Μπήκα στο μπαχτσέ, ένιωξα τη δροσιά από τα φρέσκα κίτρινα λουλούδια τους, μάζεψα τα πράσινα λαχανικά τραβώντας τα απαλά από τα κοτσάνια τους, κάνα δυο μου επιτέθηκαν με το αγκαθωτό τους «καπάκι». Αυτό το ανάλαφρο άρωμα τους θα συνδυαστεί τώρα με τη πιο θεσπέσια γέμιση, θα σερβιριστεί με τη λεμονάτη, γεμάτη μπαχαρικά, σάλτσα μου.
Παίρνω το πιάτο στα χέρια μου και κάθομαι στον κήπο, κοιτάζω το αριστούργημα της φύσης και βάζω ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί. Στην ησυχία του κήπου και στις μυρωδιές του, δοκιμάζω την πρώτη πιπεράτη, λεμονάτη, λαχταριστή μπουκιά. Τι άλλο λέγεται ευτυχία αν όχι αυτό; Μια μέλισσα βουίζει στ’ αυτιά μου, το απογευματινό αεράκι ανακατεύει τα μαλλιά μου, μια ακόμη μπουκιά μου θυμίζει πως ζούμε για τέτοιες γαλήνιες, γεμάτες και «γεμιστές» στιγμές.
Υλικά
1 κιλό κολοκυθάκια
2/3 κούπα λάδι
1/3 τριμμένο ξερό κρεμμύδι
400gr κιμάς ανάμεικτος
1/3 κούπα ρύζι καρολίνα
1/3 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
Aλάτι και πιπέρι
2 αυγά και 1/3 κούπα λεμόνι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και το μισό λάδι. Ανακατεύουμε και αφρατεύουμε με λίγο νεράκι. Το αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε τα κολοκυθάκια. Κόβουμε τις άκρες και μετά τη μέση. Με το ειδικό εργαλείο του μήλου ή με ένα κουταλάκι αδειάζουμε το εσωτερικό και το διατηρούμε στην κατάψυξη. Εξωτερικά καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια όπου υπάρχουν στίγματα. Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια τα στρώνουμε σε πλατιά κατσαρόλα. Από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, αλάτι και πιπέρι. Συμπληρώνουμε με μισή κούπα νεράκι και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά. Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο νερό ακόμη. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το λεμόνι και συμπληρώνουμε από το ζεστό ζουμί της κατσαρόλας. Περιχύνουμε με το αυγολέμονο που όσο στέκεται πήζει.
*Με τη γέμιση που κρατήσαμε, μπορούμε να κάνουμε κολοκυθοκεφτέδες ή κολοκυθόπιτα γλυκιά πασπαλισμένη με άχνη και κανέλα.