Συχνά συνώνυμο με τα κρασιά του Μπορντό και της Νάπα, το Cabernet Sauvignon βρίσκεται σε όλο τον κόσμο – εν πολλοίς λόγω του πολύτιμου συνδυασμού αρωμάτων μαύρων φρούτων, δομής, τανινών και φρέσκιας οξύτητας.
Το Cabernet Sauvignon είναι μια από τις πιο γνωστές ποικιλίες ερυθρών σταφυλιών κρασιού στη Γη. Ανταγωνιστής του από αυτή την άποψη μπορεί να θεωρηθεί μόνο το Merlot, και ο αντίπαλός από την Βουργουνδία, το Pinot Noir. Από την αρχή του στο Μπορντό, το Cabernet έχει εξαπλωθεί με επιτυχία σε σχεδόν κάθε αμπελουργική χώρα στον κόσμο.
Είναι πλέον η βασική ποικιλία σταφυλιών σε πολλές περιοχές κρασιού, πρώτης τάξης του Νέου Κόσμου, με πιο αξιόλογες την κοιλάδα Napa, την Coonawarra και την κοιλάδα Maipo. Από όπου κι αν προέρχονται, τα κρασιά Cabernet Sauvignon δείχνουν πάντα να επιδεικνύουν μια χούφτα κοινών χαρακτηριστικών: βαθύ χρώμα, καλή τανική δομή, μέτρια οξύτητα και αρώματα φραγκοστάφυλου, σκούρων μπαχαρικών και ξύλο κέδρου.
Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για την άνοδο του Cabernet Sauvignon στην κυριαρχία. Το πιο απλό και αρχέγονο από αυτά είναι ότι τα αμπέλια του είναι ιδιαίτερα προσαρμόσιμα σε διαφορετικούς τύπους εδαφών και κλιμάτων. Καλλιεργείται σε διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη όπως 50°Β (Okanagan στον Καναδά) και 20°S (βόρεια Αργεντινή) και σε εδάφη τόσο διαφορετικά όπως τα χαλίκια του Pessac-Léognan και η πλούσια σε σίδηρο terra rossa της Coonawarra.
Δευτερεύον σε αυτό, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι ότι παρά την ποικιλομορφία των terroirs στα οποία καλλιεργείται το αμπέλι, τα κρασιά Cabernet Sauvignon διατηρούν έναν αμίμητο χαρακτήρα “Cab”, διακοσμημένο με νότες προέλευσης στα καλύτερα παραδείγματα. Υπάρχει μόνο ένας λόγος, ωστόσο, για την ανθεκτικότητα της φήμης της ποικιλίας και αυτός είναι η απλή οικονομία. Η εξοικείωση και η εμπορευσιμότητα του ονόματος Cabernet Sauvignon έχει ένα ακαταμάχητο δέλεαρ στις εταιρείες κρασιού που αναζητούν αξιόπιστη απόδοση της επένδυσής τους.
Cabernet Sauvignon στον κόσμο
Λίγοι θα υποστήριζαν ότι τα καλύτερα παραδείγματα κρασιού Cabernet Sauvignon βρίσκονται στο Μπορντό και την Καλιφόρνια, μια άποψη που υποστηρίζεται από την απόφαση του Παρισιού το 1976. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουμε δει μια σειρά από ποιοτικά Cabernet που αναδύονται από περιοχές του Νέου Κόσμου όπως η Maipo Valley στη Χιλή και η Coonawarra στην Αυστραλία.
Αυτές οι περιοχές, κερδίζουν δημοτικότητα με μια ολοένα και πιο ευρεία καταναλωτική βάση καθώς τα πιο διάσημα κρασιά Cabernet Sauvignon στον κόσμο γίνονται απαγορευτικά ακριβά.
Η ποικιλία έχει πλέον φτάσει ακόμη και σε καθιερωμένα και παραδοσιακά ιταλικά ονόματα όπως Chianti και Carmignano (αν και περιορίζεται στο 15 τοις εκατό του επιτρεπόμενου μείγματος), απόδειξη ότι ακόμη και τα παλαιότερα και πιο παραδοσιακά ιδρύματα κρασιού αναγνωρίζουν πλέον την αξία αυτού του πιο διάσημου σταφυλιού.
