Η διαφορετική άνοιξη που περάσαμε όλοι μας δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την προγραμματισμένη 17η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Τα μέτρα που επιβλήθηκαν προς αποφυγή της διασποράς του νέου κορωνοϊού οδήγησαν στην ακύρωση του καθιερωμένου ραντεβού με το βιβλιοφιλικό κοινό, στις αρχές κάθε Μάη. Έχει περάσει από πολλές δοκιμασίες η σχέση του ανθρώπου με το βιβλίο, ωστόσο για πολλούς η καραντίνα στάθηκε η αφορμή για να φέρουν το βιβλίο ξανά στην καθημερινότητά τους, βρίσκοντας στις σελίδες του ένα πνευματικό καταφύγιο ή μια ευχάριστη παρέα.
Τα βιβλία μάς επιτρέπουν να ταξιδεύουμε
χωρίς να χρειαστεί να κουνηθούμε από τη θέση μας.
— Jhumpa Lahiri
Πώς, πού και πότε θα πραγματοποιηθεί η ΔΕΒΘ;
Η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης προσαρμόζεται σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες και έρχεται κοντά μας με ένα εξ ολοκλήρου ψηφιακό πρόγραμμα εκδηλώσεων διάρκειας 11 ημερών, από τις 19 έως τις 29 Νοεμβρίου. Οι εκδηλώσεις θα μεταδίδονται ζωντανά:
- από τη νέα, υπό κατασκευή, ιστοσελίδα και ταυτόχρονα
- από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της έκθεσης.
Θα φιλοξενούνται σε δύο κατάλληλα εξοπλισμένα στούντιο, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ενώ το ημερήσιο πρόγραμμα μετάδοσης θα πραγματοποιείται στις ακόλουθες χρονικές ζώνες:
- Καθημερινές: από τις 13:00 έως τις 21:30 (19-20/11 και 23-27/11)
- Σαββατοκύριακα: από τις 10:00 έως τις 21:30 (21-22/11 και 28-29/11)
με διαδοχικές εκδηλώσεις διάρκειας μίας ώρας το ανώτερο η καθεμιά.
Χάρη στη δυναμική στήριξη του ελληνικού εκδοτικού κόσμου, αλλά και τη συμβολή των μεγάλων ξένων Ινστιτούτων της χώρας, πολλοί και καταξιωμένοι συγγραφείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συμμετέχουν στο διαδικτυακό πλέγμα δράσεων της 17ης διοργάνωσης. Ο διακεκριμένος Αιγύπτιος συγγραφέας Αλάα Αλ Ασουάνι, του οποίου το τελευταίο βιβλίο με τίτλο «Ανεκπλήρωτη Δημοκρατία» που αναφέρεται στην επανάσταση της Αραβικής Άνοιξης στην Αίγυπτο (Πατάκης) κυκλοφόρησε πρόσφατα, ο Γάλλος διεθνολόγος – πανεπιστημιακός, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής Ζιλ Κεπέλ (Κλειδάριθμος) με πιο πρόσφατο το Βιβλίο του «Έξοδος από το χάος», ο Γάλλος καθηγητής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Πολ Βαλερί του Μονπελιέ Φρεντί Βινέ (Μεταίχμιο) με πιο πρόσφατο το βιβλίο του «Η Μεγάλη Γρίπη του 1918», η Ιταλίδα Φραντσέσκα Μελάντρι (Καστανιώτης), συγγραφέας του μυθιστορήματος «Σωστό αίμα» που πραγματεύεται θέματα της σύγχρονης Ιταλίας και την ιστορία της ιταλικής κατοχής στην Αιθιοπία, ο ελληνοαμερικανός συγγραφέας Τζορτζ Πελεκάνος (Πατάκης) με πιο πρόσφατο το βιβλίο του «Ο άντρας που επέστρεψε», ο Βρετανός Πολ Μέισον (Καστανιώτης), δημοσιογράφος, πολιτικός σχολιαστής και συγγραφέας των βιβλίων «Μετακαπιταλισμός» (2016) και «Καθαρό, λαμπρό μέλλον» (2020), ο Βρετανός καλλιτέχνης και συγγραφέας Τζέιμς Μπριντλ (Μεταίχμιο) με το τελευταίο του βιβλίο «Νέα σκοτεινή εποχή: Η Τεχνολογία και το τέλος του μέλλοντος», o Ισπανός Χαβιέρ Θέρκας (Πατάκης) που πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το τελευταίο του βιβλίο «Ο μονάρχης των σκιών», ο Νίκλας Νατ οχ Νταγκ (Μεταίχμιο) που γεννήθηκε στη Σουηδία και κατάγεται από την παλαιότερη αριστοκρατική οικογένεια της χώρας με πιο πρόσφατο το μυθιστόρημά του «1794: Οι σκοτεινές μέρες της Στοκχόλμης», ο Βρετανός ελληνιστής Ρόντρικ Μπίτον (Πατάκης) με πιο πρόσφατο βιβλίο του το «Ελλάδα: βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους», ο πολυβραβευμένος Ιταλός συγγραφέας Πάολο Τζιορντάνο (Πατάκης) με το επίκαιρο βιβλίο του «Περί μετάδοσης. Επιστήμη, άνθρωπος και κοινωνία στην εποχή της πανδημίας», ο εγκατεστημένος στη Βρετανία Έλληνας συγγραφέας Πάνος Καρνέζης (Πατάκης), αλλά και οι Γάλλοι συγγραφείς Πιερ Ασουλίν (Πόλις) και Ζαν-Πολ Ντυμπουά (Δώμα) στο πλαίσιο της παρουσίασης του βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης είναι μερικά μόνο από τα γνωστά ονόματα που καταγράφονται στον μέχρι στιγμής προγραμματισμό της διοργάνωσης.
Τι θα παρακολουθήσουμε στη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης;
Ο κεντρικός θεματικός άξονας της 17ης διαδικτυακής ΔΕΒΘ είναι “Ο χρόνος στη λογοτεχνία, η λογοτεχνία στο χρόνο”.
Είναι αυτή η δύναμη της λογοτεχνίας
που άλλοτε με ορμή και άλλοτε με μια δύναμη φαινομενικά ανίσχυρη,
συνομιλεί με το παρελθόν,
απευθύνεται στο παρόν
και προκαλεί το μέλλον.
Παράλληλα το ενδιαφέρον θα στραφεί στους ακόλουθους θεματικούς άξονες:
Ο πλανήτης σε πανδημία και ο ιός της γραφής
Σε μια περίοδο που η πανδημία είναι ακόμα σε εξέλιξη αλλάζοντας όχι μόνο την προσωπική μας καθημερινότητα αλλά και τις κοινωνικές μας σχέσεις, η σύγχρονη λογοτεχνία είναι εδώ για να καταγράψει, να αποτυπώσει και να εκφράσει τις ανησυχίες, τους φόβους αλλά και τις προσδοκίες και τις ελπίδες για τις σύγχρονες συνθήκες ζωής και να νοηματοδοτήσει ίσως εκ νέου την ανθρώπινη παρουσία στον πλανήτη. Έτσι, στη 17η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, θα ξεφυλλίσουμε νέα βιβλία που γράφονται για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των επιδημιών και θα ανοίξουμε τη συζήτηση τόσο για τους όρους προσαρμογής της ανθρώπινης ύπαρξης στις νέες αυτές συνθήκες όσο και για την επιρροή τους στον όγκο και το είδος της λογοτεχνίας που γράφεται αυτή την περίοδο.
Προσφυγική εμπειρία
«Έφτασα εδώ ως πρεσβευτής της ειρήνης από μια χώρα ηλιόλουστη για να πω
Εμείς οι Σύροι υπάρχουμε, ζούμε, σκεφτόμαστε, προκόβουμε
Κρύβοντας το τραύμα μας
Kαι χαμογελώντας τραβάμε για το μέλλον».
Μοχάμεντ Αμπντούλ Ματζίντ
Για πέμπτη συνεχή χρονιά και σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η ευρωπαϊκή πλατφόρμα Literature Across Frontiers, θα πραγματοποιηθούν ψηφιακές δράσεις και εκδηλώσεις με θέμα την προσφυγική εμπειρία και την αποτύπωσή της στη λογοτεχνία.
Λογοτεχνία και μνήμη
Με αφορμή τις λογοτεχνικές επετείους γέννησης ή θανάτου σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων, η θεματική αυτή εστιάζει στον υπερρεαλισμό στη νεοελληνική ποίηση και πεζογραφία και το αποτύπωμά του στο σήμερα.
«Υψικάμινοι»: Γιώργος Χειμωνάς, Έκτωρ Κακναβάτος, Ανδρέας Παγουλάτος, Θανάσης Τζούλης και στη ξεχωριστή δυναμική των γυναικών συγγραφέων στην Ελλάδα του 19ου και 20ου αιώνα,
«Φλεγόμενες βάτοι»: Καλλιρρόη Παρρέν, Μιμίκα Κρανάκη, Μαρία Πολυδούρη, Μελισσάνθη, Νίκη-Ρεβέκκα Παπαγεωργίου, Νόρα Αναγνωστάκη, Κατερίνα Γώγου, Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ.
Το ‘21 σήμερα
Με αφορμή την επερχόμενη επέτειο των διακοσίων χρόνων από το 1821, η 17η ΔΕΒΘ θα εστιάσει στην τρέχουσα, και όχι μόνο, βιβλιοπαραγωγή αλλά και στο πεδίο της νεότερης έρευνας γύρω από την Ελληνική Επανάσταση. Θα διοργανωθούν συζητήσεις και παρουσιάσεις βιβλίων με άξονα την Ελληνική Επανάσταση ως ορόσημο και βασικό σημείο αναφοράς της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Παιδική Γωνιά · Γωνιά Εφήβων · Γωνιά Εκπαιδευτικών
Μετά από 16 χρόνια λειτουργίας του τμήματος της Παιδικής Γωνιάς – Γωνιάς Εφήβων – Γωνιάς Εκπαιδευτικών, όπου οι χώροι της Ηelexpo πλημμύριζαν από τις φωνές, τα γέλια και τα χειροκροτήματα των παιδιών και των εφήβων, στη φετινή, διαδικτυακή εκδοχή της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, αναγνώστες, δημιουργοί, εκδότες, πολιτιστικοί φορείς και διοργανωτές έρχονται αντιμέτωποι με μια καινούργια πρόκληση: να κρατήσουν ζωντανή την ατμόσφαιρα της Έκθεσης κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μ’ ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα. Έτσι, μικροί και μεγαλύτεροι βιβλιόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα και εργαστήρια που θα οργανωθούν από εκδοτικούς οίκους και πολιτιστικούς φορείς.
Επίσης, 3 φεστιβάλ πλαισιώνουν μέρος των εκδηλώσεων της 17ης ΔΕΒΘ:
το 7ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, που φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή το κοινό με τη δυναμική νέα γενιά των Ελλήνων και Ελληνίδων λογοτεχνών.
το 5ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, που έχει ως στόχο την ανάδειξη των μεταφραστών και την αναγνώριση του έργου και του ρόλου τους στην επικοινωνία μεταξύ των πολιτισμών και στη διαμόρφωση της παγκόσμιας λογοτεχνικής σκηνής και
το 3ο Φεστιβάλ Λογοτεχνικής Performance, που φέτος αποπειράται να διερευνήσει επί σκηνής το παράλογο στη λογοτεχνία ως φορέα ακρίβειας και αλήθειας.
Let’s talk! / Ας μιλήσουμε!
Από τις 9 έως τις 18 Νοεμβρίου 2020, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού συνδιοργανώνει με την Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης (Frankfurter Buchmesse), το Goethe-Institut και το Μεταφραστικό Πρόγραμμα Litrix.de. ένα ευρύ πρόγραμμα επαγγελματικών συζητήσεων μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών επαγγελματιών της αγοράς του βιβλίου, που θα διεξαχθεί επίσης εξ ολοκλήρου διαδικτυακά, στο πλαίσιο της 17ης ΔΕΒΘ. Απευθύνεται σε εκδότες, βιβλιοπώλες, επιμελητές, λογοτεχνικούς ατζέντηδες, υπεύθυνους δικαιωμάτων και μάρκετινγκ, μεταφραστές λογοτεχνίας στην Ελλάδα και στη Γερμανία αλλά και σε όσους ασχολούνται και αγαπούν το Βιβλίο. Βασικοί θεματικοί άξονες είναι οι στρατηγικές πώλησης υπό τις νέες συνθήκες της πανδημίας του ιού Covid-19 με έμφαση στα ψηφιακά μέσα, παραδείγματα βέλτιστης πρακτικής του online/offline μάρκετινγκ βιβλίου και οι πιο σύγχρονες τάσεις στη βιβλιοπαραγωγή και στο ακουστικό βιβλίο (audio book), το οποίο κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην παγκόσμια αγορά βιβλίου.
Σ’ αυτό το πρωτοπόρο για τα ελληνικά δεδομένα εγχείρημα, θα συμβάλει το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας και η Ομάδα Επικοινωνίας του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αναλαμβάνοντας τη διαχείριση των Μέσων Κοινωνικής Διαχείρισης της ΔΕΒΘ και εν μέρει την ενημέρωση του περιεχομένου στον επίσημο ιστότοπο της Έκθεσης.
Ενημερωθείτε και παρακολουθήστε όλες τις εκδηλώσεις από τα Social Media της ΔΕΒΘ:
Facebook: @thessalonikibookfair
Instagram: @thessalonikibookfair
Twitter: @Thessbookfair
και τον ιστότοπο:
thessalonikibookfair.gr
Τη ΔΕΒΘ διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, και με την υποστήριξη και την συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η 17η διαδικτυακή ΔΕΒΘ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.