Together
Together
Together
No Result
View All Result
Home Life & Culture Εικαστικά

Θάλασσα πλατιά…

από Κορίνα Χατζηπαναγιωτίδου
30 Αυγούστου 2023
σε Εικαστικά
Share on FacebookShare on Twitter

 

 «Θάλασσα πλατιά
Σ’ αγαπώ γιατί μου μοιάζεις
Θάλασσα βαθιά
Μια στιγμή δεν ησυχάζεις
Λες κι έχεις καρδιά
Τη δικιά μου την μικρούλα την καρδιά…»

Τραγουδάει η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Μανταλένα» το 1960, υπό την μελωδία του Μάνου Χατζιδάκι και ο νους μας ταξιδεύει στην Αντίπαρο, πάνω σε μία βάρκα να λιαζόμαστε και να συνοδεύουμε το τραγούδι της Αλίκης…

Για αιώνες, το γαλάζιο υδάτινο τοπίο αποτελεί την μόνιμη συντροφιά μικρών και μεγάλων, μία μεγάλη δεξαμενή φαντασίας και στοχασμού, έναν θελκτικό δρόμο ο οποίος καλεί σε ταξίδια και έξοδο προς μέρη άγνωστα και περιπέτειες, όπου η ξηρά δεν θα μπορούσε ποτέ να υποσχεθεί.

Το νερό στους αρχαίους πολιτισμούς θεωρείται πηγή ζωής και ενέργειας, καλή υγεία και δύναμη. Η ποιητική αποτύπωση της θάλασσας με τις πολλές ερμηνείες και συμβολισμούς, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για αρκετούς καλλιτέχνες. Πολλοί ήταν οι ζωγράφοι που αποτύπωσαν στα έργα τους την ομορφιά της θάλασσας, μέσα από τα μάτια τους.
Έτσι λοιπόν, η θαλασσογραφία αποτελεί ένα από τα είδη των παραστατικών τεχνών (ζωγραφική, σχέδιο, χαρακτική και γλυπτική) και απεικονίζει ή αντλεί την κύρια έμπνευση από τη θάλασσα και τα πλοία. Ο όρος συχνά καλύπτει σκηνές σε ποτάμια και εκβολές ποταμών,  παραλιών, θέματα που μπορούν να σχεδιαστούν ή να ζωγραφιστούν από την ξηρά.

Αν και τα πλοία και η θάλασσα απεικονίζονταν στην τέχνη από την αρχαιότητα, η θαλασσογραφία άρχισε να γίνεται ξεχωριστό είδος, με εξειδικευμένους καλλιτέχνες, προς το τέλος του Μεσαίωνα. Με την ανάπτυξη της τοπιογραφίας κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης, τα θαλασσινά τοπία έγιναν σημαντικό στοιχείο της, παρόλο που οι καθαρές θαλασσογραφίες είναι σπάνιες μέχρι αργότερα.

Στους ξένους καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν με την θαλασσογραφία συναντάμε τον πίνακα του Claude Monet «La terrace de Sainte Adresse», 1867 (Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο).

Αυτός ο ένδοξος πίνακας παρουσιάζει έναν περίεργο παραλληλισμό απεικονίζοντας τη θάλασσα (τον Ατλαντικό Ωκεανό) φιλική, προσβάσιμη, ακόμη και ως χώρο αναψυχής για τη κοινωνία. Η σύνθεση χωρίζεται σε τρία επίπεδα -ουρανό, θάλασσα και στεριά-. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο πίνακας είναι τόσο δελεαστικός όπου μπαίνουμε αμέσως στον πειρασμό να καθίσουμε σε μια από τις κενές καρέκλες για να απολαύσουμε αυτό το ηλιόλουστο απόγευμα της Κυριακής.
Εκτός από αυτό το ευγενικό θαλασσινό τοπίο, ο Μονέ έχει απεικονίσει και σε άλλα έργα του τη θάλασσα γεμάτη αγριότητα και μανία σε πίνακες όπως το « La Manneporte».

