Together
Together
Together
No Result
View All Result
Home Life & Culture Γαστρονομία

Αλλάζει μετά από 90 χρόνια η συνταγή της σαμπάνιας

από togetherteam
13 Αυγούστου 2024
σε Γαστρονομία
Share on FacebookShare on Twitter

Είναι συνώνυμο της πολυτέλειας και συνδέει την παρουσία της με κάθε είδους εορτασμό και εκδήλωση επιτυχίας και χαράς.

Η σαμπάνια είναι εκλεκτός αφρώδης οίνος που παράγεται από σταφύλια που καλλιεργούνται στη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Καμπανίας (Champagne‎‎) απ’ όπου πήρε και το όνομα της.

Τα κύρια σταφύλια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σαμπάνιας είναι “Pinot Noir”, ” Chardonnay” και “Pinot Meunier” ενώ χρησιμοποιούνται και κάποιες άλλες πιο σπάνιες ποικιλίες οι arbane, petit meslier, pinot blanc και pinot gris.

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο επιτρέπονται μόνο σταφύλια που καλλιεργούνται σύμφωνα με τους κανόνες ονομασίας σε ειδικά καθορισμένα οικόπεδα εντός της ονομασίας που θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή της σαμπάνιας. Από τη δεκαετία του 1930 δεν είχε υπάρξει καμία αλλαγή στα συστατικά της σαμπάνιας.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι London Times μετά από σχεδόν ένα αιώνα προστίθεται στη λίστα μια νέα ποικιλία.  Ονομάζεται voltis, είναι ένα από μια νέα γενιά υβριδικών αμπελιών, που αναπτύχθηκε για να αντιστέκεται σε ασθένειες μυκήτων που απειλούν να πλήξουν την παραγωγή κρασιού σε όλο τον κόσμο καθώς αλλάζει το κλίμα.

Η οικογένεια του Ούγκο Ντραπιέρ φτιάχνει σαμπάνια στο Urville της κεντρικής Γαλλίας για περισσότερα από 200 χρόνια και η εταιρεία τους, Maison Drappier, είναι ο πρώτος παραγωγός στην περιοχή που καλλιεργεί εκτός από τις επτά συμβατικές και την καινούργια. Βλέπει τα αμπέλια του, που φυτεύτηκαν πέρυσι, ως ένα σπάνιο αλλά απαραίτητο πείραμα. «Είναι ένα πρώτο βήμα προς το μέλλον» λέει.

Ο παππούς του μάζευε σταφύλια από το κτήμα τον Οκτώβριο, αλλά οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημαίνουν ότι τα φρούτα ωριμάζουν πιο γρήγορα. Ο Ντραπιέρ λοιπόν επιλέγει να μαζέψει τα σταφύλια στα τέλη Αυγούστου. Όμως η συγκομιδή νωρίτερα μέσα στο έτος αυξάνει τον κίνδυνο τα σταφύλια να μην έχουν αναπτύξει τις αρωματικές ενώσεις που δίνουν στη σαμπάνια την πολυπλοκότητά της.

Όμως η αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών συνθηκών είναι μεγαλύτερο πρόβλημα. «Η κλιματική αλλαγή έχει φέρει υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλά και φέτος υπερβολικές βροχές» αναφέρει ο Ντραπιέρ. Περισσότερη υγρασία αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών που μπορούν να καταστρέψουν τη συγκομιδή. Το Voltis έχει αναπτυχθεί για να αντιστέκεται σε αυτά τα μυκητιακά παράσιτα.

«Η σαμπάνια που φτιάχνουμε στο μέλλον δεν θα είναι η ίδια με αυτή που φτιάχνουμε σήμερα» λέει ο Ντραπιέρ.

Το κρασί

Ο Δρ. Άλιστερ Νέσμπιτ, ο οποίος μελετά πώς το κλίμα επηρεάζει το κρασί, είπε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε περισσότερα νέα σταφύλια να εμφανίζονται στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου, η παγκόσμια παραγωγή κρασιού έφτασε σε χαμηλό 60 ετών το 2023, κυρίως λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, πολλά από τα οποία επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή.

