Για δεύτερη φορά τα τελευταία δυο χρόνια, ο Άλκης Κωνσταντινίδης βραβεύεται με Pulitzer. O 35χρονος φωτογράφος, με καταγωγή από Θεσσαλονίκη, διακρίθηκε μαζί με την υπόλοιπη ομάδα του Reuters, στην κατηγορία «Breaking News Photography», για την φωτογραφική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.
Σε επίσημη ανακοίνωση του οργανισμού, το βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα «για τη ζωντανή και εντυπωσιακή οπτική αφήγηση του επείγοντος, της απελπισίας και της θλίψης των μεταναστών, ενώ ταξίδευαν προς τις ΗΠΑ από την Κεντρική και Νότια Αμερική».
Ο 35χρονος Έλληνας είχε βραβευθεί και στο παρελθόν από τον οργανισμό. Το 2016, ο προσφάτως χαμένος Γιάννης Μπεχράκης, επικεφαλής της ομάδας του Reuters για την Ελλάδα και την Κύπρο και οι Άλκης Κωνσταντινίδης και Αλέξανδρος Αβραμίδης αποτύπωσαν με μοναδικό τρόπο την προσφυγική κρίση με τον φακό τους ως μέλη της ομάδας και κέρδισαν την ύψιστη διάκριση της χρονιάς.
Εκτός από τη διπλή του διάκριση από τα βραβεία Pulitzer, η δουλειά του Άλκη Κωνσταντινίδη, στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, έχει βραβευτεί σε διάφορους διεθνείς διαγωνισμούς. Τα θέματα που ενθουσιάζουν τον ίδιο περισσότερο είναι αυτά που αγγίζουν κοινωνικά ζητήματα, και δείχνουν μια ματιά στον εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων. Όπως έχει αναφέρει ο ίδιος, “οι φωτορεπόρτερ συνεισφέρουν στην οπτική γνώση των ανθρώπων, επιτρέποντάς τους να έχουν μια ιδέα μιας κατάστασης που συμβαίνει μακριά τους.”
Ο Άλκης Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1984. Ξεκίνησε να μαθαίνει για την φωτογραφία όταν ήταν 15 ετών. Έκτοτε περνούσε τον περισσότερο χρόνο του τραβώντας φωτογραφίες και διαβάζοντας για την τέχνη αυτή. Όπως αναφέρει ο ίδιος στην σελίδα του Reuters, η πιο παλιά του ανάμνηση είναι από τότε που ήταν πέντε ετών και κοιτούσε ασπρόμαυρες οικογενειακές φωτογραφίες εκατονταετίας, φτιάχνοντας ιστορίες για όλους τους συγγενείς που δεν θα γνώριζε ποτέ.
Έγινε φωτογράφος για να κάνει τους άλλους να νιώθουν όπως ο ίδιος όταν ήταν πέντε, κοιτώντας μια εικόνα και προσπαθώντας να βρει την ιστορία από πίσω της. Η πρώτη του αποστολή ήταν το 2009, πριν μπει στην ομάδα του Reuters, όταν έφτασε στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας για να καλύψει την εισροή των μεταναστών.
Στη συνέχεια, κάλυψε φωτογραφικά την επανάσταση στην Αίγυπτο και τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη. Συνέχεια είχε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, την οποία καλύπτει από την αρχή της καριέρας του, φτάνοντας μέχρι και το τωρινό κομμάτι του προσφυγικού ζητήματος στην χώρα μας. Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες παγκοσμίως.