Πολλές ήταν οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις και τα εντυπωσιακά ευρήματα που είδαν το φως, μέσα στο 2020.
Η DW παρουσιάζει έξι ανακαλύψεις ανά τον κόσμο και ανάμεσά τους μία εντυπωσιακή από το κέντρο της Αθήνας.Η είδηση της πρόσφατης ανακάλυψης της κεφαλής του Ερμή στην οδό Αιόλου, σε βάθος μόλις 1,3μ., έκανε το γύρο του κόσμου, προκαλώντας εντύπωση για τα αποτυπώματα της ιστορίας που αποκαλύπτονται σε κάθε σημείο της Αθήνας.
Η κεφαλή του Ερμή στην Αθήνα
Τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια εργασιών στο αποχετευτικό σύστημα του Δήμου Αθηναίων, βρέθηκε μία μαρμάρινη κεφαλή του Ερμή. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, προέρχεται από τον 3ο ή ίσως και 4ο αιώνα π.Χ.
Σακκάρα, η αρχαία νεκρόπολη της Αιγύπτου
Περίπου 30 χλμ. νότια του Καΐρου, στη νεκρόπολη Σακκάρα, βρέθηκαν εντυπωσιακές ξύλινες σαρκοφάγοι, σε εξαιρετική κατάσταση. Πρόκειται ίσως για τη σημαντικότερη νεκρόπολη της Αιγύπτου, όπου οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις της περασμένης χρονιάς την έφεραν συχνά στο επίκεντρο των ΜΜΕ.
Η αρχαιότερη πινακίδα του κόσμου;
Μία πινακίδα ηλικίας άνω των 5.000 ετών κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν αιγυπτιολόγοι του Πανεπιστημίου της Βόννης. Μαζί με το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, το οποίο παρακολουθεί τις ανασκαφές, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν ότι πρόκειται για μία πινακίδα από την 4η χιλιετία προ Χριστού!
Ένα… φαστφουντάδικο στην Πομπηία
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα αρχαιολόγοι που εργάζονται σε ανασκαφές στην Πομπηία ανακάλυψαν ένα αρχαίο… φαστφουντάδικο, κάνοντας έτσι την πιο αξιοπερίεργη ανακάλυψη της χρονιάς. Το μενού εμπεριείχε μεταξύ άλλων γαστρονομικές λιχουδιές με πάπια ή κοτόπουλο.
Ανάμεσα στις παραστάσεις που αποκαλύφθηκαν βρίσκεται μια Νηριίδα καθήμενη σε θαλάσσιο άλογο. Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν επίσης ζώα, ζωγραφισμένα σε έντονα χρώματα, κυρίως πουλερικά και φαίνεται ότι οι πάπιες που απεικονίζονται καταναλώνονταν με κρασί ή ζεστά ποτά. Ανάμεσα στις πολύτιμες παραστάσεις βρέθηκαν και υπόλοιπα τροφίμων τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τις γαστρονομικές συνήθειες της Πομπηίας, τη στιγμή της έκρηξης του Βεζούβιου, το 79 μ.Χ.
Νέες ανακαλύψεις στην Ιερουσαλήμ
Μετά από ανασκαφές χρόνων στην περιοχή της σημερινής πόλης, ήρθαν στο φως τμήματα του αρχαίου τείχους, το οποίο χρονολογείται την βυζαντινή εποχή. Αυτό είναι ακόμη μία απόδειξη ότι η ιστορική πόλη της Ιερουσαλήμ ήταν σαφώς μικρότερη, από ό,τι υπολογίζεται.
Χρυσά νομίσματα στο Ισραήλ
Οι αρχαιολόγοι δεν πίστευαν στα ματια τους όταν ανακάλυψαν το εύρημα: Ένας θησαυρός – 425 νομίσματα από χρυσάφι! Μάλιστα οι δύο νεαροί αρχαιολόγοι αναφέρονται ως… ερασιτέχνες. Κατόπιν μελέτης γνωρίζουμε πλέον ότι χρονολογούνται την περίοδο του Χαλιφάτου των Αββασιδών.
Πηγή: iefimerida.gr