Together
Together
Together
No Result
View All Result
Home #opinions

Ένας άντρας στο τηγάνι μου

από Γλυκερία Παυλίδου
14 Φεβρουαρίου 2023
σε Γαστρονομία
Share on FacebookShare on Twitter

 

Παρόλο που στο διαδίκτυο υπάρχουν σήμερα πια εκατοντάδες συνταγές, εξακολουθώ πάντα να μαγειρεύω στα κουτουρού, ακολουθώντας μια σκέψη, το άρωμα κάποιου υλικού, λες κι όλες οι συνταγές να ήταν πάντα γραμμένες στο κεφάλι μου. «Aujourd’hui on peut faire de la musique avec des ordinateurs, mais l’ordinateur a toujours existé dans la tête des compositeurs», έγραφε το 1986 ο Μίλαν Κούντερα στην “Τέχνη του μυθιστορήματος”.

Απόψε ήθελα να μαγειρέψω για σένα που κατέχεις ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Δεν ξέρω καν αν θα βρεθούμε. Έπιασα αργά να μαγειρέψω κι ήδη νομίζω πως ακούω μια φωνή μέσα μου, τη δική μου φωνή να γίνεται ένα με της Ella Fitzgerald, που τραγουδάει το The Man I Love. Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα ήθελες να φας κι ακόμα περισσότερο δεν ξέρω τι θέλω να σου μαγειρέψω. Ποιο φαγητό εκφράζει την παιδιάστικη ανυπομονησία που με διακατέχει όταν σε περιμένω, έτοιμη να χτυπήσω τα πόδια μου στο πάτωμα επειδή αργείς; Ποια γεύση περιγράφει την επιθυμία που με κάνει να μην αντέχω μέσα στο δέρμα μου, που με κάνει να θέλω να ουρλιάξω και αντί για αυτό να πνίγω την κραυγή μου και να προσθέτω πιπέρια στην κατσαρόλα μου; Σε σκέφτομαι, οι σκέψεις μου γίνονται νότες, συνθέτουν μελωδίες με καυτερές πιπεριές τσίλι, με πιπερόριζα, με ταμπάσκο, με πράσινο κι άσπρο πιπέρι, σε μια φανταστική παρτιτούρα. Αλέγκρο μα νον τρόπο.

 

Πρέπει να είναι κρέας. Μαγειρεμένο σε σιγανή φωτιά, αργά, βασανιστικά αργά. Μοσχάρι από τρυφερό μέρος του ζώου, που αντέχει τη φωτιά και το σιγανό μαγείρεμα. Ψιλοκόβω τα δυο κρεμμύδια πάνω στην χοντρή ξύλινη τάβλα. Ακούω τη βαριά λάμα του μαχαιριού να πέφτει ρυθμικά, στακάτα, πάνω στο ξύλο και νομίζω πως ακούω ξανά τα βήματα μου στην άδεια πλατεία, καθώς σε πλησίαζα εκείνο το βράδυ που γνωριστήκαμε, αλήθεια, πόσο τυχαία άραγε; Γυρίζω το διακόπτη κι η ζέστη από τη φλόγα του γκαζιού, που ζεσταίνει το λάδι στο μεγάλο τηγάνι, μου θυμίζει εκείνη την πρώτη ματιά σου που με τύλιξε σαν ζεστό χάδι. Ήρθα και μέλωσα, μέχρι που έγινα όπως αυτά τα κομματάκια του κρεμμυδιού, που μαραίνονται τώρα στο ζεστό λάδι. Συρρικνώθηκα και μέρεψε το αγριμάκι που ήμουν, μέχρι εκείνη την ματιά. Δυο κατάμαυρα μάτια, σαν τις ελιές που μόλις πρόσθεσα, με μαγνήτισαν αμέσως.

Με ξάφνιασε και το άρωμα της ρίγανης που νόμισα πως έτριβα, σαν τώρα, μες τις παλάμες μου, αλλά εκείνο ανάβλυζε από το σώμα σου. Μπορεί ένας άντρας να μυρίζει ρίγανη από φυσικού του;

Τότε δεν αναρωτήθηκα, δεν το ‘ψαξα. Μου αρκούσε που βρέθηκα έτσι ξαφνικά στην τεράστια αγκαλιά σου. Η ματιά σου μου έκοψε τα πόδια, μούδιασα, μίκρυνα και χάθηκα, όπως μικραίνουν τούτα τα κομμάτια κρέας που έριξα στο τηγάνι, μαζί με κάππαρη. Μήνες προσπάθησα να κρατήσω την ψυχραιμία μου μα σιγοψηνόμουν, όπως κι αυτά, σε ένα φανταστικό, καυτό λάδι.

Μαγειρεύω σα να ξαναζώ την ένταση εκείνης της στιγμής, όπου δεν ήξερα τι θα ακολουθούσε.

Η συνταγή μου, νομίζω, όπως κι όλες οι άλλες, υπάρχει καταγεγραμμένη στο σκληρό δίσκο του μυαλού μου, σαν προϋπάρχουσα μνήμη κι όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, την εκτελώ, υπακούοντας σε μια λογική, που τη λέω «ένστικτο» και εδρεύει στο στομάχι απ’ όπου υπαγορεύει με ένα σφίξιμο την κάθε μου κίνηση. Ένα φύλλο δάφνης για τις φορές που με δικαίωσες και με ύμνησες ως γυναίκα, μερικές, λιωμένες με τη λάμα του μαχαιριού σκελίδες σκόρδο για να δώσουν στη γεύση μια νότα πιο αψιά, όπως μυρίζει ο έρωτας σαν φτάνει στη σάρκα. Λίγο ξύσμα λεμονιού για το οξύ και λεπτό σου χιούμορ. Ρίχνω κρασί κι αχνίζουν οι ανάσες μας στο τηγάνι κι ύστερα αρχίζω το ανακάτεμα με την ξύλινη κουτάλα, σαν την παλινδρόμηση των εραστών.

Δεν άργησε πολύ, σώθηκαν τα υγρά του, κλείνω τη φωτιά. Στέγνωσαν τα χείλη μου. Δίψασα να σε περιμένω, θα βάλω λίγο κρασί να πιω θα ρίξω το υπόλοιπο στο τηγάνι να κρατήσει ζουμερό το φαγητό μου μέχρι να έρθεις. Με πρόλαβες, χτύπησες την πόρτα. Ευτυχώς, αυτή η τηγανιά μπορεί να περιμένει, τρώγεται και χλιαρή. Όταν έρχεσαι, όταν μαγειρεύω, σπάνια πεινάω. Τι αρρώστια κι αυτή, των μαγείρων, να μην μπορούν να φάνε όταν τους παίρνουν οι μυρωδιές στην κουζίνα ή όταν τους πνίγει το συναίσθημα.

Υλικά – για 2 άτομα

500 γρ. βασιλοπούλα (σπαλομύτα  κομμένη σε κύβους)

50 ml ελαιόλαδο

2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

3 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε ροδέλες

10-15 ελιές Καλαμών κομμένες σε κομμάτια

2 κ.σ. κάππαρη στο αλάτι

½ κ.σ. φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης (κι αν θέλετε 1 κλαράκι δεντρολίβανο)*

1 φύλλο δάφνης

2 μικρές πιπερίτσες τσίλι, ψιλοκομμένες (χωρίς τα σπόρια τους)

1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ κομμένο σε φέτες

2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

125 ml λευκό ξηρό κρασί

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πάπρικα

ξύσμα ½ λεμονιού

200 γρ. ζεματισμένες αβρωνιές κομμένες στα τρία (προαιρετικά)

Συνεχίστε την ανάγνωση
Tags: Γκυκα ΠαυλίδουΕνας αντρας στο τηγανι νου

Γλυκερία Παυλίδου

Σπούδασε Δημοσιογραφία στο ΚΕΦΚΣ στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε με άριστα και Ελληνικό Πολιτισμό και Ιστορία στο Α.Ε.Π. Η μεγάλη αγάπη της όμως είναι οι εικαστικές τέχνες. Μετά από πολλούς πειραματισμούς τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την τέχνη του χαρτιού. Η ενασχόληση με τις τέχνες και το γράψιμο, παντοτινές, ταξιδιάρικες, σε έναν κόσμο με διαβατήριο την αγάπη στην τέχνη και τον πολιτισμό. Αγαπάει τον κινηματόγραφο, και είναι φαν της μουσικής ιδιοφυΐας του Max Raabe, γιατί τα τραγούδια του την κάνουν να νιώθει ξανά δεκαπέντε χρονών. Χαλαρώνει πάντα παρακολουθώντας τις κωμωδίες του Woody Allen και δεν θα σταματήσει να ισχυρίζεται ότι ο Υπναράς (Sleeper, 1973) είναι η καλύτερη κωμωδία όλων των εποχών: - Do you believe in god? -Well, I believe that there’s somebody out there who watches over us. -Unfortunately, it’s the government! Στη διαδικτυακή οικογένεια του ΤΟGETHER έρχεται να μοιραστεί σκέψεις και συναισθήματα απέναντι σε πρόσωπα και γεγονότα.

Related Posts

Γαστρονομία

Τι κρασί θα πιούμε το Πάσχα;

15 Απριλίου 2025
Γαστρονομία

Γιατί σήμερα τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά;

25 Μαρτίου 2025
Γαστρονομία

Τα γλυκά της Αποκριάς στην Κοζάνη

26 Φεβρουαρίου 2025
Next Post

Οι γεροντοκόρες

ΔΥΠΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα εργασίας

ΕΚΤ: Ένας στους τρεις εργαζόμενους προτιμά τηλεργασία

Highlights

Η Δίκαιη Μετάβαση μέσα από τα μάτια των νέων | Στέλιος Μήλιος

Η Δίκαιη Μετάβαση μέσα από τα μάτια των νέων | Νικόλας, Πασχαλίνα, Βασιλική & Αντωνία

 Η Δίκαιη Μετάβαση μέσα από τα μάτια των νέων | Ραφαηλία Γεωργία Στιούκη

Η Γάζα αναζητεί την δική της Νυρεμβέργη

Ντοκιμαντέρ: Δίκαιη Μετάβαση και Εμπλοκή των Νέων στις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας

Η νεολαία των λιγνιτικών περιοχών έχει φωνή – Youth Summits σε Κοζάνη και Τρίπολη

Connect with TOGETHER

Advertising

Contact us

info@togethermag.gr
ad@togethermag.gr
24610 25600
ΑΡΧΕΛΑΟΥ 25
ΚΟΖΑΝΗ

Mailing list

Subscribe to the Τοgether newsletter

Get the day on Together straight to your inbox

Together n. 67

Together n. 67

© 2018 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr

No Result
View All Result
  • News Feed
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Επιστήμη – Tech
    • Κόσμος
    • Υγεία
    • Animals
    • Περιβάλλον
  • Life & Culture
    • Μουσική
    • Βιβλίο
    • Σινεμά
    • Θέατρο
    • Φωτογραφία
    • Εικαστικά
    • Design
    • Σειρές
    • Travel
    • Wellbeing
    • Fashion
    • Γαστρονομία
    • Picks
  • ID
    • To Ερωτηματολόγιο του Προυστ
    • Togethergram
    • Togetherωτήσεις
    • Πρόσωπα
  • #opinions
  • Μανταλάκι
  • Διαφήμιση

© 2019 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr