To PosterLad είναι ένα design project που γεννήθηκε από την ιδέα της επανεφεύρεσης των posters. Ένα poster δεν χρειάζεται πάντα να προβάλλει ένα event ή κάποιο προϊόν. Αντιθέτως, ο designer χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο μέσο για να αποτυπώσει τις ιδέες του, προσεγγίζοντας το ίδιο το μέσο ως μια υψηλή μορφή τέχνης. Χρησιμοποιώντας κυρίως λιτές γραμμές, γεωμετρικά layoutsή οργανικά σχέδια και έντονα χρώματα, το PosterLad επικεντρώνεται στην οπτική ικανοποίηση του θεατή. Ο κόσμος μας άλλωστε, χρειάζεται την ομορφιά σε κάθε της έκφανση. Ο Vratislav Pecka, o οποίος επιμελήθηκε το εξώφυλλο του Together, μας μιλά για το project του, την καλλιτεχνική του προσέγγιση, την έμπνευση, αλλά και την ισορροπία ανάμεσα στη δημιουργία και το business.
Η ενασχόληση με το design
Γεννήθηκα στην Πράγατο 1988. Σπούδασα video editing και animation για δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ανακάλυψα πως το πραγματικό μου πάθος είναι το graphic design. Για μια δεκαετία δούλεψα σαν freelancer και στη συνέχεια μαζί με την αδερφή μου ξεκινήσαμε το δικό μας studio. Λίγο μετά ξεκίνησα και το project PosterLad και μετά από μερικά χρόνια δημιουργίας και παρουσίας στο industry, το project κέρδισε το Silver A’ Design Awardστην Ιταλία και το Design Award στη Γερμανία.
H πηγή της έμπνευσης
Μου αρέσει να παρατηρώ το περιβάλλον μου για να αντλώ έμπνευση. Να ανακαλύπτω μικρές λεπτομέρειες σε συνηθισμένα πράγματα, που συνήθως δεν τραβάν το βλέμμα μας. Η μεγαλύτερη ανακάλυψη και πηγή έμπνευσης για εμένα αποτελεί η σχολή Bauhaus.
«Μινιμαλισμόςστοdesign, μαξιμαλσμόςστοχρώμα» – Ηδημιουργικήπροσέγγιση
Αυτή είναι μια πραγματικά πετυχημένη περιγραφή των έργων μου. Προσπαθώ να κρατώ απλές και καθαρές γραμμές, ενώ παράλληλα τις εμπλουτίζω με χρώματα για να δημιουργήσω ένα ενδιαφέρον οπτικό αποτέλεσμα. Βασικός μου στόχος είναι η ισορροπία στα στοιχεία και τα χρώματα. Συνήθως δεν υπάρχει μια αρχική ιδέα ή μια ιστορία πίσω από τα έργα μου. Ξεκινάω να σχεδιάζω και μαζί με τις γραμμές έρχονται και οι εικόνες. Πάντα προσπαθώ να δημιουργώ κάτι που ικανοποιεί το μάτι του θεατή. Οι πελάτες μου πια, με βρίσκουν μέσα από τη δουλειά μου, οπότε γνωρίζουν τον τρόπο που δουλεύω και αποτυπώνω ένα concept.
Το print ως μέσο δημιουργίας
O τύπος δεν έχει πεθάνει! Παλιά έκανα πολύ editorialdesign για εφημερίδες, ωστόσο η δουλειά μειωνόταν με το πέρασμα του χρόνου. Οι άνθρωποι σήμερα αντί να διαβάζουν παραδοσιακά τα νέα στις εφημερίδες, επιλέγουν digital πηγές ενημέρωσης, ωστόσο όσον αφορά τα περιοδικά, φαίνεται πως ακόμα εκτιμούν την εμπειρία του χαρτιού και του εντύπου. Στο δικό μου τομέα, στο wallart, νομίζω ότι σημειώνεται μια μεγάλη άνθιση τόσο στη δημιουργία, όσο και στη διαχείριση του μέσου.
Η απρόσκοπτη ροή της δημιουργίας
Όταν έρχομαι αντιμέτωπος με ένα δημιουργικό τέλμα, παίρνω μερικές μέρες off, αθλούμαι και προσπαθώ να βρω μια τελείως διαφορετική προσέγγιση. Προσπαθώ να ξαναβρώ τη διασκέδαση στη δουλειά μου. Τα έργα μου άλλωστε αυτό αντιπροσωπεύουν, τη συνεχόμενη εναλλαγή μεταξύ προσεγγίσεων και στιλ. Αυτό είναι και το ενδιαφέρον κομμάτι στο design.
Design και Επιχειρηματικότητα
Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα επικεντρωνόμουν στη δημιουργία των posters και όλα τα υπόλοιπα θα ήταν αυτοματοποιημένα χωρίς να χρειάζονται τη δική μου συμβολή. Αν και έχω καταφέρει να αυτοματοποιήσω σε μεγάλο βαθμό την επιχειρηματική πλευρά της δουλειάς, ακόμα πρέπει να ασχολούμαι με πακέτα που καθυστερούν και το developing του online καταστήματός μου. Αν ένας καλλιτέχνης θέλει να βγάλει χρήματα, χρειάζεται να ασχοληθεί ενεργά και με αυτή την πλευρά, ειδικά στα πρώτα στάδια. Πλέον, έχω τη δική μου ομάδα που με βοηθάει σε όλα αυτά.
Συμβουλές προς νέους designers
Κανένας δεν γεννιέται ως τέλειος designer. Μαθαίνουμε κάθε μέρα, ακόμα και αν αυτό είναι κάτι μικρό. Tatutorials και η διαδικασία του να δημιουργείς καθημερινά είναι εργαλεία για κάθε designer. Επίσης, το Instagram και αντίστοιχες πλατφόρμες είναι μέσα που μπορείς να ανακαλύψεις καλλιτέχνες και φυσικά μοναδικές πηγές έμπνευσης. Εγώ ξεκίνησα πριν 5 χρόνια, όταν ήμουν 28, και τώρα ζω και βιοπορίζομαι από αυτό που κάποτε ήταν το όνειρό μου.
Το μέλλον
Μελλοντικά θα ήθελα να συνεχίζω να εξελίσσω την επιχείρησή μου, αλλά και τη δουλειά μου, απολαμβάνοντάς την. Δεν θέλω να αισθάνομαι πως είναι κάτι που πρέπει να κάνω για να βγάλω χρήματα. Τέλος, θα ήθελα να ασχοληθώ με το cryptoart, νομίζω πως αυτό το industry θα εξελιχθεί πολύ σύντομα.