Οι Γάλλοι, ως δυτικοευρωπαίοι, καταναλώνουν πολύ κορεσμένο λίπος και έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, ωστόσο εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο.
Ποιο είναι το μυστικό των Γάλλων;
Το μυστικό των Γάλλων είναι οι φαινολικές ενώσεις (αντιοξειδωτικά) του κόκκινου κρασιού.
Πόσες φορές έχει τύχει να ακούσετε ή να διαβάσετε για το οξειδωτικό στρες, τα αντιοξειδωτικά και τις ελεύθερες ρίζες;
Τι είναι λοιπόν αυτά;
Οι Ελεύθερες ρίζες είναι σώματα (άτομα, μόρια ή ιόντα) με μονήρες ηλεκτρόνιο, ωστόσο έχουν την τάση να σχηματίσουν ζεύγος ηλεκτρονίων και γι΄ αυτό αποσπούν ηλεκτρόνια από άλλα στοιχεία προκαλώντας έτσι την οξείδωση τους. Τα αντιοξειδωτικά από την άλλη παρέχουν μονήρη ηλεκτρόνια στις ελεύθερες ρίζες και έτσι οι ελεύθερες ρίζες μετατρέπονται σε σταθερά προϊόντα. Με λίγα λόγια αδρανοποιούν τις ελεύθερες ρίζες. Οξειδωτικό στρες είναι η διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ των αντιοξειδωτικών και των ελεύθερων ριζών, υπέρ των ελεύθερων ριζών. Το οξειδωτικό στρες έχει ενοχοποιηθεί έκτος από την γήρανση του οργανισμού και για την ανάπτυξη παθήσεων όπως ο καρκίνος, η αθηροσκλήρωση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η αρθρίτιδα, η νόσος Αλτσχάιμερ, ο σακχαρώδης διαβήτης κ.α.
Πως μπορούμε να προμηθεύσουμε τον οργανισμό μας με αντιοξειδωτικά ώστε να καταπολεμήσουμε το οξειδωτικό στρες;
Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και μάλιστα με αντικαρκινικές και αντιχοληστερινικές ιδιότητες. Φυσικές πηγές βιταμίνης C είναι: φράουλες, εσπεριδοειδή και κίτρα, ακτινίδιο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι. πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πιπεριές, ντομάτες.
Ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό που θεωρείται και το αντιοξειδωτικό των λιπών είναι η βιταμίνη Ε. Πλούσιες πηγές βιταμίνης Ε είναι το ελαιόλαδο, ελιές, ξηροί καρποί
Επίσης σημαντικά αντιοξειδωτικά στη διατροφή μας αποτελούν τα καροτενοειδή, είναι χρωστικές οι οποίες βρίσκονται στα φυτά και ευθύνονται για το κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα των φρούτων και των λαχανικών. Πηγές πλούσιες σε β– καροτένιο αποτελούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά (καρότα, γλυκοπατάτες, βερίκοκο, πεπόνι κ.α.). Ένα ακόμη σημαντικό αντιοξειδωτικό είναι το λυκοπένιο. Η κύρια διατροφική πηγή λυκοπενίου είναι ντομάτα και τα προϊόντα ντομάτας, το λυκοπένιο έχει καλύτερη απορρόφηση από τον χυμό ντομάτας και τη σάλτσα ντομάτας. Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που βρίσκεται στο έδαφος, το νερό, τα λαχανικά (σκόρδο, κρεμμύδι, δημητριακά, ξηροί καρποί, σόγια), στα θαλασσινά, το κρέας, το συκώτι και τη μαγιά. θεωρείται και αυτό σημαντικό διαιτητικό αντιοξειδωτικό. Οι φυσικές πολυφαινόλες, ευρύτατα διαδεδομένες στο φυτικό βασίλειο, είναι απαραίτητες για τη φυσιολογία των φυτών. Συνιστούν την φυσική άμυνα του φυτού απέναντι σε μολύνσεις από βακτήρια μύκητες και ιούς αλλά και από τις βλαβερές επιδράσεις της UV ακτινοβολίας, του όζοντος καθώς και περιβαλλοντολογικών μολύνσεων. Οι κύριες φυσικές πηγές φλαβονοειδών περιλαμβάνουν το πράσινο τσάι, τα κόκκινα σταφύλια (κόκκινο κρασί), τα μήλα, το κακάο (σοκολάτα), τα προϊόντα σόγιας, τον κουρκουμά, τα μούρα, το κρεμμύδι, το μπρόκολο.
Η μεσογειακή διατροφή παρέχει στον οργανισμό μας επαρκείς ποσότητες αντιοξειδωτικών εξαιτίας:
- Της κατανάλωσης πληθώρας τροφίμων φυτικής προέλευσης όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς.
- Της κατανάλωσης φρέσκων, εποχιακών, ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων.
- Της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων ως επιδόρπιο και της κατανάλωση γλυκών φτιαγ
μένων με ξηρούς καρπούς, μέλι και ελαιόλαδο - Της κατανάλωσης ελαιόλαδου ως το κύριο προστιθέμενο λίπος
- Της κατανάλωσης ψαριών
- Και της μικρής ως μέτριας κατανάλωσης κρασιού, κατά τη διάρκεια των γευμάτων
Γιατί πρέπει να προτιμάμε φυσικές πηγές αντιοξειδωτικών από τη λήψη αντιοξειδωτικών με την μορφή διατροφικών συμπληρωμάτων;
Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αντιοξειδωτικών με την μορφή σ
υμπληρωμάτων δεν επιφέρει οφέλη στην υγεία σε αντιδιαστολή με την κατανάλωση τους από τα τρόφιμα, τα οποία περιέχουν πολύπλοκα μίγματα αντιοξειδωτικών, βιταμινών και ανόργανων στοιχείων που έχουν συνεργική δράση μεταξύ τους.
Τελικά μήπως είναι καλύτερο να αντικαταστήσετε το ποτό σας (βότκα, τεκίλα, ουίσκι) με 1 ποτήρι κρασί και να συνοδεύσετε το φαγητό σας στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι με ένα ωραίο μπουκάλι κόκκινο κρασί;
Και πάντα με μέτρο (1-2 ποτηράκια), η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ακόμα και του κρασιού έχει αντίθετα αποτελέσματα στην υγεία και ενοχοποιείται για την μείωση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού.
Της Αφροδίτης Ζαρδέλη
Mcs Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος