Εξαιρετική μέσα στην απλότητά της, η σαλάτα Caprese που λένε ότι πρωτοσερβιρίστηκε στο νησί Κάπρι και πλέον έχει γίνει σπεσιαλιτέ της ευρύτερης περιοχής της Καμπανίας, έχει μόνο ντομάτες, μοτσαρέλα και βασιλικό. Τα χρώματά των βασικών της υλικών συνθέτουν (όχι τυχαία) την ιταλική σημαία. Για άρτυμα, λίγο θαλασσινό αλάτι και ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι αρκετά για να αναδείξουν όλη τη νοστιμιά της.
Οι ντομάτες για την Caprese πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και ποτέ, μα ποτέ από το ψυγείο. Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Αυτά είναι τα μυστικά της συνταγής:
Οι ντομάτες για την Caprese πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και ποτέ, μα ποτέ από το ψυγείο. Προτείνουμε πομοντόρια, παρότι είναι σκληρόφλουδα, γιατί έχουν λιγότερα σπόρια και είναι πιο μεστά.
Στην Ιταλία η μοτσαρέλα δεν μπαίνει σε ψυγείο και καταναλώνεται ιδεωδώς μέσα σε 48 ώρες από τη στιγμή που παράγεται. Στην Ελλάδα, όπου έχουμε πιο υψηλές θερμοκρασίες, τη διατηρούμε στο ψυγείο. Καλό είναι να τη βγάλουμε για τουλάχιστον 1 ώρα πριν από το σερβίρισμα, ώστε να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.
Ο βασιλικός είναι προτιμότερο να είναι πλατύφυλλος (λιγότερες ίνες και κοτσάνια που πικρίζουν) και τα φύλλα να χρησιμοποιηθούν ολόκληρα, ώστε να μην οξειδωθούν με το κόψιμο.
Το ελαιόλαδο να είναι εξαιρετικό παρθένο. Στην Ιταλία χρησιμοποιούν μονοποικιλιακά ή χαρμάνια ελαφρώς πικρά και πικάντικα, με φρουτώδες άρωμα, όπως τις ποικιλίες Rotondella, Frantoio, Carpellese ή Nostrale. Στην Ελλάδα ταιριαστές ποικιλίες είναι η Κορωνέικη και η Νεμουτιάνα.
Διαδικασία
Για την σαλάτα caprese, σε μια πιατέλα βάζουμε περιμετρικά τις ντομάτες.
Τακτοποιούμε τις μπάλες μοτσαρέλας στη μέση του πιάτου, ολόκληρες, σπασμένες ελάχιστα με τα χέρια.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με τα φύλλα βασιλικού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 161.