Together
Together
Together
No Result
View All Result
Home Life & Culture Γαστρονομία

Ας μαγειρέψουμε νηστίσιμα!

Γράφει ο Γιάννης Ματούλας, Chef & ιδιοκτήτης «Πεσκέσι»

από togetherteam
27 Μαρτίου 2024
σε Γαστρονομία
Share on FacebookShare on Twitter

Νηστεία ονομάζεται η αποχή από τροφή. Ο όρος χρησιμοποιείται από πολλούς λαούς για την εκούσια αποχή σε ορισμένες τροφές ιδίως για θρησκευτικούς λόγους. Πέρα όμως από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, που είναι προσωπική υπόθεση του καθενός, αποτελεί και τρόπο αποτοξίνωσης.Η νηστεία είναι έτσι μελετημένη, ώστε να ξεκινά σταδιακά. Μετά την Τσικνοπέμπτη, έρχεται η Κυριακή της Απόκρεω, που -για όσους τηρούν αυστηρά τα εθιμοτυπικά- σταματούν να τρών κρέας. Ξεκινά η εβδομάδα της Τυρινής, που τρώμε γαλακτοκομικά και τυρί, για να φτάσουμε στην Καθαρά Δευτέρα, οπότε και ξεκινά επισήμως η νηστεία!

Τι μαγειρεύουμε όταν νηστεύουμε;

Επειδή οι μέρες είναι πολλές, είναι καλό να οργανωθούμε και να κάνουμε όσο μπορούμε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα, ώστε να μην ξεχνάμε τις πρωτεΐνες από τη διατροφή μας. Τις πρωτεΐνες θα τις πάρουμε από τα όσπρια και τα θαλασσινά, οπότε πρέπει να φροντίσουμε να τα εντάξουμε στη διατροφή μας κατά μόναςή σε συνδυασμό όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε ευφάνταστα και νόστιμα πιάτα. Κοκκινιστά ρεβύθια με κουνουπίδι, πικάντικες φακές με γαρίδες, χταπόδι ή σουπιές στιφάδο, φασολάδα φούρνου,ζυμαρικά με σάλτσα από φακές και μανιτάρια,σούπες, σαλάτες, χορτόπιτες, είναι μερικές μόνο επιλογές από μια ατελείωτη λίστα εδεσμάτων.

 

Ας μαγειρέψουμε!

Σουπιές γιαχνί με σπανάκι, ένας κλασικός συνδυασμός που αρέσει πολύ!

Θα χρειαστούμε 

1½ κιλό σουπιές καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια

1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο και χοντροκομμένο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι και 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

5-6 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

10 φύλλα δυόσμου

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

2 κ.σ. σάλτσα ντομάτας

λίγο νερό

χυμό από 1 λεμόνι

1 κουτ. σούπας αλεύρι

1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

.

 

Βάζετε τις σουπιές σε κατσαρόλα και βράζετε μέχρι να βγούν τα υγρά τους. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν, καβουρδίζετε τον πελτέ και τη ντομάτα προσθέτετε λίγο νερό αν χρειαστεί, αλάτι και πιπέρι και βράζετε τις σουπιές για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτετε το σπανάκι και τον δυόσμο και αφήνετε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει το σπανάκι.

Διαλύετε το αλεύρι στο λεμόνι και στο τέλος του βρασίματος περιχύνετε το φαγητό με το μίγμα ανακινώντας την κατσαρόλα για να πάει η σάλτσα παντού. Βράζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

 

*extratips*

Αντί για βούτυρο, επιλέξτε βούτυρο ξηρών καρπών που είναι και θρεπτικό και vegan, επομένως νηστίσιμο. Οι επιλογές είναι πολλές, το κλασικό φιστικοβούτυρο, το βούτυρο κάσιους, το βούτυρο από φιστίκι Αιγίνης, το αμυγδαλοβούτυρο και το φουντουκοβούτυρο. Αλείφονται στο ψωμί και είναι μια πολύ θρεπτική επιλογή και εκτός νηστείας. Στην ίδια λογική κινείται και το ταχίνι, που πέρα από την κλασσική γεύση κυκλοφορεί και με κακάο, ρόδι, μαστίχα κ.α.κ Και στις δυο περιπτώσεις όμως καλό είναι να προσέξετε τις ποσότητες. Υγιεινό δεν σημαίνει μη θερμιδοδογόνο! Τα βούτυρα και το ταχίνι είναι πλούσια σε θερμίδες!

Το μέλι και η μελάσα είναι μια ακόμη πολύ ωραία επιλογή, ενώ μπορείτε να φτιάξετε και νηστίσιμα pancakes με μπανάνα και να τα συνδυάσετε με φρέσκα φρούτα η μαρμελάδες. Λύσαμε και το πρόβλημα του πρωινού!

 

Καλή Σαρακοστή!

 

 

Tags: Chef & ιδιοκτήτης «Πεσκέσι»slidertogethertogether free presstogether magtogethermagΓιάννης Ματούλαςμαγειρευουμε νηστίσιμανηστεια συνταγεςΣαρακοστήΣαρακοστή συνταγεςΣουπιές γιαχνί με σπανάκι

togetherteam

Related Posts

Γαστρονομία

Τι κρασί θα πιούμε το Πάσχα;

15 Απριλίου 2025
Γαστρονομία

Γιατί σήμερα τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά;

25 Μαρτίου 2025
Γαστρονομία

Τα γλυκά της Αποκριάς στην Κοζάνη

26 Φεβρουαρίου 2025
Next Post

Ο Σπύρος Γραμμένος "μόλις γύρισε απ' το γυμναστήριο"

Στις 27 Μαρτίου του 1963 γεννιέται ο Κουέντιν Ταραντίνο

Στις 28 Μαρτίου του 1941 φεύγει από τη ζωή η Βιρτζίνια Γουλφ

Highlights

Μήνυμα Ελπίδας από τους Νέους για τη Δίκαιη Μετάβαση – Youth2030

Με τη Νέα Γενιά στην Πρώτη Γραμμή: Ο Γιάννης Μητλιάγκας και το Επιμελητήριο Κοζάνης στη Δίκαιη Μετάβαση

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης – Εκδήλωση: “Δίκαιη Μετάβαση” Με την μάτια της νεολαίας

Μαζί στη Διαδρομή για τη Δίκαιη Μετάβαση

Νεολαία για μια Δίκαιη Μετάβαση: Εργαλειοθήκη Συμμετοχής στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Έκθεση για τη Συμμετοχή των Νέων στη Δίκαιη Μετάβαση: Παραδείγματα από 12 Κράτη-Μέλη της ΕΕ

Connect with TOGETHER

Advertising

Contact us

info@togethermag.gr
ad@togethermag.gr
24610 25600
ΑΡΧΕΛΑΟΥ 25
ΚΟΖΑΝΗ

Mailing list

Subscribe to the Τοgether newsletter

Get the day on Together straight to your inbox

Together n. 67

Together n. 67

© 2018 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr

No Result
View All Result
  • News Feed
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Επιστήμη – Tech
    • Κόσμος
    • Υγεία
    • Animals
    • Περιβάλλον
  • Life & Culture
    • Μουσική
    • Βιβλίο
    • Σινεμά
    • Θέατρο
    • Φωτογραφία
    • Εικαστικά
    • Design
    • Σειρές
    • Travel
    • Wellbeing
    • Fashion
    • Γαστρονομία
    • Picks
  • ID
    • To Ερωτηματολόγιο του Προυστ
    • Togethergram
    • Togetherωτήσεις
    • Πρόσωπα
  • #opinions
  • Μανταλάκι
  • Διαφήμιση

© 2019 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr