H Στεφανία Βασιλείου ( Teti’s Flakes) είναι μια κοπέλα που μαγειρεύει με τον δικό της
τρόπο, αντλώντας έμπνευση από την κάθε εποχή, για να δημιουργήσει
νόστιμες ιστορίες γύρω από ένα τραπέζι μαζί με τα αγαπημένα της
πρόσωπα.
Υλικά για το ζυμάρι
250 ml χλιαρό νερό
2 κ.σ. ξύδι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. αλάτι
500 γρ. αλεύρι τύπου 55%
200 γρ. μαργαρίνη, σκληρή
2 κ.σ. σιμιγδάλι (για τη γέμιση)
νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Υλικά για τη γέμιση
500 γρ κολοκύθα, τριμμένη
500 ml γάλα, πλήρες
1/2 κούπα ζάχαρη, για πιο γλυκό αποτέλεσμα μπορείτε να αυξήσετε τη δόση
σε 1 κούπα
5 κ.σ. νισεστέ
2 βανίλιες
1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη (προαιρετικό)
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη (προαιρετικό)
Για το σερβίρισμα
άχνη ζάχαρη
κανέλα σε σκόνη
Οδηγίες
- A. Προετοιμασία της ζύμης
- Στο μίξερ με τον γάντζο προσθέτουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το αλάτι και το νερό και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά.
- Καταλαβαίνουμε ότι η ζύμη είναι έτοιμη όταν αρχίζει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης και αρχίζει να μαζεύεται πάνω στον γάντζο.
- Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική και να κολλάει ελαφρώς στο χέρι μας.
- Όταν το ζυμάρι μας είναι έτοιμο, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη κουζίνας και το αφήνουμε να ξεκουραστεί εκτός ψυγείου για 30 λεπτά περίπου.
- B. Προετοιμασία της κρέμας κολοκύθας
- Κόβουμε την κολοκύθα μας σε κομμάτια και την τρίβουμε στον τρίφτη. Αν έχει πολλά υγρά τότε τη βάζουμε σε ένα στραγγιστήρι ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε την κολοκύθα και τη μισή ποσότητα του γάλακτος και τα βράζουμε. Την άλλη μισή ποσότητα του γάλακτος την κρατάμε ώστε να διαλύσουμε το νισεστέ, το οποίο θα προσθέσουμε προς το τέλος ώστε να δέσει η κρέμα μας.
- Μετά από περίπου 15 λεπτά και αφού έχει μαλακώσει η κολοκύθα μας προσθέτουμε στο μείγμα τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ώστε να λιώσει η ζάχαρη.
- Εν συνεχεία, προσθέτουμε το γάλα που κρατήσαμε στην άκρη αφού διαλύσουμε σε αυτό το νισεστέ.
- Τέλος προσθέτουμε τις βανίλιες, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
- Απομακρύνουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μια διαφανής μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.
Γ. Άνοιγμα του φύλλου
- Σε ένα μπρίκι λιώνουμε τη μαργαρίνη σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια, από τα οποία θα δημιουργήσουμε το πάνω φύλλο και το κάτω φύλλο. Επειδή το κάτω φύλλο θέλουμε να είναι λίγο πιο χοντρό δε χωρίζουμε ισομερώς τη ζύμη αλλά σε ποσοστό 55%-45%.
- Παίρνουμε το μικρότερο κομμάτι και το χωρίζουμε σε 5 ίσα μπαλάκια και το μεγάλο σε 6. Ξεκινάμε με τα 5, τα άλλα 6 τα αφήνουμε και πάλι στο μπολ καλυμμένα με πετσέτα.
- Πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με νισεστέ και με τη χρήση ενός λεπτού πλάστη ανοίγουμε το μπαλάκι σε δίσκο με διάμετρο περίπου 20 εκατοστών αφού το πασπαλίσουμε με ελάχιστο νισεστέ.
- Σε ένα ρηχό πιάτο απλώνουμε νισεστέ και βάζουμε τον πρώτο δίσκο. Απλώνουμε με ένα πινέλο απαλά μια γενναία κουταλιά της σούπας από τη λιωμένη μαργαρίνη και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 4 μπαλάκια. Προσοχή, στον τελευταίο δίσκο δε βάζουμε μαργαρίνη αλλά νισεστέ. Καλύπτουμε το πιάτο με τους δίσκους με διαφανής μεμβράνη και από πάνω βάζουμε πάλι νισεστέ ώστε να συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα 6 κομμάτια.
- Αφού ολοκληρώσουμε και με το τελευταίο δίσκο, πασπαλίζουμε με νισεστέ, καλύπτουμε με διαφανής μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο ώστε να κρυώσει ξανά η μαργαρίνη, η οποία θα ενώσει την κάθε ομάδα φύλλων σε ένα φύλλο.
- Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα.
Δ. Προετοιμασία της πίτας
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C και βάζουμε τη σχάρα του φούρνου στην πιο χαμηλή θέση.
- Απλώνουμε νισεστέ στον πάγκο και παίρνουμε την εξάδα των δίσκων μας. Με ένα λεπτό πλάστη ανοίγουμε την εξάδα σε μεγαλύτερη διάσταση από ότι το ταψί μας (στρόγγυλο ταψί διαμέτρου 30 cm ή σε ένα ορθογώνιο ταψί 35 x 30 cm) ώστε να έχουμε περιθώριο για τον κόθρο.
- Απλώνουμε το σιμιγδάλι στον πάτο της πίτας και έπειτα προσθέτουμε την κρέμα κολοκύθας και εν συνεχεία την καλύπτουμε με το πάνω μέρος της πίτας, αφού το ανοίξουμε πρώτα.
- Πασπαλίζουμε την πίτα μας με μαργαρίνη και έπειτα χαράζουμε με ένα μαχαίρι στα επιθυμητά κομμάτια.
- Ψήνουμε στην πιο χαμηλή σχάρα προθερμασμένου φούρνου, στους 200* C για 45-60 λεπτά στις αντιστάσεις ή μέχρι να γίνει τραγανή και πάρει χρώμα.
- Όταν είναι έτοιμη και τη βγάλουμε από το φούρνο την τοποθετούμε (χωρίς το ταψί) σε μια σχάρα ώστε να μην «ιδρώσει» η βάση της.
- Αφού κρυώσει πασπαλίζουμε την κολοκυθόπιτα με άχνη ζάχαρη και μπόλικη κανέλα.
Περισσότερες συνταγές στο https://tetisflakes.com