Συνεργάτες του Cabernet στα χαρμάνια
Ενώ η καλή οξύτητα του Cabernet, οι ταννίνες και οι γευστικές νότες cassis συνδυάζονται καλά τις περισσότερες φορές, αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτές οι ιδιότητες μπορούν να κάνουν το Cabernet Sauvignon από ψυχρότερο κλίμα έναν άβολο πελάτη στο ποτήρι. Ως ένα βαθμό, αυτό εξηγεί γιατί αναμειγνύονταν συχνά σε πιο δροσερές περιοχές όπως το Μπορντό, ενώ τα θερμότερα κλίματα επέτρεπαν να μαλακώσει η οξύτητα του Cabernet – και συχνά το συναντούσαμε ως μονοποικιλιακό κρασί στην “θερμή” Καλιφόρνια και την Αυστραλία.
Ωστόσο, το Cabernet Sauvignon έχει μεγάλο αριθμό κοινών συνεργατών στα χαρμάνια. Εκτός από το προφανές Merlot και Cabernet Franc, τα πιο διαδεδομένα από αυτά είναι το Malbec, το Petit Verdot και το Carmenère (τα συστατικά ενός κλασικού μείγματος Bordeaux), το Shiraz (στο αγαπημένο μείγμα της Αυστραλίας) και στην Ισπανία και τη Νότια Αμερική, ένα μείγμα Cabernet – Tempranillo. είναι πλέον κοινός τόπος.
Ακόμη και τα τολμηρά κρασιά του Madiran με βάση το Tannat είναι πλέον γενικά μαλακωμένα με Cabernet Sauvignon. Συναντάται επίσης συχνά σε μείγμα με Sangiovese στα IGT της Τοσκάνης και στην ακτή στο Bolgheri.
Cabernet Sauvignon στον αμπελώνα
Μια ζωηρή ποικιλία (ένα άλλο χαρακτηριστικό υπέρ του), το Cabernet Sauvignon παράγει πυκνό κάλυμμα φύλλων και σχετικά υψηλές αποδόσεις σταφυλιών, δίνοντας στους οινοπαραγωγούς μια αρκετά εύκολη επιλογή μεταξύ ποσότητας και ποιότητας. Ωστόσο, η προσεκτική διαχείριση του αμπελώνα είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί το καλύτερο από τον καρπό.
Ως ποικιλία καθυστερημένης ανθοφορίας και όψιμης ωρίμανσης, τα σταφύλια Cabernet Sauvignon ωριμάζουν αργά. Αυτό μπορεί επίσης να λειτουργήσει υπέρ ή κατά της ποιότητας του κρασιού. Σε μια κρύα χρονιά ή κλίμα υπάρχει κίνδυνος τα σταφύλια να μην ωριμάσουν πλήρως, ενώ στις περισσότερες άλλες συνθήκες ο σταθερός ρυθμός προόδου προσφέρει στους παραγωγούς μεγαλύτερη επιλογή ημερομηνιών συγκομιδής.
Προέλευση Cabernet Sauvignon
Το προφίλ DNA που πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια το 1997, επιβεβαίωσε ότι το Cabernet Sauvignon είναι το προϊόν μιας φυσικής γενετικής διασταύρωσης μεταξύ των βασικών ποικιλιών σταφυλιών του Μπορντό Cabernet Franc και Sauvignon Blanc. Οι περισσότερες αρχές του κρασιού συμφωνούν ότι αυτή η διασταύρωση έγινε μόνο τους τελευταίους αιώνες, κάνοντας την παγκόσμια φήμη και κυριαρχία της ποικιλίας ακόμη πιο εντυπωσιακή.
Συνώνυμα Cabernet Sauvignon
Bidure, Bouche, Bordo, Bouchet, Burdeos Tinto, Lafite, Vidure.
*krasia.gr