Η Ιταλία έπεσε από τη θέση της ως η κορυφαία οινοπαραγωγός στον κόσμο, εν μέρει λόγω του περονόσπορου που προκαλείται από μη εποχικές βροχές, καθώς και από πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις και ξηρασία.

Αυτή την εβδομάδα η Tesco έγινε ο πρώτος μεγάλος λιανοπωλητής στο Ηνωμένο Βασίλειο που πούλησε ένα λευκό κρασί φτιαγμένο από την ποικιλία σταφυλιού floreal, ένα άλλο νέο υβρίδιο που αναπτύχθηκε για να αντέχει σε μυκητιακά παράσιτα. Το σούπερ μάρκετ ισχυρίζεται ότι η φυσική του αντοχή μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατά 80 έως 90 τοις εκατό της ανάγκης για χημικούς ψεκασμούς, μείωση χρήσης τρακτέρ, εκπομπές CO2 και συμπίεση του εδάφους.

«Οι πελάτες που απολαμβάνουν ένα sauvignon blanc αλλά θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό πιθανότατα θα απολαύσουν τη γεύση», δήλωσε η Σαρλότ Λιμουάν, υπεύθυνη ανάπτυξης προϊόντων στην Tesco.

Naftemporiki.gr

Tags: σαμπάνια

togetherteam

Related Posts

Γαστρονομία

Τι κρασί θα πιούμε το Πάσχα;

15 Απριλίου 2025
Γαστρονομία

Γιατί σήμερα τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά;

25 Μαρτίου 2025
Γαστρονομία

Τα γλυκά της Αποκριάς στην Κοζάνη

26 Φεβρουαρίου 2025
Next Post

«Φουσκώνει» το επίδομα ανεργίας και φτάνει τα 1.200 €

Η εικόνα του αξύριστου Υπουργού και η απουσία ουσίας

Οι 6 πιο παράξενες και μοναδικές παραλίες των Κυκλάδων

Highlights

Μαζί στη Διαδρομή για τη Δίκαιη Μετάβαση

Νεολαία για μια Δίκαιη Μετάβαση: Εργαλειοθήκη Συμμετοχής στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Έκθεση για τη Συμμετοχή των Νέων στη Δίκαιη Μετάβαση: Παραδείγματα από 12 Κράτη-Μέλη της ΕΕ

Μια νέα συμμαχία για τη Δίκαιη Μετάβαση με πρωταγωνιστές τους νέους από το Together & το Green Tank

Ο ρόλος της νεολαίας στη Δίκαιη Μετάβαση: Η περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας

Επίδομα παιδιού: Κλείνει αύριο 30 Απριλίου προσωρινά η πλατφόρμα

Connect with TOGETHER

Advertising

Contact us

info@togethermag.gr
ad@togethermag.gr
24610 25600
ΑΡΧΕΛΑΟΥ 25
ΚΟΖΑΝΗ

Mailing list

Subscribe to the Τοgether newsletter

Get the day on Together straight to your inbox

Together n. 67

Together n. 67

© 2018 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr

No Result
View All Result
  • News Feed
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Επιστήμη – Tech
    • Κόσμος
    • Υγεία
    • Animals
    • Περιβάλλον
  • Life & Culture
    • Μουσική
    • Βιβλίο
    • Σινεμά
    • Θέατρο
    • Φωτογραφία
    • Εικαστικά
    • Design
    • Σειρές
    • Travel
    • Wellbeing
    • Fashion
    • Γαστρονομία
    • Picks
  • ID
    • To Ερωτηματολόγιο του Προυστ
    • Togethergram
    • Togetherωτήσεις
    • Πρόσωπα
  • #opinions
  • Μανταλάκι
  • Διαφήμιση

© 2019 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr