Together
Together
Together
No Result
View All Result
Home Life & Culture Γαστρονομία

Caprese: Η πιο διάσημη ιταλική σαλάτα έχει τα μυστικά της

Η σαλάτα Caprese γεννήθηκε στο νησί Κάπρι στην Ιταλία κι έχει μόνο τρία βασικά υλικά: ντομάτες, μοτσαρέλα και βασιλικό. Λιτή, εύκολη και πεντανόστιμη.

από togetherteam
17 Αυγούστου 2024
σε Γαστρονομία
Share on FacebookShare on Twitter

Εξαιρετική μέσα στην απλότητά της, η  σαλάτα Caprese που λένε ότι πρωτοσερβιρίστηκε στο νησί Κάπρι και πλέον έχει γίνει σπεσιαλιτέ της ευρύτερης περιοχής της Καμπανίας, έχει μόνο ντομάτες, μοτσαρέλα και βασιλικό. Τα χρώματά των βασικών της υλικών συνθέτουν (όχι τυχαία) την ιταλική σημαία. Για άρτυμα, λίγο θαλασσινό αλάτι και ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι αρκετά για να αναδείξουν όλη τη νοστιμιά της.

Οι ντομάτες για την Caprese πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και ποτέ, μα ποτέ από το ψυγείο. Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Αυτά είναι τα μυστικά της συνταγής:

  • Οι ντομάτες για την Caprese πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και ποτέ, μα ποτέ από το ψυγείο. Προτείνουμε πομοντόρια, παρότι είναι σκληρόφλουδα, γιατί έχουν λιγότερα σπόρια και είναι πιο μεστά.
  • Στην Ιταλία η μοτσαρέλα δεν μπαίνει σε ψυγείο και καταναλώνεται ιδεωδώς μέσα σε 48 ώρες από τη στιγμή που παράγεται. Στην Ελλάδα, όπου έχουμε πιο υψηλές θερμοκρασίες, τη διατηρούμε στο ψυγείο. Καλό είναι να τη βγάλουμε για τουλάχιστον 1 ώρα πριν από το σερβίρισμα, ώστε να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.
  • Ο βασιλικός είναι προτιμότερο να είναι πλατύφυλλος (λιγότερες ίνες και κοτσάνια που πικρίζουν) και τα φύλλα να χρησιμοποιηθούν ολόκληρα, ώστε να μην οξειδωθούν με το κόψιμο.
  • Το ελαιόλαδο να είναι εξαιρετικό παρθένο. Στην Ιταλία χρησιμοποιούν μονοποικιλιακά ή χαρμάνια ελαφρώς πικρά και πικάντικα, με φρουτώδες άρωμα, όπως τις ποικιλίες Rotondella, Frantoio, Carpellese ή Nostrale. Στην Ελλάδα ταιριαστές ποικιλίες είναι η Κορωνέικη και η Νεμουτιάνα.

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για την σαλάτα caprese, σε μια πιατέλα βάζουμε περιμετρικά τις ντομάτες.
  2. Τακτοποιούμε τις μπάλες μοτσαρέλας στη μέση του πιάτου, ολόκληρες, σπασμένες ελάχιστα με τα χέρια.
  3. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με τα φύλλα βασιλικού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 161.

Tags: διάσημη ιταλική σαλάτα καπρεζεΚαπρεζε σαλάτα ντομάτεςμοτσαρέλα και βασιλικό.σαλάτα Caprese

togetherteam

Related Posts

Γαστρονομία

Τι κρασί θα πιούμε το Πάσχα;

15 Απριλίου 2025
Γαστρονομία

Γιατί σήμερα τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά;

25 Μαρτίου 2025
Γαστρονομία

Τα γλυκά της Αποκριάς στην Κοζάνη

26 Φεβρουαρίου 2025
Next Post

Τo «Toy Story» και ο φόβος της εγκατάλειψης

Το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ενημερώνει τους ανέργους ωφελούμενους της Δ.Υ.Π.Α, του προγράμματος ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Επί ποδός τα συνεργεία του Δήμου ενόψει της 18ης Πανελλήνιας Μανιταρογιορτής

Highlights

Μήνυμα Ελπίδας από τους Νέους για τη Δίκαιη Μετάβαση – Youth2030

Με τη Νέα Γενιά στην Πρώτη Γραμμή: Ο Γιάννης Μητλιάγκας και το Επιμελητήριο Κοζάνης στη Δίκαιη Μετάβαση

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης – Εκδήλωση: “Δίκαιη Μετάβαση” Με την μάτια της νεολαίας

Μαζί στη Διαδρομή για τη Δίκαιη Μετάβαση

Νεολαία για μια Δίκαιη Μετάβαση: Εργαλειοθήκη Συμμετοχής στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Έκθεση για τη Συμμετοχή των Νέων στη Δίκαιη Μετάβαση: Παραδείγματα από 12 Κράτη-Μέλη της ΕΕ

Connect with TOGETHER

Advertising

Contact us

info@togethermag.gr
ad@togethermag.gr
24610 25600
ΑΡΧΕΛΑΟΥ 25
ΚΟΖΑΝΗ

Mailing list

Subscribe to the Τοgether newsletter

Get the day on Together straight to your inbox

Together n. 67

Together n. 67

© 2018 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr

No Result
View All Result
  • News Feed
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Επιστήμη – Tech
    • Κόσμος
    • Υγεία
    • Animals
    • Περιβάλλον
  • Life & Culture
    • Μουσική
    • Βιβλίο
    • Σινεμά
    • Θέατρο
    • Φωτογραφία
    • Εικαστικά
    • Design
    • Σειρές
    • Travel
    • Wellbeing
    • Fashion
    • Γαστρονομία
    • Picks
  • ID
    • To Ερωτηματολόγιο του Προυστ
    • Togethergram
    • Togetherωτήσεις
    • Πρόσωπα
  • #opinions
  • Μανταλάκι
  • Διαφήμιση

© 2019 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr