Ο Στέλιος Παρίσης είναι ένας άνθρωπος που δαμάζει κύματα. Θυμάται ακόμα το πρώτο κύμα που «έπιασε» αλλά και τα μεγαλύτερα που είδε ποτέ. Για τον ίδιο η κυματολίσθηση, όπως ονομάζεται το surf στα ελληνικά, είναι ελευθερία, είναι η απόλυτη αρμονία με το νερό, είναι χαρά. Μεγαλύτερη όμως χαρά αισθάνθηκε, όταν τα δύο παιδιά του έκαναν για πρώτη φορά surf μαζί του. Πολυπράγμων, γνώστης και πολυταξιδεμένος ο Στέλιος Παρίσης μίλησε στο Together για τις εμπειρίες της ζωής του, την καθημερινότητά του, το surf στην Ελλάδα αλλά και για το πως ξεκίνησαν όλα!
Πότε και πώς μπήκε το surf στη ζωή σου;
Το surf το ξεκίνησα αρκετά μεγάλος. Κάνοντας windsurf από τα 20 μου και μέχρι τα 30 περίπου φανατικά, σε ένα ταξίδι μου στο εξωτερικό για να βρω κατάλληλες συνθήκες για wave windsurf, αποφάσισα να δοκιμάσω μια φορά να κάνω surf. Κατάφερα να ανέβω σε μισό κύμα αλλά ήταν κάτι παραπάνω από αρκετό. Mόλις γύρισα στην Ελλάδα πούλησα όλο μου τον εξοπλισμό windsurf και αποφάσισα να κάνω μόνο surf…
Τι κάνει το surf ξεχωριστό για εσένα;
Η επαφή με την θάλασσα είναι το πρώτο και κυριότερο. Μπαίνοντας στο νερό αφήνεις πίσω σου όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας με κυριότερο το άγχος. Το κεφάλι σου αδειάζει και είσαι εσύ με τη θάλασσα. Το κύμα και η ενέργεια που νιώθεις από αυτό σου δημιουργούν ένα δέος. Το να καταφέρεις να “πιάσεις” ένα κύμα, από το μικρότερο έως το μεγαλύτερο σου δίνει την απόλυτη αίσθηση ελευθερίας. Είσαι πάνω στο νερό μόνο με ένα κομμάτι αφρού και γλιστράς με τη βοήθειά του. Ακόμα και 10 δεύτερα να κρατήσει το κύμα σε γεμίζει χαρά, αυτοπεποίθηση και σε κάνει να θέλεις κι άλλο.
Πώς είναι μια τυπική ημέρα σου;
Όντας οικογενειάρχης μια τυπική μου ημέρα δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει με τίποτα άλλο από το να ετοιμαστούν τα παιδιά μου για το σχολείο. Αν καταφέρω και ξεκλέψω λίγο χρόνο πριν ανοίξω το κατάστημά μου θα πάω στο κολυμβητήριο για 1 ώρα περίπου. Τα υπόλοιπα είναι σχεδόν γνωστά. Ωράριο καταστήματος πρωί απόγευμα, προπόνηση για τα παιδιά κλπ. Δεν θα μπορούσα να παραλείψω την καθημερινή ενημέρωση για την πρόγνωση του κύματος στα κοντινά μας μέρη.
Τι προπόνηση ακολουθείς;
Το κολύμπι νομίζω ότι είναι το άθλημα που βοηθάει περισσότερο στο surf. Για να μπορέσεις να φτάσεις από την παραλία στο line up, το σημείο που ξεκινάει να σπάει το κύμα άρα και το σημείο εκκίνησης για τους surfer, πρέπει να έχεις εκτός από τεχνική και εμπειρία και αρκετή αντοχή. Για να μπορέσεις να πάρεις ένα κύμα πρέπει να συντονιστείς με την φόρα που σου δίνει το εκάστοτε κύμα και αυτό γίνεται μόνο με το λεγόμενο paddling, που ουσιαστικά είναι κολύμπι με την σανίδα κάτω από το στήθος σου. Μεγαλύτερη αντοχή στο surf σημαίνει ότι θα μπορέσεις να μείνεις και στο νερό περισσότερο άρα θα πάρεις και πιο πολλά κύματα με πιο καθαρό μυαλό. Εδώ να τονίσω ότι δεν χρειάζεται να είσαι υπεραθλητής της κολύμβησης η κάποιου άλλου αθλήματος. Ένας από τους λόγους που το surf είναι τόσο δημοφιλές παγκόσμια είναι γιατί μιλάμε για ένα άθλημα που όλοι μπορούν να κάνουν ανεξάρτητα από ηλικία, βάρος, ύψος. Μία καλή φυσική κατάσταση απλά βελτιώνει την εμπειρία και την κάνει λίγο πιο βατή. Γι’ αυτό και φροντίζω χωρίς υπερβολές να κολυμπάω σε τακτά διαστήματα. Κάτι άλλο που σίγουρα βοηθάει πολύ είναι και το skate μιας και σαν αίσθηση είναι ότι πιο κοντινό στο surf. Για εμάς στην Ελλάδα που τα κύματα δεν είναι τόσο συχνά το να μην χάνεις την αίσθηση αυτή είναι πολύ σημαντικό οπότε σε τακτά διαστήματα φροντίζω να κάνω και skateboarding.
Ποιες είναι οι καλύτερες στιγμές σου στο νερό μέχρι τώρα;
Το πρώτο κύμα είναι πάντα αυτό που σου μένει στο μυαλό σαν κορυφαία στιγμή. Το συναίσθημα που σου χαρίζει η πρώτη φορά που θα καταφέρεις να ανέβεις στο σανίδι και να ακολουθήσεις το κύμα μένει για πάντα χαραγμένο στην μνήμη σου. Από εκεί και πέρα έχω ζήσει κάποιες απίστευτες μέρες με κύμα 2.5-3μ στην Ελλάδα που απλά το έβλεπα και δυσκολευόμουν να το πιστέψω.
Τι σε κέρδισε σε αυτό και τι σου χαρίζει η ενασχόλησή σου με το surf;
Στην αρχή θα έλεγα ότι ήταν αυτό το κάτι καινούργιο, η τελείως άγνωστη αίσθηση να καβαλάς ένα κύμα μόνο με μια σανίδα. Αυτό που μέχρι εκείνη την στιγμή φαινόταν αδύνατο να γίνει στην Ελλάδα και το ονειρευόσουν σε κάποιο ταξίδι.
Το surf δεν είναι μόνο αυτά τα 10-20 δεύτερα που θα είσαι επάνω στο κύμα. Το surf ξεκινάει από την αγωνία για την πρόγνωση του καιρού, από το ταξίδι με τους φίλους, από την προετοιμασία για να μπεις στο νερό, από την επαφή σου με την θάλασσα και με την φύση γενικότερα, αλλά και αυτή την ηρεμία που είναι δύσκολο να εξηγήσεις αν δεν την έχεις βιώσει.
Ποια είναι τα αγαπημένα σου spots στην Ελλάδα και εκτός;
Τα αγαπημένα μου spot στην Ελλάδα, χωρίς βέβαια να έχω πάει σε όλα θα έλεγα ότι είναι στην Πελοπόννησο. Καλό Νερό, Λαγκούβαρδος, Ζάγκα, μερικά από τα μέρη που έχω δει και έχω πάρει τα καλύτερα κύματά μου. Στην Πρέβεζα, Κάστρο, Λυγιά είναι από τα καλύτερα μέρη στη χώρα μας για surf, που δεν έχω καταφέρει ακόμα να επισκεφθώ. Στο εξωτερικό έχω πάει για surf μόνο στην Πορτογαλία και στην Ισπανία οπότε αν έπρεπε να επιλέξω θα έλεγα Ericeira μιας και εκεί έχω περάσει πολύ όμορφα και εκτός από το κομμάτι του surf.
Σε ποια μέρη του κόσμου έχεις σερφάρει και ποια προτιμάς;
Ξεκίνησα νοικιάζοντας μια σανίδα στην Τενερίφη αλλά το πρώτο μου μάθημα το έκανα στην Πορτογαλία. Εκτός από εκεί έχω ταξιδέψει και στην Ισπανία. Στα μελλοντικά σχέδια έκτος από την Ευρώπη είναι και το Μαρόκο αλλά και ο παράδεισος κάθε surfer το Μπαλί. Από τα μέρη που έχω ταξιδέψει θα έλεγα ότι προτιμώ την Πορτογαλία μιας και εκτός από τα κύματα είναι και μια πανέμορφη χώρα. Το surf είναι μια πολύ καλή δικαιολογία για να ταξιδέψει κάποιος στην Ελλάδα αλλά και εκτός.
Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία που σου έχει μείνει αξέχαστη όλα αυτά τα χρόνια;
Αξέχαστη εμπειρία θα έλεγα ότι ήταν η πρώτη φορά που τα παιδιά μου έκαναν surf μαζί μου. Ήταν αρκετά μικρά, 8 και 6 χρονών και το να είναι δίπλα μου ήταν ένα όνειρο που το είχα από όταν γεννήθηκαν, την ώρα που το ζούσα ήταν αρκετά δυνατή άλλα και πολύ αγχωτική εμπειρία.
