Together
Together
Together
No Result
View All Result
Home Life & Culture Γαστρονομία

Γλυκιά κολοκυθόπιτα by Tetis Flakes

από togetherteam
27 Οκτωβρίου 2020
σε Γαστρονομία
Share on FacebookShare on Twitter

H Στεφανία Βασιλείου ( Teti’s Flakes) είναι μια κοπέλα που μαγειρεύει με τον δικό της
τρόπο, αντλώντας έμπνευση από την κάθε εποχή, για να δημιουργήσει
νόστιμες ιστορίες γύρω από ένα τραπέζι μαζί με τα αγαπημένα της
πρόσωπα.

 

 

Υλικά για το ζυμάρι

 250 ml χλιαρό νερό

 2 κ.σ. ξύδι

 3 κ.σ. ελαιόλαδο

 1/2 κ.γ. αλάτι

 500 γρ. αλεύρι τύπου 55%

 200 γρ. μαργαρίνη, σκληρή

 2 κ.σ. σιμιγδάλι (για τη γέμιση)

 νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Υλικά για τη γέμιση

 500 γρ κολοκύθα, τριμμένη

 500 ml γάλα, πλήρες

 1/2 κούπα ζάχαρη, για πιο γλυκό αποτέλεσμα μπορείτε να αυξήσετε τη δόση

σε 1 κούπα

 5 κ.σ. νισεστέ

 2 βανίλιες

 1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη (προαιρετικό)

 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη (προαιρετικό)

Για το σερβίρισμα

 άχνη ζάχαρη

 κανέλα σε σκόνη

Οδηγίες

  1. A. Προετοιμασία της ζύμης
  2. Στο μίξερ με τον γάντζο προσθέτουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το αλάτι και το νερό και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά.
  1. Καταλαβαίνουμε ότι η ζύμη είναι έτοιμη όταν αρχίζει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης και αρχίζει να μαζεύεται πάνω στον γάντζο.
  1. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική και να κολλάει ελαφρώς στο χέρι μας.
  1. Όταν το ζυμάρι μας είναι έτοιμο, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη κουζίνας και το αφήνουμε να ξεκουραστεί εκτός ψυγείου για 30 λεπτά περίπου.

 

  1. B. Προετοιμασία της κρέμας κολοκύθας
  2. Κόβουμε την κολοκύθα μας σε κομμάτια και την τρίβουμε στον τρίφτη. Αν έχει πολλά υγρά τότε τη βάζουμε σε ένα στραγγιστήρι ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά.
  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε την κολοκύθα και τη μισή ποσότητα του γάλακτος και τα βράζουμε. Την άλλη μισή ποσότητα του γάλακτος την κρατάμε ώστε να διαλύσουμε το νισεστέ, το οποίο θα προσθέσουμε προς το τέλος ώστε να δέσει η κρέμα μας.
  1. Μετά από περίπου 15 λεπτά και αφού έχει μαλακώσει η κολοκύθα μας προσθέτουμε στο μείγμα τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ώστε να λιώσει η ζάχαρη.
  1. Εν συνεχεία, προσθέτουμε το γάλα που κρατήσαμε στην άκρη αφού διαλύσουμε σε αυτό το νισεστέ.
  1. Τέλος προσθέτουμε τις βανίλιες, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
  2. Απομακρύνουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μια διαφανής μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.

 

Γ. Άνοιγμα του φύλλου

  1. Σε ένα μπρίκι λιώνουμε τη μαργαρίνη σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
  1. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια, από τα οποία θα δημιουργήσουμε το πάνω φύλλο και το κάτω φύλλο. Επειδή το κάτω φύλλο θέλουμε να είναι λίγο πιο χοντρό δε χωρίζουμε ισομερώς τη ζύμη αλλά σε ποσοστό 55%-45%.
  1. Παίρνουμε το μικρότερο κομμάτι και το χωρίζουμε σε 5 ίσα μπαλάκια και το μεγάλο σε 6. Ξεκινάμε με τα 5, τα άλλα 6 τα αφήνουμε και πάλι στο μπολ καλυμμένα με πετσέτα.
  1. Πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με νισεστέ και με τη χρήση ενός λεπτού πλάστη ανοίγουμε το μπαλάκι σε δίσκο με διάμετρο περίπου 20 εκατοστών αφού το πασπαλίσουμε με ελάχιστο νισεστέ.
  1. Σε ένα ρηχό πιάτο απλώνουμε νισεστέ και βάζουμε τον πρώτο δίσκο. Απλώνουμε με ένα πινέλο απαλά μια γενναία κουταλιά της σούπας από τη λιωμένη μαργαρίνη και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 4 μπαλάκια. Προσοχή, στον τελευταίο δίσκο δε βάζουμε μαργαρίνη αλλά νισεστέ. Καλύπτουμε το πιάτο με τους δίσκους με διαφανής μεμβράνη και από πάνω βάζουμε πάλι νισεστέ ώστε να συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα 6 κομμάτια.
  1. Αφού ολοκληρώσουμε και με το τελευταίο δίσκο, πασπαλίζουμε με νισεστέ, καλύπτουμε με διαφανής μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο ώστε να κρυώσει ξανά η μαργαρίνη, η οποία θα ενώσει την κάθε ομάδα φύλλων σε ένα φύλλο.
  1. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα.

 

Δ. Προετοιμασία της πίτας

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C και βάζουμε τη σχάρα του φούρνου στην πιο χαμηλή θέση.
  1. Απλώνουμε νισεστέ στον πάγκο και παίρνουμε την εξάδα των δίσκων μας. Με ένα λεπτό πλάστη ανοίγουμε την εξάδα σε μεγαλύτερη διάσταση από ότι το ταψί μας (στρόγγυλο ταψί διαμέτρου 30 cm ή σε ένα ορθογώνιο ταψί 35 x 30 cm) ώστε να έχουμε περιθώριο για τον κόθρο.
  1. Απλώνουμε το σιμιγδάλι στον πάτο της πίτας και έπειτα προσθέτουμε την κρέμα κολοκύθας και εν συνεχεία την καλύπτουμε με το πάνω μέρος της πίτας, αφού το ανοίξουμε πρώτα.
  1. Πασπαλίζουμε την πίτα μας με μαργαρίνη και έπειτα χαράζουμε με ένα μαχαίρι στα επιθυμητά κομμάτια.
  1. Ψήνουμε στην πιο χαμηλή σχάρα προθερμασμένου φούρνου, στους 200* C για 45-60 λεπτά στις αντιστάσεις ή μέχρι να γίνει τραγανή και πάρει χρώμα.
  1. Όταν είναι έτοιμη και τη βγάλουμε από το φούρνο την τοποθετούμε (χωρίς το ταψί) σε μια σχάρα ώστε να μην «ιδρώσει» η βάση της.
  1. Αφού κρυώσει πασπαλίζουμε την κολοκυθόπιτα με άχνη ζάχαρη και μπόλικη κανέλα.

 

Περισσότερες συνταγές στο https://tetisflakes.com

 

Tags: gastronomiaslidertetis flakestogether free presstogether magtogether magazinetogethermagγεύσειςΓλυκιά κολοκυθόπιταΣτεφανία Βασιλείουσυνταγή

togetherteam

Related Posts

Γαστρονομία

Τι κρασί θα πιούμε το Πάσχα;

15 Απριλίου 2025
Γαστρονομία

Γιατί σήμερα τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά;

25 Μαρτίου 2025
Γαστρονομία

Τα γλυκά της Αποκριάς στην Κοζάνη

26 Φεβρουαρίου 2025
Next Post

"Στου αιώνα την παράγκα.." Delivery project!

Δυτική Μακεδονία- Μεγαλόπολη / Μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες!

«Οι εκ γενετής νεκροί και το ένα » εικαστική παρέμβαση αντιγραφειοκρατίας και αντιρουτίνας στον προθάλαμο του Δημαρχιακού κτηρίου Αμυνταίου

Highlights

Μήνυμα Ελπίδας από τους Νέους για τη Δίκαιη Μετάβαση – Youth2030

Με τη Νέα Γενιά στην Πρώτη Γραμμή: Ο Γιάννης Μητλιάγκας και το Επιμελητήριο Κοζάνης στη Δίκαιη Μετάβαση

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης – Εκδήλωση: “Δίκαιη Μετάβαση” Με την μάτια της νεολαίας

Μαζί στη Διαδρομή για τη Δίκαιη Μετάβαση

Νεολαία για μια Δίκαιη Μετάβαση: Εργαλειοθήκη Συμμετοχής στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Έκθεση για τη Συμμετοχή των Νέων στη Δίκαιη Μετάβαση: Παραδείγματα από 12 Κράτη-Μέλη της ΕΕ

Connect with TOGETHER

Advertising

Contact us

info@togethermag.gr
ad@togethermag.gr
24610 25600
ΑΡΧΕΛΑΟΥ 25
ΚΟΖΑΝΗ

Mailing list

Subscribe to the Τοgether newsletter

Get the day on Together straight to your inbox

Together n. 67

Together n. 67

© 2018 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr

No Result
View All Result
  • News Feed
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Επιστήμη – Tech
    • Κόσμος
    • Υγεία
    • Animals
    • Περιβάλλον
  • Life & Culture
    • Μουσική
    • Βιβλίο
    • Σινεμά
    • Θέατρο
    • Φωτογραφία
    • Εικαστικά
    • Design
    • Σειρές
    • Travel
    • Wellbeing
    • Fashion
    • Γαστρονομία
    • Picks
  • ID
    • To Ερωτηματολόγιο του Προυστ
    • Togethergram
    • Togetherωτήσεις
    • Πρόσωπα
  • #opinions
  • Μανταλάκι
  • Διαφήμιση

© 2019 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr