Ποιοι Είμαστε
Ο ΚΡΑΤΗΡΑΣ είναι μία πολιτιστική ομάδα που σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα, αναλαμβάνει περιηγήσεις και ξεναγήσεις και διοργανώνει πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με σκοπό την ανάδειξη και την τουριστική προβολή περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας. Αξιοποιώντας το διεπιστημονικό πεδίο των ίδιων των μελών της, ο ΚΡΑΤΗΡΑΣ προσφέρει στο κοινό ολοκληρωμένες προτάσεις, φιλοδοξώντας να αποτελέσει μία εναλλακτική πρόταση πολιτισμού και εκπαίδευσης στην περιοχή, συνεισφέροντας στην ήδη έντονη πολιτιστική της δραστηριότητα.
Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή…
Ο ΚΡΑΤΗΡΑΣ γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2015 στην Κοζάνη, από μία ομάδα αρχαιολόγων, ξεναγών και μουσειολόγων, με εμπειρία και ενδιαφέρον για την εκπαίδευση, την πολιτιστική διαχείριση και τη συντήρηση και αποκατάσταση έργων τέχνης.
Ο Γιάννης, η Δέσποινα, ο Δημήτρης, η Ελευθερία και η Μελανία βρεθήκαμε να εργαζόμαστε όλοι μαζί το 2012 στη σωστική ανασκαφή της Μαυροπηγής. Αυτή την ανασκαφή, ακολούθησαν και άλλες, σε Φλώρινα, Καστοριά και αλλού, σε ένα αναπάντεχο ταξίδι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας που μας έφερε σε επαφή με το πλούσιο και σχεδόν άγνωστο πολιτιστικό κεφάλαιο της περιοχής.
Και εγέννετο ο ΚΡΑΤΗΡΑΣ!
κρατήρας < αρχ. κρατήρ < κρα- “αγγείο όπου γινόταν η ανάμειξη οίνου με νερό”
Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα του ΚΡΑΤΗΡΑ: ένα μείγμα/ανακάτεμα ιδεών, εμπειριών, εντυπώσεων. Ένα ζύμωμα από το οποίο θα προκύψει κάτι νέο και αυτοτελές. Δικαιώνοντας το όνομά του ο ΚΡΑΤΗΡΑΣ, προσκαλεί το κοινό να μοιραστεί τις ιδέες και τις εμπειρίες του, να αλληλεπιδράσει με άλλους ανθρώπους και διαφορετικές ιδέες, να συμμετέχει σε δράσεις που σκοπό έχουν να φέρουν το κοινό σε επαφή με τον πολιτισμό, χτίζοντας μία γέφυρα επικοινωνίας βασισμένη σε ερεθίσματα και εμπειρίες, πολύ πέρα από μία στεί
ρα παράθεση πληροφοριών.
Οι δράσεις του ΚΡΑΤΗΡΑ στοχεύουν στη διατήρηση, στην ανάδειξη και στην προώθηση της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης και ιστορίας της Δυτικής Μακεδονίας, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την ίδια την κληρονομιά του τόπου, τα έθιμα, τις διάφορες παραδοσιακές δραστηριότητες και τις ιστορικές του προσωπικότητες.
Η αναζήτηση είναι η αρχή της σοφίας (Σωκράτης)
Εκπαιδευτικά Προγράμματα για όλους.
Ο ΚΡΑΤΗΡΑΣ σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα με συγκεκριμένη κάθε φορά στοχοθεσία, προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κοινού-στόχου και εστιασμένα στη βιωματική προσέγγιση.
Με βάση την θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης και την αναγνώριση της διαφορετικότητας των συμμετεχόντων, ο ΚΡΑΤΗΡΑΣ επιχειρεί με πολλαπλά ερεθίσματα να ενεργοποιήσει τις αισθήσεις και να κινητοποιήσει τη φαντασία. Με αυτόν τον τρόπο ο καθένας μπορεί να βιώσει μια προσωπική εμπειρία, να αναπτύξει δεξιότητες και να εξοικειωθεί με το εκάστοτε περιβάλλον ή θέμα.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται σε σχολικές ομάδες, σε οικογένειες, αλλά και στο ενήλικο κοινό. Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάζονται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, προσαρμοσμένα στις γνωστικές και ηλικιακές τους ανάγκες, τα οποία θα υλοποιούνται στο χώρο του σχολείου βασισμένα σε θεματικές που αφορούν στην τέχνη, στον πολιτισμό, στην ιστορία, αλλά και σε θέματα της καθημερινής ζωής. Παιχνίδια ρόλων, εικαστικά εργαστήρια, αφηγήσεις, ερωταποκρίσεις, εποπτικό υλικό, συν
θέτουν το μωσαϊκό του κάθε προγράμματος.
Σχεδιάζονται επίσης δράσεις ελεύθερου χρόνου, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα και δημιουργικά εργαστήρια. Πρόκειται για δράσεις Σαββατοκύριακου, που απευθύνονται σε οικογένειες (γονείς μαζί με τα παιδιά τους), δίνοντάς τους τη δυνατότητα να περάσουν δημιουργικό χρόνο μέσα από την ανακάλυψη και το παιχνίδι.
Αντίστοιχα προγράμματα θα υλοποιούνται και για το ενήλικο κοινό, είτε πρόκειται για οργανωμένες ομάδες, είτε για μεμονωμένους επισκέπτες.
Όλα είναι δρόμος…
Ξεναγήσεις – Περιηγήσεις
Η Δυτική Μακεδονία είναι μια περιοχή η οποία κατέχει μικρό μερίδιο στην οικονομία της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας. Ωστόσο, ο ΚΡΑΤΗΡΑΣ θεωρεί πώς αυτό ίσως να είναι και το πλεονέκτημα της περιοχής, καθώς αποτελεί terra incognita ιδιαίτερα για τους επισκέπτες του εξωτερικού αλλά και για πολλούς κατοίκους της Ελλάδας, κρύβοντας αμέτρητους πολιτιστικούς και φυσικούς θησαυρούς, ενδιαφέρουσες ιστορίες έτοιμες να ειπωθούν, ένα πλούσιο γαστρονομικό περιβάλλον και μακραίωνες παραδόσεις και έθιμα.
Ο ΚΡΑΤΗΡΑΣ σχεδιάζει λοιπόν και υλοποιεί θεματικές ξεναγήσεις και περιηγήσεις σε σημ
εία ενδιαφέροντος, ανέγγιχτα από την ισοπέδωση που μπορεί να επιφέρει ο μαζικός τουρισμός με δυνατότητες να μετουσιωθούν σε μοναδικές βιωματικές εμπειρίες.
Οι πτυχές της ιστορίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ξετυλίγονται με τρόπο που να αφορούν ακόμα και τους ίδιους τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας. Κυρίαρχη θέση στις ξεναγήσεις έχουν η διάδραση και η βιωματική εμπειρία σε αντιπαράθεση με την απλή παράθεση πληροφοριών, που πολλές φορές μπορεί να κουράσει τον ξεναγούμενο. Άλλωστε, οι ξεναγήσεις προσαρμόζονται πάντα στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κοινού-στόχου. Η Δυτική Μακεδονία κρύβει διαμάντια ανεκτίμητης αξίας και ίσως ήρθε η ώρα να αρχίσουν να αποκαλύπτονται.
Οι ξεναγήσεις απευθύνονται σε εκδρομείς του εσωτερικού και του εξωτερικού, αλλά και σε κατοίκους της περιοχής, καλώντας τους να ανακαλύψουν νέες πτυχές και ιστορίες του τόπου τους.
Τα μνημεία λένε από μόνα τους ιστορίες;
Πρόγραμμα ενημέρωσης μέσω πινακίδων.
Ο ΚΡΑΤΗΡΑΣ σε συνεργασία με το Δήμο Καστοριάς υλοποιεί ένα πρόγραμμα για το σχεδιασμό ενός δικτύου ενημερωτικών πινακίδων που θα τοποθετηθούν στους προαύλιους χώρους εκκλησιών και αρχοντικών της πόλης, καθώς και σε τμήματα του σωζόμενου οχυρωματικού της τείχους.
Στην Καστοριά μπορεί κανείς να συναντήσει περίπου 60 βυζαντινές εκκλησίες αποτελώντας τη μόνη πόλη στην Ελλάδα που διατηρεί σε τόσο μεγάλο βαθμό τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή της ταυτότητα. Οι εκκλησίες, οι τοιχογραφίες και τα αρχοντικά, μαρτυρούν την ανά περιόδους οικονομική της ακμή, που οφείλεται κυρίως στην κατασκευή και το εμπόριο γουναρικών.
Σκοπός της υλοποίησης ενός δικτύου ενημερωτικών πινακίδων είναι η πληροφόρηση των επισκεπτών για την ιστορία των μνημείων της πόλης μέσα από μία αφηγηματική ιστορική διαδρομή, χρησιμοποιώντας οπτικό υλικό, κείμενα και κατόψεις που αναδεικνύουν το πολλές φορές δύσκολα προσβάσιμο εσωτερικό τους. Ένας χάρτης θα περιλαμβάνεται σε κάθε πινακίδα, προκειμένου να κατανοεί ο επισκέπτης τη θέση που βρίσκεται κάθε φορά, σε σχέση με την πόλη ή με τα υπόλοιπα μνημεία, καθώς και τη σχέση των μνημείων μεταξύ τους. Ο χάρτης μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά και σε μία οργανωμένη ξενάγηση.
Κατά το σχεδιασμό των πινακίδων προβλέφθηκε η χρήση QR codes, δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα μίας ψηφιακής αλληλεπίδρασης με το εκάστοτε μνημείο και την ευκαιρία μίας εξατομικευμένης εμπειρίας. Τέλος στη συγκεκριμένη δράση έχει προβλεφθεί μελλοντικά, ο εμπλουτισμός των πινακίδων με το σύστημα ανάγνωσης Μπράιγ (Braille) για τα άτομα με προβλήματα όρασης.
[author] [author_image timthumb=’on’]https://togethermag.gr/wp-content/uploads/2017/08/Κρατήρας-logo.jpg[/author_image] [author_info]Info Βρείτε μας στη σελίδα μας στο Facebook https://www.facebook.com/kratiras.culture/ e-mail info@kratiras.gr [/author_info] [/author]