Πως επιλέγεις την κατάλληλη σανίδα;
Για έναν αρχάριο οι επιλογές δεν είναι τόσες αφού με ένα σανίδι μπορεί να μπει σε ένα μεγάλο εύρος συνθηκών χωρίς να ανησυχεί για τον εξοπλισμό του. Η κατάλληλη σανίδα για έναν έμπειρο surfer επιλέγεται με βάση το κύμα και το τι θέλει να κάνει πάνω σε αυτό. Σε μικρό κύμα συνήθως επιλέγεται μια πιο “χοντρή” σανιδά που θα του δώσει μεγαλύτερη άνωση στο νερό, σε πιο μεγάλο και δυνατό κύμα συνήθως η επιλογή είναι σε πιο κοντά και λεπτά σανίδια που είναι πιο εύκολα σε ελιγμούς επάνω στο κύμα, χωρίς αυτό να αποκλείει τις μακριές σανίδες, τα λεγόμενα longboard.
Υπήρξαν φορές που αναγκάστηκες να σταματήσεις για λίγο εξαιτίας ενός σοβαρού τραυματισμού;
Δεν θα έλεγα ότι οι τραυματισμοί είναι τόσο συχνοί στο surf. Ατυχήματα γίνονται συνήθως όταν υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας. Τα πιο συχνά ατυχήματα είναι όταν υπάρχει πολύς κόσμος στο νερό οπότε, τα περιθώρια λάθους στενεύουν και μια σύγκρουση είναι πιθανή. Προσωπικά δεν έχει τύχει να τραυματιστώ τόσο ώστε να βγω αλλά έχω δει κάποιους σοβαρούς τραυματισμούς κατά καιρούς.
Ποιες δυσκολίες ενδεχομένως μπορεί να συναντήσει κάποιος στο ξεκίνημα του;
Τα αρχικά βήματα στο surf είναι αρκετά εύκολα. Το σανίδι που θα κάνει κάποιος τα πρώτα του μαθήματα είναι μεγάλο και εύκολο για να ανέβεις. Η θεωρία είναι πολύ λίγη και εύκολη να την μάθει κάποιος. Τα δύσκολα και η όποια απογοήτευση έρχεται όταν ο μαθητής θα αποφασίσει να δοκιμάσει να πάρει μόνος του κύμα. Το να καταλάβεις πιο κύμα μπορείς να πάρεις, να κολυμπήσεις για να συντονιστείς με αυτό, να σηκωθείς την κατάλληλη στιγμή αλλά και να σταθείς επάνω στο σανίδι είναι το πιο δύσκολο κομμάτι στην αρχή και κάνει αρκετούς να απογοητευτούν και να το παρατήσουν. Ο μόνος τρόπος για να το ξεπεράσεις αυτό είναι το πείσμα και η επιμονή. Όσο πιο πολύ προσπαθήσει κάποιος τόσο πιο γρήγορα θα ξεπεράσει αυτό το “δύσκολο κομμάτι”.
Αν σου ζητούσαμε να μας περιγράψεις την αίσθηση θα έβρισκες λόγια;
Θα έλεγα ελευθερία. Ίσως σαν να πετάς γιατί εκείνη τη στιγμή είσαι κυριολεκτικά πάνω στο νερό. Σε μεγαλύτερα κύματα σίγουρα αδρεναλίνη αλλά και πολύ χαρά.
Ποια είναι η γνώμη σου σε ό,τι αφορά στο surf στην Ελλάδα;
Πριν μερικά χρόνια πιστεύαμε ότι δεν γίνεται surf στην Ελλάδα. Ακόμα και τώρα που έχει τέτοια άνοδο και προβολή πολλοί απορούν όταν τους το λέω ότι κάνουμε surf. Η αλήθεια είναι ότι τα κύματά μας δεν έχουν την δύναμη του ωκεανού και σίγουρα δεν είναι τόσο συχνά όσο σε άλλα μέρη του κόσμου, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορούμε να κάνουμε surf. Με την απλότητά του το surf αποκτάει καθημερινά όλο και μεγαλύτερο κοινό στη χώρα μας. Όταν ξεκίνησα να το ψάχνω γνωρίζαμε μόνο 3-4 μέρη στην Ελλάδα, τώρα πια μιλάμε για πάνω από 40 σε όλη την Ελλάδα. Ο κόσμος το έχει αγαπήσει. Σίγουρα είναι δύσκολο να μιλήσουμε για αθλητικούς συλλόγους κυματολίσθησης, όπως λέγεται στα Ελληνικά το surf, λόγο της μικρής συχνότητας με κατάλληλες συνθήκες. Μπορεί όμως να αποτελέσει μια από τις πιο δημοφιλείς ενασχολήσεις στην χώρα μας, αφού εκτός από όλα αυτά που προσφέρει είναι και αρκετά οικονομικό σε σχέση με άλλα χόμπυ.