Η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ και της Βασίλισσας Καμίλα αποτελεί ένα μεγαλοπρεπές γεγονός που έχει κινητοποιήσει πολλές καλλιτεχνικές δυνάμεις.
Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή της βρετανικής ιστορίας – μια στιγμή που γίνεται αφορμή να τιμήσουν και να αναδείξουν το ποικιλόμορφο ταλέντο και τη δημιουργικότητα.
To ψηφιακό πορτρέτο και η συνεργασία με το BBC Children in Need
Ένα γιγαντιαίο ψηφιακό πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου Γ’, που αποτελείται από περισσότερα από 11.000 σχέδια απλών ανθρώπων από όλη τη Βρετανία, παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της στέψης του βασιλιά στις διαδραστικές ψηφιακές οθόνες ύψους τεσσάρων ορόφων στο Outernet, στο κεντρικό Λονδίνο, σε συνεργασία με τη φιλανθρωπική οργάνωση BBC Children in Need. Το Royally Big Portrait.
Αποτελείται από τις χιλιάδες ζωγραφιές ενωμένες, ώστε να αποδίδουν το προφίλ του βασιλιά, δημιουργία του καλλιτέχνη Sam Barnett: «Για να γιορτάσουμε τη δημιουργικότητα κάθε παιδιού και να τους δώσουμε την αυτοπεποίθηση να επιτύχουν, να γίνουν μέρος της ιστορίας και να υποστηρίξουν άλλα παιδιά ώστε να ξεπεράσουν τις προκλήσεις τους», όπως ο ίδιoς θα δηλώσει σε δημοσιογραφικά πρακτορεία.
Οι ηλεκτρονικές συμμετοχές έκλεισαν στις 28 Απριλίου, αλλά οι συνεισφορές στη γιγαντιαία ψηφιακή εικόνα μπορούν ακόμη να μεταφορτωθούν ζωντανά στο Outernet μέχρι τις 8 Μαΐου. Οι επισκέπτες του Outernet μπορούν επίσης να εντοπίσουν το ατομικό τους σχέδιο μέσα στο πορτρέτο χρησιμοποιώντας iPads.
Ο τελικός αριθμός των συνεισφορών στην εικόνα θα ανακοινωθεί στις 9 Μαΐου. Θα χρειαστούν περισσότερες από 5.000 συνεισφορές από το ευρύ κοινό για να καταρριφθεί ο τίτλος του ρεκόρ Γκίνες για τις περισσότερες διαδικτυακές συνεισφορές σε ένα ψηφιακό έργο τέχνης.
A giant digital portrait of the King has been unveiled on the screens at Outernet in London ahead of the coronation.
✍️: @EllieIorizzohttps://t.co/sJRRmXZ95Q
— PA Media (@PA) May 1, 2023
Μια έκδοση του πορτρέτου σε καμβά θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Christie’s στο Outernet κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης το βράδυ της 4ης Μαΐου. Παράλληλα μια ειδική έντυπη έκδοση του έργου τέχνης θα είναι επίσης διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας του BBC Children In Need, που στόχο έχει να συγκεντρώσει χρήματα για να στηρίξει τη ζωή των ευάλωτων παιδιών και των νέων σε όλη τη χώρα που πλήττονται από την πείνα ή υφίστανται κοινωνική αδικία. «Ζωγράφισε και κάνε τη διαφορά» είναι το μήνυμα της καμπάνιας.
Drawing Year στον οίκο Christie’s στο Λονδίνο
Με αφορμή τη στέψη του Βασιλιά Καρόλου Γ’ και της Βασίλισσας Καμίλα, η Βασιλική Σχολή Σχεδίου ανέθεσε σε καλλιτέχνες αποφοίτους του εμβληματικού προγράμματος μεταπτυχιακού επιπέδου, The Drawing Year, να δημιουργήσουν έργα που αποτελούν προσωπικούς προβληματισμούς για αυτή τη σημαντική περίσταση, τα οποία θα εκτεθούν στο Christie’s, King Street όπου κάθε χρόνο διοργανώνει μια ετήσια έκθεση. Η έκθεση προσφέρει μια ποικιλία από οπτικές γωνίες, πλούσιες σε παρατήρηση, φαντασία και αφήγηση.
Μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες του βασιλιά Καρόλου στο πεδίο της καλλιτεχνικής σταδιοδρομίας του είναι η Βασιλική Σχολή Σχεδίου, πρώην Σχολή Σχεδίου του Πρίγκιπα, την οποία ίδρυσε ο ίδιος, τότε πρίγκιπας της Ουαλίας το 2000. Η σχολή διοργανώνει μαθήματα, στο Λονδίνο και στο διαδίκτυο, που επικεντρώνονται στη σημασία του παρατηρητικού σχεδίου, μια δεξιότητα που φαινόταν να λείπει από το πρόγραμμα σπουδών πολλών πτυχίων καλών τεχνών.
Κεντρικό ρόλο στο έργο της σχολής παίζει το Drawing Year, ένα εντατικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα χωρίς αμοιβή για καλλιτέχνες που βρίσκονται στις αρχές της καριέρας τους (ο ανταγωνισμός για τις 30 θέσεις είναι μεγάλος), αλλά η σχολή διοργανώνει επίσης ένα πρόγραμμα νέων καλλιτεχνών για νέους από 10 έως 18 ετών και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δημόσιων μαθημάτων δια ζώσης και στο διαδίκτυο.
Η Σόφη Χαραλάμπους, απόφοιτος της Βασιλικής Σχολής Σχεδίου το 2009 δήλωσε: «Το The Pearly Kings and Queens Pageant είναι μια επανεκτέλεση μιας μεγάλης υδατογραφίας που έκανα το 2015, η οποία ήταν εμπνευσμένη από τους εορτασμούς του Φεστιβάλ Συγκομιδής στην εκκλησία του Αγίου Παύλου στο Κόβεντ Γκάρντεν, όπου οι Pearlies συγκεντρώνονται και συγκεντρώνουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς κάθε χρόνο. Είναι μια λαϊκή παράδοση του Λονδίνου και “εναλλακτική” για τη βασιλική οικογένεια του East End. Λατρεύω την αισθητική τους, τα ασπρόμαυρα κοστούμια, τα οποία είναι χειροποίητα και εξατομικευμένα. Μου αρέσει η αίσθηση της παράδοσης, της μεγαλοπρέπειας και της περίστασης. Σίγουρα θα γιορτάσουν τη στέψη».
Η έκθεση, από τις 2 έως τις 25 Μαΐου, περιλαμβάνει μια σύνθεση από αυτά τα έργα κατά παραγγελία, για τα οποία το ζητούμενο ήταν να εμπεριέχουν προσωπικούς προβληματισμούς σχετικά με την περίσταση, που παρουσιάζονται μαζί με περισσότερα από 50 σχέδια συναδέλφων αποφοίτων του Drawing Year που αποτελούν μέρος του αρχείου σχεδίων της σχολής του King’s (ένα έργο από κάθε σπουδαστή επιλέγεται για το αρχείο μετά την αποφοίτησή του).