Ομάδα εθελοντών του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας συμμετείχε στο εκπαιδευτικό σεμινάριο “Healthy Lifestyle”¨που διοργανώθηκε από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου από τον οργανισμό Youth Work Ireland Tipperary, στο Tipperary της Ιρλανδίας. Οι εργασίες του σεμιναρίου είχαν στόχο την εξοικείωση με τον υγιεινό τρόπο ζωής μέσα από δραστηριότητες Μη Τυπικής Μάθησης και εργαστήρια διατροφής. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ιρλανδία.
Στο πλαίσιο της Στρατηγικής Συνεργασίας “HEALTH”, Βασική Δράση 2 του προγράμματος Erasmus+, οι εμπλεκόμενοι φορείς Youth Work Ireland Tipperary – Ιρλανδία, ETS TWOPLUSTWO – Ιταλία και ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας έδωσαν τη δυνατότητα σε σεφ και youth workers να προσδιορίσουν εργαλεία Μη Τυπικής Μάθησης που αφορούν την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Εθελόντριες και εθελοντές από τους παραπάνω φορείς ενημερώθηκαν για την αρχική ιδέα, τους στόχους και τα αποτελέσματα του εγχειρήματος, ενώ παράλληλα ήρθαν σε επαφή με ένα κοινό ορισμό για τη σωματική και ψυχική υγεία και την ευεξία.
Οι δράσεις του σεμιναρίου περιλάμβαναν τέσσερις (4) διαφορετικούς τομείς εργασίας: την ιδεολογία της υγιεινής ζωής, τη βιώσιμη διατροφή, το φαγητό και τη διάθεση, και το μάρκετινγκ και την επικοινωνία. Υλοποιήθηκαν εργαστήρια που παρείχαν επικαιροποιημένα ευρήματα της προόδου της διατροφικής επιστήμης και των εξελίξεων της διατροφικής πολιτικής για τα σχολεία, από όλη την Ευρώπη. Εξετάστηκαν, επίσης, καλές πρακτικές, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και διενεργήθηκαν δραστηριότητες ενδυνάμωσης των ομάδων. Στο διάλογο συμμετείχαν σεφ, κοινωνικοί αγρότες, εμπορικοί αντιπρόσωποι καθώς και φορείς δημοσίου ενδιαφέροντος (Tipperary Local Enterprise Office), φέρνοντας σε επαφή τα εμπορικά και τα κοινωνικά στοιχεία της βιομηχανίας των τροφίμων. Τέλος, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το οικολογικό χωριό Cloughjordan.
Τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας εκπροσώπησε ο Youth Worker των Ενεργών Νέων, Λάζαρος Παπουτζής, οι εθελοντές Ηλιάνα Πάλιαρη, Χρήστος Ραχωβίτσας και Μάγδα Γαζέα, αλλά και οι διακεκριμένοι Φλωρινιώτες σεφ Νάνσυ Πελοπίδα και Αλέξανδρος Παπαευαγγέλου που έδωσαν μια ξεχωριστή νότα στο σεμινάριο παρουσιάζοντας τα στοιχεία της τοπικής κουζίνας.
Το δεύτερο σκέλος της Στρατηγικής Συνεργασίας πρόκειται να υλοποιηθεί στη Νάπολη της Ιταλίας, από 14 έως 21 Απριλίου, σε μια συνάντηση νέων των τριών χωρών, όπου θα συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός κοινού cookbook για έναν καλύτερο τρόπο διατροφής, θα ανταλλάξουν εμπειρίες και καλές πρακτικές. Το φετινό καλοκαίρι αντίστοιχη δράση θα φιλοξενηθεί και στην Φλώρινα.