Κάθε χρόνο η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη στα μουσεία και στην προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς . Φέτος από το ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) έχει επιλεγεί ως θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».
Είναι κοινά αποδεκτό πως τα μουσεία, η πολιτιστική και φυσική κληρονομιά αναδεικνύουν τη σύγχρονη δημιουργία συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ως αξιόπιστοι θεσμοί, με ιδιαίτερο κύρος στο σύνολο της κοινωνίας, έχουν τη δυνατότητα να προωθούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης υποστηρίζοντας δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Πράγματι, η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2006, αποδέχτηκε την στρατηγική της Διεθνούς Επιτροπής που αφορά το περιβάλλον και την ανάπτυξη, δίνοντας τον ορισμό της αειφορίας, ως «ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την αειφορία στο οποίο η οικονομική μεγέθυνση, η κοινωνική συνοχή και η προστασία του περιβάλλοντος συνδυάζονται μεταξύ τους και αλληλοϋποστηρίζονται». Επίσης, πολλοί θεωρητικοί της οικονομίας υποστηρίζουν ότι το μοντέλο της αειφόρου ανάπτυξης αναπτύσσεται σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο και αναπτύσσεται σε τρεις πυλώνες: περιβάλλον, οικονομία, κοινωνία. Το «τρίγωνο» όπως ονομάζεται, αποτελείται από το περιβάλλον ως «διατήρηση», από την οικονομία ως «ανάπτυξη» και την κοινωνία ως «ίδια κεφάλαια». Οι πυλώνες αλληλοσυνδέονται μεταξύ τους και βασίζονται στις πτυχές της κοινωνίας. Τα τελευταία χρόνια, στους πυλώνες της αειφορίας προστέθηκε και ο τομέας του πολιτισμού. Σύμφωνα με την θεωρία, η πολιτιστική αειφορία, αποτελεί σημαντική στρατηγική για την αντιμετώπιση κινδύνων και απειλών της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Την φετινή ημέρα γιορτής, η είσοδος των μουσείων είναι δωρεάν. Παρόλο αυτά, στην περιοχή της Κοζάνης αν και υπάρχουν οκτώ μουσεία : το Ιστορικό – Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο (ιδιωτικό), το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (Χρώμιο Κοζάνης, ιδιωτικό), το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής (δημόσιο), η Αρχαιολογική Συλλογή (δημόσια), το Αρχοντικό Βούρκα (δημόσιο),το Αρχοντικό Μαλιόγκα (δημόσιο),η Χαρτοθήκη- Αρχοντικό Λασσάνη (δημόσιο), το Μουσείο Σύγχρονης τοπικής Ιστορίας – Μουσείο Νίκος Καλογερόπουλος (δημόσιο) λειτουργούν ελάχιστα. Δυστυχώς πέρασε άλλη μία χρονιά όπου τα μουσεία που υπάγονται στον δήμο παραμένουν κλειστά.
Είναι γνωστό ότι όταν δεν λειτουργούν για χρόνια, γίνονται απωθητικά και αφιλόξενα μέρη. Έτσι οδηγούνται στο σφράγισμα του κοινωνικοπολιτισμικού και οικονομικού περιβάλλοντος της περιοχής. Η ανάγκη να ανοίξουν τα μουσεία στο ευρύ κοινό και να λειτουργούν μέσα σε πλαίσιο αλληλεπίδρασης με την τοπική κοινωνία προβάλλει επιτακτική, ιδιαίτεραστους δημόσιους πολιτιστικούς οργανισμούςοι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον φορολογούμενο πολίτη.
Έως τότε, δυστυχώς η παραπάνω εικόνα θα επαναλαμβάνεται και οι πολιτιστικοί οργανισμοί που μέχρι και σήμερα παραμένουν κλειστοί θα μετατραπούν σε αποθήκες.
Με αφορμή την σημερινή ημέρα των μουσείων, στην πόλη της Κοζάνης δεν θα μπορούσε να γίνει λόγος για βιώσιμη ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής, εάν εξαιρέσουμε τα δημόσια μουσεία που υπάγονται στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Και φέτος φωτεινό παράδειγμα αποτελεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής, το οποίο διοργανώνει την παρουσίαση με τίτλο «Τα βότανα και η διαχρονική συμβολή τους στην υγεία» απευθυνόμενη στην εκπαιδευτική κοινότητα. Την Πέμπτη 18 Μαϊου και ώρα 10:00, θα πραγματοποιηθεί σχετική ενημέρωση για τα βοτανικά είδη και τη χρήση τους για θεραπευτικούς σκοπούς, από την προϊστορική περίοδο έως σήμερα, από την αρχαιολόγο Χαρά Στυλιανάκου. Επίσης θα υλοποιηθεί θεματική ξενάγηση στην έκθεση του Μουσείου που θα αφορά στην υγεία, από την αρχαιολόγο Δρ. Κατερίνα Αναγνωστοπούλου.