Το TEDxUniversityofMacedonia επιστρέφει για 10η συνεχόμενη χρονιά με 13 μοναδικούς ομιλητές, μαζί με την συμμετοχή τριών performances.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η φετινή κεντρική εκδήλωση θα κληθεί να μεταδώσει και να μοιραστεί σε ένα κοινό άνω των 500 ατόμων, το νόημα πίσω από την ιδέα του φετινού θέματος, στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 2 Δεκεμβρίου 2023 (κτήριο Μ2).
«Το φετινό θέμα του μεγαλύτερου νεανικού συνεδρίου της πόλης είναι η Epafi. Μία λέξη τόσο απλή, που όμως είναι δύσκολη να περιγραφεί. Κάθε μέρα ερχόμαστε σε επαφή με άπειρα εσωτερικά και εξωτερικά ερεθίσματα, που μας επηρεάζουν και τα επηρεάζουμε. Είναι μια σχέση αλληλεπίδρασης. Πολλές φορές δημιουργούνται διάφορα εμπόδια, σαν φυσαλίδες, που αποκόπτουν την πραγματική επαφή. Ποιο είναι όμως αυτό το ιδανικό σημείο επαφής, όπου ο κάθε άνθρωπος σπάει την εσωτερική ή την εξωτερική του φυσαλίδα;», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το 10ο και επετειακό συνέδριο του TEDxUniversityofMacedonia 2023 αναζητά, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το σημείο επαφής που κάνει τον άνθρωπο να επικοινωνεί και να συναισθάνεται τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό περιβάλλον, χωρίς να υποτάσσεται σε αυτά αλλά να έχει τη δύναμη και αντοχή να τα αναμορφώνει. «Σε αυτό το σημείο, κάθε άτομο καταφέρνει να σπάσει μία από αυτές τις “φυσαλίδες”, να ξεπεράσει τα εμπόδια και να ανακαλύψει έναν κόσμο που δεν ήξερε πριν».
Δείτε το τρέιλερ της φετινής διοργάνωσης:
Οι βασικοί συνθέτες αυτού του εγχειρήματος που θα μας μιλήσουν για την δική τους «επαφή» είναι οι:
Πέτρος Κλαμπάνης Μπασίστας, Συνθέτης και Παραγωγός
Ο Πέτρος Κλαμπάνης είναι βραβευμένος μουσικός ο οποίος εγκατέλειψε το Πολυτεχνείο των Αθηνών για να ακολουθήσει το πάθος του για τη μουσική και το 2005 άρχισε τις σπουδές κοντραμπάσου στο Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ. Το 2009 ολοκλήρωσε τις επίσημες σπουδές του στο Aaron Copland School of Music στη Νέα Υόρκη και σύντομα άρχισε να συνεργάζεται με μερικούς από τους πιο φημισμένους jazz μουσικούς της πόλης. Εκτός από την εκτεταμένη λίστα των εμφανίσεων του σε ιστορικούς χώρους όπως το Carnegie Hall, τα Lincoln Center και Kennedy Center στην Washington, έχει εμφανιστεί μεταξύ άλλων στα διεθνούς φήμης φεστιβάλ North Sea Jazz Festival, Φεστιβάλ Αθηνών/Επιδαύρου και XJazz. Έχει βραβευτεί αρκετές φορές για το δισκογραφικό του έργο και το όνομά του χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης στο χώρο της jazz μουσικής.
Γιάννης Βελισσαρίδης Φωτογράφος
Ο Γιάννης Βελισσαρίδης έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο σημαντικούς φωτογράφους πορτρέτου στην Ελλάδα, με μεγάλη καριέρα στη δισκογραφία, το θέατρο και το χορό. Οι φωτογραφίες του από διάσημους και αγαπημένους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό [ Sean Connery, Vanessa Mae, Nelly, U2, Robbie Williams, Στέλιος Καζαντζίδης ] έχουν αποτυπωθεί σε εξώφυλλα δίσκων, περιοδικά και εκθέσεις.
Γιώτα Ταχταρά Δημοσιογράφος, Συντονίστρια επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Michigan
Η Γιώτα Ταχταρά σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και Δημοσιογραφία στο Λος Άντζελες (UCLA). Από το 2002 γράφει, επιμελείται και μεταφράζει κείμενα σε γυαλιστερές σελίδες και σε ένα γρήγορο google search με το όνομά της θα βγουν παλιές στήλες της στα ελληνικά Cosmo, Marie Claire, ΒήμαDONNA, Madame Figaro και Γυναίκα, στο αγγλόφωνο Time Out Istanbul και το αμερικάνικο Fiction Writers Review.
Παρασκευή Σαλαβγιά Δημιουργός του ντοκιμαντέρ “Two sides of the same world”
Η Παρασκευή Σαλαβγιά είναι απόφοιτη από το τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από την ΑΣΠΑΙΤΕ ως σύμβουλος. Είναι η δημιουργός της ταινίας ”Ένας κόσμος, δύο όψεις” ενός αυτοβιογραφικού Κοινωνικού Ντοκιμαντερ Ευαισθητοποίησης. Είναι συγγραφέας μιας παιδικής Χριστουγεννιάτικης ιστορίας, αυτογνωσιακού και συμπεριληπτικού χαρακτήρα και ενος βιβλίου αυτογνωσίας.
Ερριέτα Κούρκουλου Λάτση Ακτιβίστρια Ιδρύτρια και μέλος μη κερδοσκοπικού οργανισμού
Η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση σπούδασε Κοινωνιολογία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και αργότερα έλαβε το μεταπτυχιακό της στις Σπουδές Ζώων από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Συμμετέχει ενεργά στο κίνημα των δικαιωμάτων των ζώων από την ηλικία των 15 ετών, ιδρύοντας την πρώτη της ΜΚΟ, «Save a Greek Stray» το 2012.
Το 2020 ίδρυσε τη ΜΚΟ ‘’A Promise to Animals’’ της οποίας αποστολή είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της κτηνοτροφίας και της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων και είναι Πρόεδρος του Matilda Foundation.
Γιάννης Παπαδόπουλος Δημοσιογράφος
Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος στην Καθημερινή στο ερευνητικό και στο ελεύθερο ρεπορτάζ. Έχει εργαστεί σε εκπομπές ερευνητικής δημοσιογραφίας στον ΑΝΤ1 και στην ΕΡΤ ενώ το 2016 επιλέχθηκε ως φιναλίστ για το Special Award του European Press Prize και το 2017 κέρδισε το 3ο βραβείο έντυπου ρεπορτάζ στο EU Migration Media Award. Εργάστηκε στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος (2004-2007), στα ΝΕΑ και τον Ταχυδρόμο ως ανταποκριτής από τις ΗΠΑ (2008-2010) και ως ρεπόρτερ στην Αθήνα (2010-2014). Ρεπορτάζ του έχουν δημοσιευτεί στη γερμανική έκδοση της εφημερίδας Le Monde Diplomatique.
Φώτης Γεωργιάδης (Beats Pliz) -Μουσικός παραγωγός
Ο Beats Pliz aka Φώτης Γεωργιάδης είναι ένας Έλληνας μουσικός παραγωγός και σκηνοθέτης από την Θεσσαλονίκη όπου τα τελευταία χρόνια έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ραπ σκηνής . Έχει σπουδάσει ηχοληψία και αμέσως ξεκίνησε τις πρώτες απόπειρες μουσικής παραγωγής. Στην ηλικία των 24 ετών ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τα music videos ως σκηνοθέτης και από τότε είναι άμεσα συνδεδεμένος με την μουσική της ραπ. Την περίοδο του 2022-2023 ο Beats Pliz ολοκλήρωσε το πρώτο του album με τίτλο “Arte Povera” όπου συνέθεσε και ηχογράφησε original συμφωνική μουσική και την συνδύασε με τον ήχο της ελληνικής ραπ. Παράλληλα, κινηματογράφισε το ντοκιμαντέρ “Arte Povera- The Documentary” το οποίο είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον δίσκο, δείχνοντας όλη την διαδικασία παραγωγής.
Έλενα Θωίδου Καθηγήτρια φυσικής αγωγής, Συγγραφέας
Η Έλενα Θωίδου γεννήθηκε στη Δράμα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο τμήμα Φυσικής Αγωγής & αθλητισμού του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης , και συνέχισε με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αυτισμός: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση του» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η αγάπη της, για τα παιδιά είναι η αιτία που συνεχίζει μέχρι και σήμερα να δουλεύει μαζί τους γιατί όπως λέει : τα παιδιά είναι η έμπνευση μου. «Το Όνειρο» είναι το πρώτο της παραμύθι που έγραψε μαζί τον παραολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη το 2016.
Αντώνης Τσαπατάκης Παραολυμπιονίκης, Συγγραφέας
Γεννημένος στα Χανιά της Κρήτης το 1988 ο Αντώνης Τσαπατάκης ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την κολύμβηση από την ηλικία των πέντε. Παράλληλα στα 10 του χρόνια ασχολήθηκε με την υδατοσφαίριση όπου κατέκτησε πρωτάθλημα παίδων εφήβων και νέων. Στα 18 είχε Τροχαίο ατύχημα με την μηχανή του, έξω από το κολυμβητήριο! Το αποτέλεσμα αυτού του ατυχήματος ήταν η παράλυση των κάτω άκρων. Για λόγους φυσιοθεραπείας Και ασχολήθηκε με το κολύμπι ξανά όπου αντιλήφθηκε ότι έχει το χάρισμα του Του πρωταθλητή ακόμα. Έχει διακριθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τις επιδόσεις του αποσπόντας και αρκετά ευρωπαϊκά μετάλλια. Είναι συγγραφέας μαζί με την Έλενα Θωίδου των παιδικών βιβλίων το όνειρο και ο Τόνυ και ο κύριος φόβος.
Αλεξία Χατζηπαρασίδου Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας
Η Αλεξία Χατζηπαρασίδου, σπούδασε Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε το μεταπτυχιακό της με θέμα «Κλινική Εμβρυολογία και Τεχνολογία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής» στο Τμήμα Ιατρικής & Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Leeds, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι Διαπιστευμένη Risk Manager (PMI) και Επιθεωρήτρια για την Πιστοποίηση Εργαστηρίων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της ESHRE και η Ιδρύτρια του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Embryolab. Είναι ενεργό μέλος Διεθνών Οργανισμών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ESHRE, ASRM, ALPHA, ΠEKE).
Μανώλης Παπουτσάκης Σεφ
Ο Μανώλης Παπουτσάκης είναι σεφ και συνιδιοκτήτης των εστιατορίων «Χαρούπι» και «10 τραπέζια» στη Θεσσαλονίκη και «Pharaoh» στην Αθήνα. Αρθρογραφεί σε περιοδικά γεύσης για ζητήματα που αφορούν τη γαστρονομία, έχει παρουσιάσει εκπομπές μαγειρικής στην ελληνική τηλεόραση και μάχεται για την ανάδειξη, την προβολή και την καθιέρωση της ελληνικής κουζίνας ως κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
Άρης Σκλαβενίτης Sommelier
Ο Άρης Σκλαβενίτης είναι πιστοποιημένος Advanced Sommelier από Court of Master Sommeliers, έχει το Diploma της Παγκόσμιας Ένωσης Οινοχόων, το Wine & Sommelier Expert Course της Genius in Gastronomy. Είναι ιδιοκτήτης και Head Sommelier στο Oinoscent Wine Food Cellar, ιδρυτής του scanforfacts.io και του prephylloxera.com και γράφει άρθρα σε δημοφιλή περιοδικά του ομίλου Καθημερινή. Έχει διακριθεί ως ο καλύτερος Έλληνας Οινοχόος για το 2016, 2019 & 2023, κερδίζοντας τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οινοχόων το 2026.
Μαρία Αμανατίδου ραδιοφωνική παραγωγός, συγγραφέας
Η Μαρία Αμανατίδου είναι δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός. Ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει τα βιβλία «Το Happy της μαμάς» (2015), «Ambassador» (2022), «Ιστορίες για τα μπάζα» (2023), ενώ έχει διακριθεί με διηγήματα της σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς που οδήγησαν σε ομαδικές εκδόσεις: «19 Νέα βήματα» (2009), «Ημερολόγια καραντίνας» (2020).
Τη φετινή διοργάνωση θα παρουσιάσει η σεναριογράφος – δημιουργός περιεχομένου Αθηνά Τσαγκαράκη η οποία θα προετοιμάσει την σκηνή του TEDxUniversityofMacedonia για την επαφή των ομιλητών με το κοινό.
Όσοι προμηθευτούν τα εισιτήρια παρακολούθησης με το συμβολικό αντίτιμο, θα λάβουν τη μέρα της διοργάνωσης μια συλλεκτική αναμνηστική τσάντα με το λογότυπο του φετινού θέματος γεμάτη αναμνηστικά δώρα και εκπλήξεις. Παράλληλα, κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων οι επισκέπτες θα γνωρίσουν εθελοντικές ομάδες και οργανισμούς που θα παρουσιάσουν το έργο τους στο φουαγιέ και τους εξωτερικούς χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου η εμπειρία για επισκέπτες, ομιλητές και μέλη της οικογένειας του TEDxUniversityofMacedonia θα ολοκληρωθεί με ένα μεγάλο after party, που φέτος έχει τη μορφή γενεθλίων για την ολοκλήρωση των 10 χρόνων παρουσίας του TEDxUniversityofMacedonia, στον εξώστη της ΑΓΟΡΑΣ ΜΟΔΙΑΝΟ στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης.
Λίγα λόγια για το TEDxUniversityofMacedonia
Το TEDxUniversityofMacedonia είναι ένας θεσμός βασισμένος στην εθελοντική προσφορά και συμμετοχή φοιτητών της πόλης που φέρει την επωνυμία του δεύτερου μεγαλύτερου πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η διοργάνωση του πραγματοποιείται με την άδεια του παγκόσμιου οργανισμού TED, με στόχο την διάδοση ιδεών και το έναυσμα για αλλαγή και δράση. Έλα και εσύ να αποτελέσεις μέρος αυτού του μοναδικού event από έναν Οργανισμό που έχει αποδείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια την σημασία του: IDEAS WORTH SPREADING.
Το TEDxUniversityofMacedonia ενώνει την τοπική κοινότητα μέσα από ιδέες που εμπνέουν και προάγει τη συζήτηση, την καινοτομία και την αλλαγή. Αυτό το pre-event αποτελεί την τέλεια ευκαιρία να αποκτήσετε μια γεύση για το τι σημαίνει να ζεις την εμπειρία του TEDx και να συμμετέχεις ενεργά στην κοινότητα των αλλαγών και των ιδεών.
Τα εισιτήρια παρακολούθησης του event προπωλούνται ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα της More (viva), στον ακόλουθο σύνδεσμο.