Συνέντευξη στην Λένα Μαρινού
Από τη Μ.Ασία ως την Ήπειρο, από Σμύρνη ως το Αιγαίο, οι Αλίκη Ατσαλάκη, Στέλλα Γκρήγκοβιτς, Βασούλα Δελλή, Δέσποινα Καλπενίδου, Ειρήνη Κυριακού, Ναταλία Λαμπαδάκη, Ασημίνα Πάτκου, Ιουλία Ρούτζιου, Γεωργία Τέντα και Ρούλα Τσέρνου παίζουν, χορεύουν, τραγουδούν, τιμούν, αναδεικνύουν, ταξιδεύουν και υμνούν αυτόν τον αιώνιο λόγο που λέγεται παραδοσιακή φωνητική μουσική.
Πότε και πώς γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήστε ένα γυναικείο φωνητικό σύνολο;
Τον Μάιο του 2006 ο Αναστάσης Βασιλειάδης, καθηγητής κρουστών της Γεωργίας στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, συνέθετε το έργο «Το φονικό του χρόνου». Ήθελε να εντάξει στο έργο αυτό και δυο κομμάτια σε ύφος παραδοσιακό: έναν πυρρίχιο, που θα συνέθετε ο ίδιος, και δυο τραγούδια, σε δική του ποίηση, μελοποιημένα σε ύφος πολυφωνικού ηπειρώτικου. Ο Αναστάσης γνώριζε ότι η Γεωργία είχε πραγματοποιήσει επιτόπια έρευνα στα χωριά της ελληνικής μειονότητας στη Ν. Αλβανία από το 2000-2004, οπότε της πρότεινε να μελοποιήσει τους στίχους του και να δημιουργήσει μια ομάδα για τις ανάγκες του συγκεκριμένου έργου. Έτσι γεννήθηκαν οι Πλειάδες.
Ποια μουσική αντιπροσωπεύετε;
Ξεκινήσαμε με το πολυφωνικό ηπειρώτικο και στην πορεία ασχοληθήκαμε με τη φωνητική πολυφωνία των Βαλκανίων και τις παραδοσιακές μουσικές από άλλες περιοχές της Ελλάδας κι άλλες χώρες. Ασχοληθήκαμε όμως και με φωνητική μουσική πέρα από την παραδοσιακή, συνεργαζόμενες με τον Νίκο Κυπουργό, τον Πάρη Παρασχόπουλο, τον Κώστα Βόμβολο και τον Κώστα Θεοδώρου. Γενικότερα, ασχολούμαστε με οποιοδήποτε είδος φωνητικής μουσικής μας φαίνεται ενδιαφέρον.
Παράδοση μέσα από νεανική διάθεση. Ποια η σχέση της σημερινής νέας γενιάς με την παράδοση, όπως εσείς το εισπράττετε;
Είναι πολύ όμορφο για μας το γεγονός ότι όλο και πιο πολλοί νέοι άνθρωποι στρέφονται στην παραδοσιακή μουσική και εκφράζονται μέσα από αυτή. Και πολύ συγκινητικό όταν τα νέα παιδιά μας τιμούν με την παρουσία τους και τραγουδούν μαζί μας στις ζωντανές μας εμφανίσεις.
«Γυναίκες… της Πέτρας» μια πολύ ωραία συνεργασία με τους Encardia στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή την συνεργασία.
Μια συνεργασία που για χρόνια την είχαμε κατά νου και τελικά είμαστε ευτυχείς που έγινε πραγματικότητα. Το σμίξιμο δυο μουσικών σχημάτων που αδιάλειπτα και με μεράκι διακονούν δυο πολύ δυνατές μουσικές παραδόσεις. Η συνεργασία μας ήταν μια υπέροχη εμπειρία και η ανταπόκριση του κοινού συγκινητικότατη. Πέρσι, μάλιστα, κυκλοφόρησε το διπλό cd και dvd από την παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Και η συνεργασία με του Villagers of Ioannina City (VIC) την περασμένη χρονιά στην Τεχνόπολη στο Γκάζι;
Μοναδική εμπειρία κι αυτή. Μια συνεργασία που εντάσσεται στο πλαίσιο των μουσικών μας αναζητήσεων και του πειραματισμού προς την κατεύθυνση συνύπαρξης της παράδοσης με νεωτερικούς τρόπους μουσικής έκφρασης.
Ετοιμάζετε το 3ο σας cd. Tι να περιμένουμε από την νέα σας δουλειά;
Αποφασίσαμε το τρίτο μας cd να παρουσιάζει το διευρυμένο μας ρεπερτόριο, δηλαδή παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Όσα από αυτά δεν είναι πολυφωνικά, φροντίσαμε να τους βάλουμε τη δική μας πολυφωνική πινελιά.
Αν με μια λέξη έπρεπε να δηλώσετε τι σας γοητεύει περισσότερο στη μουσική και τα τραγούδια σας, ποια θα ήταν;
Η ομαδικότητα, δηλαδή η ανοιχτοσιά στο ν’ ακούς και ν’ αφουγκράζεσαι τους άλλους.
www.pleiades.org.gr
facebook.com/pleiades.vocalgroup
pleiades789@gmail.com