Ο ισπανός ζωγράφος Joaquín Sorolla y Bastida, ήταν γνωστός για το όμορφο ρευστό στυλ ζωγραφικής του. Οι πίνακές του φαίνονται απίστευτα ρεαλιστικοί και αβίαστοι. Αυτό το στυλ αποτέλεσε στοιχείο της θαλασσογραφίας του.
Στον πίνακα «San Vicente Cape» 1919, (Μουσείο Σοράγια, Ισπανία) αποτυπώνονται δύο εντελώς διαφορετικά θέματα που πλαισιώνουν την θαλασσογραφία. Το πρώτο αναπαριστά ημιδιαφανή γαλαζοπράσινα ήρεμα νερά, ενώ το δεύτερο καταγράφει τα κύματα που συντρίβονται με το μπεζ, γκρι και μπλε.

Θαλασσινά θέματα διατρέχουν ολόκληρη την ιστορία της ελληνικής τέχνης. Η θαλασσογραφία κυριαρχεί στην ελληνική ζωγραφική του 19ου  αιώνα και οι μεγαλύτεροι τοπιογράφοι  διέπρεψαν σ’ αυτό το γοητευτικό είδος: Αλταμούρας, Βολανάκης, Χατζής κ.α. Αλλά και στον 20ο  αιώνα η θάλασσα εξακολουθεί να συναρπάζει τους καλλιτέχνες με τα χρώματα και τις εναλλαγές της. Αλιεύουμε από τους θησαυρούς της Εθνικής Πινακοθήκης δέκα ξεχωριστές όψεις του υδάτινου κόσμου, σε ένα εικαστικό ταξίδι με τον χρωστήρα μεγάλων ελλήνων δημιουργών.

Ειδικότερα η θάλασσα, τα πλοία και τα λιμάνια ήταν η μόνιμη πηγή έμπνευσης του Βολανάκη. Μαζί με τον Θεόδωρο Βρυζάκη, τον Νικηφόρο Λύτρα, τον Νικόλαο Γύζη και τον Γεώργιο Ιακωβίδη, θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του ακαδημαϊκού ρεαλισμού, της λεγόμενης «Σχολής του Μονάχου». Ωστόσο τα ιδιαιτέρως φωτεινά έργα του δείχνουν κάποιες ιμπρεσιονιστικές τάσεις. Οι θαλασσογραφίες του κοσμούνε τις επισημότερες αίθουσες της Αυστρίας και της Ελλάδας, ακόμη και του ηλεκτρικού σταθμού (μετρό) του Πειραιά, ενώ κάποιοι άλλοι πίνακές του πωλήθηκαν σε διεθνείς δημοπρασίες για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

               Κωνσταντίνος Βολανάκης, (περ. 1895) Αραγμένα καράβια 

Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείψει από την συλλογή ο διάσημος πίνακας του Νίκο Λύτρα Από τους ανανεωτές της νεοελληνικής τέχνης των αρχών του 20ου αιώνα, ο Νικόλαος Λύτρας επηρέασε την εξέλιξη της ελληνικής ζωγραφικής χάρη στη διδασκαλία του στη Σχολή Καλών Τεχνών όσο και στο πρωτοποριακό του έργο. Προσωπογραφίες, τοπία και νεκρές φύσεις χτίζονται με πλατιές ελεύθερες πινελιές παχύρρευστου χρώματος και χειρονομιακή γραφή. Δεν έλειψε από τις τεχνικές του η απόδοση της θάλασσας μέσα από την θαλασσογραφία. Στον πίνακα, «Βάρκα με πανί» π. 1925. (Εθνική Πινακοθήκη), ο ζωγράφος μας κάνει να αισθανθούμε ότι βρισκόμαστε και εμείς μέσα στη βάρκα με τον νωχελικό ψαρά στην Τήνο, που λάμνει μόνο με ένα κουπί και μοιάζει να μας κοιτάζει, παρόλο που το πρόσωπό του είναι αδρά σκιτσαρισμένο. Η θάλασσα έχει αποδοθεί με πηχτό χρώμα και ρευστές πινελιές, που της προσδίδουν μια υλική υπόσταση.

