα πιάτο που δημιουργώ!

 

Πόσο σημαντική για εσάς η αλήθεια της γεύσης;

Η γεύση από μόνη της είναι ένα κεφάλαιο, το αποτύπωμα αυτού του κεφαλαίου είναι η μαγειρική. Όταν ξεκινώ να μαγειρεύω πάντα σκέφτομαι πώς και με ποιον τρόπο θα παντρέψω τα υλικά που έχω επιλέξει, και τι τεχνικές θα ακολουθήσω για να πετύχω το πιάτο που έχω φανταστεί. Αυτό είναι το σημαντικότερο από όλα για μένα, η τέρψη του επισκέπτη.

 

Χρησιμοποιείται αποκλειστικά τοπικά προϊόντα; Η ποιότητα της πρώτης ύλης έχει τον πρώτο λόγο;

Κύριο μέλημά μου και προσωπικός μου στόχος είναι να χρησιμοποιώ προϊόντα από την ευρύτερη περιοχή του Βοΐου.  Λίγες είναι οι φορές που δεν καλύφθηκα από τις πρώτες ύλες που προσφέρει το Βόιο, η αγορά κρατάει γερά όπως λένε και οι παλιοί. Όταν δεν μπορώ να βρω κάποιο προϊόν που χρειάζομαι τότε επιλέγω αμιγώς ελληνικά. Το Α και το Ω για να επιτευχθεί ο στόχος είναι η ποιοτική πρώτη ύλη. Έτσι η καλή πρώτη ύλη, η σωστή διαχείριση και η τεχνική  που θα χρησιμοποιήσει ο εκάστοτε σεφ είναι ο δυνατότερος συνδυασμός για την επιτυχία του πιάτου.

 

 

Μετά τον «Πολίτικο Μπαχτσέ» στην πόλη της Κοζάνης, ένα  μαγαζί που κρύβει μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής τι σας παρακίνησε να πραγματοποιήσετε το νέο σας εγχείρημα;

Θα σας εκμυστηρευτώ πώς ήταν όνειρο ζωής για μένα να δημιουργήσω έναν τέτοιο χώρο στο Βόιο. Όπως ο «Πολίτικος Μπαχτσές» έτσι και τα «Αρώματα και γεύσεις γης Βοΐου» είναι δύο οικογενειακές επιχειρήσεις που  στηρίζονται στο τρίπτυχο διαφορετικότητα,  πρωτοτυπία, μοναδικότητα. Στην προκειμένη περίπτωση το εγχείρημα αυτό είναι μία πρόκληση ώστε να δημιουργηθεί ένα σημείο αναφοράς και ένας τόπος προορισμός στο πανέμορφο Ροδοχώρι.

 

 

 

Tags: «Αρώματα και γεύσεις Βοΐου»«Αρώματα και Γεύσεις γης Βοϊου»slidertogethertogether free presstogether magazinetogethermagΒόιοκοζάνηΚώστας ΚολιόςπαράδοσηΠολίτικος ΜπαχτσέςΡοδοχώρι ΒοΐουΤα «Αρώματα και Γεύσεις γης Βοϊου» σερβίρουν παράδοση και μεράκι στο Ροδοχώρι Βοΐου!

Κέλλυ Γρηγοριάδου

Εκδότρια του Together Free Press και του Togethermag.gr Θα την βρείτε ανάμεσα σε γραμμές, λέξεις, κόλλες, σημειώσεις, σβήστρες, μολύβια και καλώδια. Καταναλώνει εικόνες, αισθητική, περιεχόμενο και μηνύματα. Ασχολείται σοβαρά και ανθρωπολογικά με τα ποπ σημεία των καιρών Είναι μια φανατική του Τοgether που δημιουργεί το περιεχόμενό του. Με αυτήν την σειρά. Αγαπάει τον σκύλο της, τις ταινίες του Tim Burton και μπορεί να ακούσει Dead Kennedys και Nouvelle Vague ταυτόχρονα. Ξεκίνησε έχοντας στο μυαλό της πως θα ενθουσιαζόταν αν μπορούσε να κάνει τους συνανθρώπους της να ενθουσιαστούν με πράγματα που την ενθουσιάζουν.

Related Posts

ID

Διαγωνισμός καινοτομίας #ECOTOURS

15 Απριλίου 2025
ID

Οι Λαζαρίνες είναι η άνοιξη, είναι ο έρωτας

12 Απριλίου 2025
ID

Οι γλεντιστάδες της αποκριάς!

26 Φεβρουαρίου 2025
Next Post

«1922: Ιστορίες ανθρώπων»: Διαγωνισμός συγγραφής και εικονογράφησης παιδικού βιβλίου από το ΠΙΟΠ

WET: Φωτογράφοι δείχνουν τη σημασία του νερού στην άγρια φύση!

Αφιέρωμα 70s Greek Erotica στο Cinobo

Highlights

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης – Εκδήλωση: “Δίκαιη Μετάβαση” Με την μάτια της νεολαίας

Μαζί στη Διαδρομή για τη Δίκαιη Μετάβαση

Νεολαία για μια Δίκαιη Μετάβαση: Εργαλειοθήκη Συμμετοχής στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Έκθεση για τη Συμμετοχή των Νέων στη Δίκαιη Μετάβαση: Παραδείγματα από 12 Κράτη-Μέλη της ΕΕ

Μια νέα συμμαχία για τη Δίκαιη Μετάβαση με πρωταγωνιστές τους νέους από το Together & το Green Tank

Ο ρόλος της νεολαίας στη Δίκαιη Μετάβαση: Η περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας

Connect with TOGETHER

Advertising

Contact us

info@togethermag.gr
ad@togethermag.gr
24610 25600
ΑΡΧΕΛΑΟΥ 25
ΚΟΖΑΝΗ

Mailing list

Subscribe to the Τοgether newsletter

Get the day on Together straight to your inbox

Together n. 67

Together n. 67

© 2018 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr

No Result
View All Result
  • News Feed
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Επιστήμη – Tech
    • Κόσμος
    • Υγεία
    • Animals
    • Περιβάλλον
  • Life & Culture
    • Μουσική
    • Βιβλίο
    • Σινεμά
    • Θέατρο
    • Φωτογραφία
    • Εικαστικά
    • Design
    • Σειρές
    • Travel
    • Wellbeing
    • Fashion
    • Γαστρονομία
    • Picks
  • ID
    • To Ερωτηματολόγιο του Προυστ
    • Togethergram
    • Togetherωτήσεις
    • Πρόσωπα
  • #opinions
  • Μανταλάκι
  • Διαφήμιση

© 2019 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr