Με την έκθεση του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη, καθηγητή της ΑΣΚΤ Αθηνών, εγκαινιάζει στην Κοζάνη τις δράσεις του το νεοιδρυθέν ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΩΝ . Με αφορμή την πρώτη εναρκτήρια έκθεση από 23 Φεβρουαρίου έως 30 Μαρτίου, με γενικό τίτλο «Αρχέτυπα», εικαστικοί, γλύπτες, χαράκτες, αλλά και εικαστικές ομάδες, όπως του 5ου Γυμνάσιου Κοζάνης και Λευκοπηγής με την εικαστικό Μαρία Χατζηλάμπου, θα πλαισιώσουν με δημιουργίες τους, το έργο του καταξιωμένου γλύπτη Θ. Παπαγιάννη.
Το Together συνάντησε την εικαστικό Μαρία Χατζηλάμπου και συζήτησε μαζί τηςγια την τέχνη στην εκπαίδευση, για τις δράσεις των μαθητών τηs και τις κατασκευές που έγιναν για την συγκεκριμένη έκθεση.
Είστε ζωγράφος και εκπαιδευτικός, ενώ την τελευταία δεκαετία διδάσκετε σε γυμνάσια της Κοζάνης. Πόσο σημαντική πιστεύετε πως είναι η τέχνη στην εκπαίδευση;
Η τέχνη έρχεται να καινοτομήσει ως παιδαγωγικό μέσο μάθησης. Η εκπαιδευτική κοινότητα οφείλει να βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση μιας παιδαγωγικής πράξης που θα απελευθερώνει το δυναμικό των παιδιών, που θα δημιουργεί έδαφος και κίνητρα ανέλιξης της δημιουργικότητάς τους και θα οδηγεί μέσα από τον πειραματισμό και την ενεργητική συμμετοχή τους σε μια χαρούμενη κατάκτηση και βίωση της γνώσης. Δεν θα σας πω ότι όλα είναι ιδανικά και η δουλειά μας είναι εύκολη. Καλούμαστε όμως να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε χρησιμοποιώντας μέσα που διαθέτουμε, για να βάλουμε τις βάσεις για μια γενιά ανθρώπων με ανεπτυγμένη ευαισθησία, δημιουργικότητα, κριτική σκέψη, έμπνευση για έναν καλύτερο κόσμο!
Οι μαθητές σας έχουν καλλιτεχνική παιδεία ή για να το θέσουμε διαφορετικά, δείχνουν ενδιαφέρον για τις τέχνες;
Είναι ένα μεγάλο ζήτημα η καλλιτεχνική παιδεία στην Ελλάδα. Ίσως είμαστε μια χώρα με πολλά άλυτα θέματα και δεν μπορούμε να εστιάσουμε εύκολα σε πράγματα που οι περισσότεροι τα θεωρούν πολυτέλεια. Εγώ μεγάλωσα με γνώμονα τις τέχνες. Ήμουν τυχερή. Τα παιδιά πληρώνουν τα λάθη των προηγούμενων γενιών σε πολλά πράγματα. Δεν μπορώ να δώσω απάντηση ξεκάθαρη. Βλέπω ότι, όταν δίνεις ερεθίσματα στα παιδιά, τα ενεργοποιείς. Κάποια περισσότερο, κάποια λιγότερο. Η δουλειά μας είναι να ανοίξουμε τους ορίζοντες των παιδιών. Οι καλλιτεχνικές ομάδες που δημιουργώ κατά καιρούς στο σχολείο , πέρα από το μάθημα, έχουν να κάνουν με ταλαντούχα παιδιά που εκφράζονται μέσα από την τέχνη. Οι καλλιτεχνικές μας δράσεις, που πολλές φορές είχαν και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, ίσως μπορούν να δώσουν απάντηση στην ερώτηση σας.
Πείτε μας για τα προσωπεία-μάσκες που ετοιμάσατε για αυτήν την έκθεση.
Τα προσωπεία έγιναν από γυψόγαζα πάνω στα πρόσωπα των παιδιών. Με λίγα λόγια τα παιδιά ήταν μοντέλα και δημιουργοί. Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε ήταν ύφασμα, ξύλο, τριχιά και διάφορα αλλά, όπως κομμάτια από έναν σπασμένο πίνακα που βρήκαν στο σχολείο. Τα χρώματα γήινα, με κάποιες εντάσεις του κόκκινου και του μαύρου. Η δουλειά αυτή έγινε στο εργαστήρι του σχολείου μας ενώ με την ομάδα της Λευκοπηγής δούλεψα στην βιβλιοθήκη του σχολείου τους. Με τους μαθητές της Λευκοπηγής είναι η δεύτερη χρονιά που συνεργάζομαι. Πέρσι κάναμε μαζί την «καλλιτεχνική σκυταλοδρομία», μια έκθεση που έλαβε χώρα στο καφέ «Μπλε Ελάφι» για τρεις μήνες. Στην έκθεση αυτή, ο εικαστικός διάλογος που θα προκύψει μεταξύ των εκθεμάτων θα έχει σίγουρα ένα αισθητικό αποτέλεσμα που θα ευχαριστήσει πολλούς επισκέπτες.
Διάρκεια έκθεσης: 23 Φεβρουαρίου με 30 Μαρτίου 2019
Επιμέλεια έκθεσης – κειμένων:
Γλύκα Διονυσοπούλου: Υποψήφια Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης – Εικαστικός,
Κατερίνα Καρούλια : Εικαστικός,
Χάρης Κοντοσφύρης: Επίκουρος Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών,
Σοφία Παπαδοπούλου: Λέκτορας Τμήματος Χαρακτικής Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Χατζηλάμπου Μαρία: Υπεύθυνη Εικαστικών Ομάδων Γυμνασίων.
Διεύθυνση Μουσείου Τεχνών:
Ώρες επίσκεψης: 10:00 π.μ. με 2:00 μ.μ. καθημερινά (εκτός Κυριακής)
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 7:00 με 9:00 το βράδυ.
Κυριακή της Αποκριάς ανοικτά όλη μέρα.