Tags: kalokairisliderεικαστικάζωγράφοιθάλασσα ζωγράφοιθάλασσα θέμαλύτραςΜονέ

Κορίνα Χατζηπαναγιωτίδου

Γεννήθηκα στην Κοζάνη μία μέρα του Απρίλη με τα λούλουδα, την χαρά και τα κόκκινα αυγά! Μεγάλη μου αδυναμία αποτελεί ο πολιτισμός. Λατρεύω ιδιαίτερα όλες τις εκφάνσεις της τέχνης, τον χορό, τα μουσεία, τις εκθέσεις ζωγραφικής, το θέατρο κ.ά. Φροντίζω να επισκέπτομαι κάθε είδους πολιτιστική εκδήλωση, σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν πάω, όπου ανακαλύπτω και θαυμάζω τα εκπληκτικά πολιτιστικά αγαθά. Οι εντυπωσιακές εικόνες που αποτυπώνονται στο μυαλό μου με εμπνέουν στην καθημερινότητά μου! Από τα 23 μου, ξεκίνησα να κάνω αυτό που αγαπώ, να αρθρογραφώ. Δηλαδή, με όχημα τις λέξεις να ταξιδεύω παρέα με τους αναγνώστες, στους δρόμους της τέχνης και του πολιτισμού! Έτσι κατάφερα να γίνω μία ονειροπόλα Πολιτιστική Διαχειρίστρια, με Master στην «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων», με αμείωτο ενδιαφέρον για τα κοινωνικά ζητήματα. Αυτό με οδήγησε να παρακολουθήσω σεμινάρια σχετικά με τους ανθρώπους, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, την εκπαίδευση, την ιστορία κ.ά. και ν’ασχοληθώ με την επιστήμη μου κάνοντας εισηγήσεις σε συνέδρια. Πιστεύω πως η ζωή έχει κατεργάρικο χαρακτήρα και εμείς θα πρέπει να βλέπουμε την μαγεία της συνοδευόμενη με χρυσόσκονη!

Related Posts

Εικαστικά

Σε μουσείο τα εξώφυλλα των άλμπουμ των Radiohead

27 Νοεμβρίου 2024
Πανσέληνος 2024
Εικαστικά

“ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΜΕ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ”

14 Αυγούστου 2024
Εικαστικά

Η πανσέληνος του Αυγούστου σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

7 Αυγούστου 2024
Next Post

Υπεύθυνος τουρισμός | Οι ξενώνες της δικαιοσύνης

Με θέα την πόλη της καρδιάς του, η τοιχογραφία του Νίκου Καζαντζάκη

Πρώτος «τελικός» για την Ελλάδα

Highlights

Μαζί στη Διαδρομή για τη Δίκαιη Μετάβαση

Νεολαία για μια Δίκαιη Μετάβαση: Εργαλειοθήκη Συμμετοχής στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Έκθεση για τη Συμμετοχή των Νέων στη Δίκαιη Μετάβαση: Παραδείγματα από 12 Κράτη-Μέλη της ΕΕ

Μια νέα συμμαχία για τη Δίκαιη Μετάβαση με πρωταγωνιστές τους νέους από το Together & το Green Tank

Ο ρόλος της νεολαίας στη Δίκαιη Μετάβαση: Η περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας

Επίδομα παιδιού: Κλείνει αύριο 30 Απριλίου προσωρινά η πλατφόρμα

Connect with TOGETHER

Advertising

Contact us

info@togethermag.gr
ad@togethermag.gr
24610 25600
ΑΡΧΕΛΑΟΥ 25
ΚΟΖΑΝΗ

Mailing list

Subscribe to the Τοgether newsletter

Get the day on Together straight to your inbox

Together n. 67

Together n. 67

© 2018 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr

No Result
View All Result
  • News Feed
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Επιστήμη – Tech
    • Κόσμος
    • Υγεία
    • Animals
    • Περιβάλλον
  • Life & Culture
    • Μουσική
    • Βιβλίο
    • Σινεμά
    • Θέατρο
    • Φωτογραφία
    • Εικαστικά
    • Design
    • Σειρές
    • Travel
    • Wellbeing
    • Fashion
    • Γαστρονομία
    • Picks
  • ID
    • To Ερωτηματολόγιο του Προυστ
    • Togethergram
    • Togetherωτήσεις
    • Πρόσωπα
  • #opinions
  • Μανταλάκι
  • Διαφήμιση

© 2019 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr