Από τους παγωμένους πόλους ως τους θερμούς κοραλλιογενείς υφάλους και από τους αχανείς ωκεανούς ως τα δαντελωτά ακρογιάλια της Μεσογείου, ανέκαθεν η θάλασσα μας μαγνήτιζε το βλέμμα και τις στιγμές μας και μας χάριζε γαλήνη. Ειδικά στην Ελλάδα, η θάλασσα είναι κάτι περισσότερο από τα καλοκαιρινά «μπάνια» του λαού. Η θάλασσα μας θρέφει κυριολεκτικά και μεταφορικά. Είναι η Ιστορία μας και η ταυτότητά μας.
Αν δεν αλλάξουμε άμεσα τα πράγματα, έως το 2050 θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά στη θάλασσα απ’ ό,τι ψάρια. Πιο συγκεκριμένα, κάθε χρόνο διαρρέουν στους ωκεανούς οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών. Υπολογίζεται μάλιστα ότι μόνο στις ελληνικές θάλασσες καταλήγουν ετησίως 11.500 τόνοι πλαστικών. Κι ό, τι «καταλήγει» στη θάλασσα δεν μένει εκεί αλλά επιστρέφει στον ίδιο μας τον οργανισμό. Τα πλαστικά είναι κυριολεκτικά παντού. Στο έδαφος, τα ποτάμια, τις θάλασσες και κατ’ επέκταση στην τροφική αλυσίδα, με τον καθένα μας να καταναλώνει ακούσια 5 γραμμάρια μικροπλαστικών την εβδομάδα! Λέγοντας λοιπόν όχι στο πλαστικό, λέμε ναι στην υγεία μας. Τη δική μας και του πλανήτη.
Κάθε αρχή και δύσκολη λένε, σε αυτή την περίπτωση όμως δεν ισχύει, αφού χάρη στον Οδηγό αντικατάστασης και ανακύκλωσης πλαστικών θα βρεις εύκολες και χρηστικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να βγάλεις τα πλαστικά μιας χρήσης από τη ζωή σου αλλά και να ανακυκλώνεις σωστά τα πλαστικά, στις λίγες εκείνες περιπτώσεις που δεν μπορείς να τα αποφύγεις.
Πες σήμερα όχι στο πλαστικό!
- Μείωσε τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών. Είναι από τα πιο κοινά σκουπίδια που καταλήγουν στη θάλασσα. Έχε πάντα μαζί σου ένα επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι
- Πες όχι στα πλαστικά καλαμάκια. Χρειάζονται ως και 200 χρόνια για να αποσυντεθούν.
- Πες όχι στα πλαστικά μαχαιροπίρουνα
- Περιόρισε τη χρήση πλαστικής μεμβράνης. Ανακυκλώνεται πολύ δύσκολα. Χρησιμοποίησε επαναχρησιμοποιημένα δοχεία.
- Να πετάς αποκλειστικά στον κάδο ανακύκλωσης όσα πλαστικά δεν μπορείς να αποφύγεις και να ανακυκλώνεις σωστά ώστε να μην επιμολύνεται ο κάδος.
WWF Ελλάς