Together
Together
Together
No Result
View All Result
Home Life & Culture Γαστρονομία

Άντζελο Μοριόντο – Ο εμπνευστής της μηχανής εσπρέσο

από togetherteam
10 Ιουνίου 2022
σε Γαστρονομία
Share on FacebookShare on Twitter

Μια φορά κι έναν καιρό, στην Ιταλία του 19ου αιώνα, ο καφές ήταν το πιο δημοφιλές ρόφημα. Οι μέθοδοι παρασκευής του όμως απαιτούσαν από τους πελάτες να περιμένουν πάνω από πέντε λεπτά για να απολαύσουν την καθημερινή τους συνήθεια. Και τότε εμφανίστηκε ο Άντζελο Μοριόντο, ο άνθρωπος που κατοχύρωσε την πρώτη γνωστή μηχανή εσπρέσο.

Ο Άντζελο Μοριόντο γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1851 στο Τορίνο του τότε Βασιλείου της Σαρδηνίας σε μια οικογένεια επιχειρηματιών που δεν σταμάτησαν ποτέ να οραματίζονται και να δημιουργούν. Ο παππούς του ίδρυσε μια εταιρεία παραγωγής ποτών που πέρασε στον γιο του, ο οποίος αργότερα θα ίδρυε με την σειρά του τη δημοφιλή σοκολατοποιία «Moriondo and Gariglio» μαζί με τον αδελφό και τον ξάδερφό του.

Ακολουθώντας τα βήματα της οικογένειάς του, ο Άντζελο Μοριόντο αγόρασε το ξενοδοχείο Grand-Hotel Ligure στην Πλατεία Κάρλο Φελίτσε Piazza και το «American Bar» στη Galleria Nazionale της Via Roma. Παρά τη δημοτικότητα του καφέ στην Ιταλία, ο χρόνος που χρειαζόταν μέχρι το σερβίρισμά του ενοχλούσε τους πελάτες. Ο Μοριόντο κατάλαβε ότι το να φτιάχνει πολλά φλιτζάνια καφέ ταυτόχρονα θα του επέτρεπε να εξυπηρετεί περισσότερους πελάτες με ταχύτερους ρυθμούς, δίνοντάς του ένα πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του.

Με την άμεση επίβλεψη ενός μηχανικού που στρατολόγησε για να κάνει πράξη την ιδέα του, ο Μοριόντο παρουσίασε τη πρώτη μηχανή εσπρέσο στη Γενική Έκθεση του Τορίνο το 1884, όπου του απονεμήθηκε το χάλκινο μετάλλιο. Στις 16 Μαΐου 1884 έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με τίτλο «Νέες μηχανές ατμού για την οικονομική και στιγμιαία παρασκευή ροφημάτων καφέ, μέθοδος Α. Μοριόντο». Ο «νονός της μηχανής εσπρέσο», όπως αποκλήθηκε, συνέχισε να βελτιώνει και να κατοχυρώνει την εφεύρεσή του τα επόμενα χρόνια.

Ο Άντζελο Μοριόντο πέθανε στις 31 Μαΐου 1914 στο Τορίνο της Ιταλίας, σε ηλικία 62 ετών.

© SanSimera.gr

Tags: Άντζελο Μοριόντοεσπρέσομηχανή εσπρέσο

togetherteam

Related Posts

Γαστρονομία

Τι κρασί θα πιούμε το Πάσχα;

15 Απριλίου 2025
Γαστρονομία

Γιατί σήμερα τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά;

25 Μαρτίου 2025
Γαστρονομία

Τα γλυκά της Αποκριάς στην Κοζάνη

26 Φεβρουαρίου 2025
Next Post

"Συζεξία"...Το μουσικό ντοκιμαντέρ!

Το διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας στο Μουσείο Μπενάκη

Συναυλίες που θα ήθελα να έχω παρακολουθήσει

Highlights

Μήνυμα Ελπίδας από τους Νέους για τη Δίκαιη Μετάβαση – Youth2030

Με τη Νέα Γενιά στην Πρώτη Γραμμή: Ο Γιάννης Μητλιάγκας και το Επιμελητήριο Κοζάνης στη Δίκαιη Μετάβαση

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης – Εκδήλωση: “Δίκαιη Μετάβαση” Με την μάτια της νεολαίας

Μαζί στη Διαδρομή για τη Δίκαιη Μετάβαση

Νεολαία για μια Δίκαιη Μετάβαση: Εργαλειοθήκη Συμμετοχής στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Έκθεση για τη Συμμετοχή των Νέων στη Δίκαιη Μετάβαση: Παραδείγματα από 12 Κράτη-Μέλη της ΕΕ

Connect with TOGETHER

Advertising

Contact us

info@togethermag.gr
ad@togethermag.gr
24610 25600
ΑΡΧΕΛΑΟΥ 25
ΚΟΖΑΝΗ

Mailing list

Subscribe to the Τοgether newsletter

Get the day on Together straight to your inbox

Together n. 67

Together n. 67

© 2018 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr

No Result
View All Result
  • News Feed
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Επιστήμη – Tech
    • Κόσμος
    • Υγεία
    • Animals
    • Περιβάλλον
  • Life & Culture
    • Μουσική
    • Βιβλίο
    • Σινεμά
    • Θέατρο
    • Φωτογραφία
    • Εικαστικά
    • Design
    • Σειρές
    • Travel
    • Wellbeing
    • Fashion
    • Γαστρονομία
    • Picks
  • ID
    • To Ερωτηματολόγιο του Προυστ
    • Togethergram
    • Togetherωτήσεις
    • Πρόσωπα
  • #opinions
  • Μανταλάκι
  • Διαφήμιση

© 2019 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr