Τα αγαπάμε στην παραδοσιακή τους μορφή, με το μέλι, την κανέλα, το καρύδι και το άρωμα πορτοκαλιού, αλλά γιατί να μην δοκιμάσουμε να τα «πειράξουμε» λίγο;
Τα κλασικά μελομακάρονα έχουν σαν βασικά συστατικά τους την κανέλα, την ζάχαρη, το πορτοκάλι, τα οποία μπλέκονται όλα μαζί με το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το λάδι μας, για να φτιάξουμε τη ζύμη και να τα πλάσουμε. Το σιρόπι μας φτιάχνεται με νερό, ζάχαρη και μέλι που τα βράζουμε μαζί σε ένα κατσαρολάκι, στο οποίο βάζουμε για άρωμα φλούδα πορτοκαλιού και ξυλάκι κανέλας και αφού ψήσουμε τα μελομακάρονά μας, τα περνάμε από το σιρόπι που έχει κρυώσει και στο τέλος τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι. Απλά, παραδοσιακά και όμορφα.
Γιατί, όμως, να μην δοκιμάσουμε να πειραματιστούμε με μια παρτίδα και με άλλα υλικά, όπως τα παρακάτω;
Σοκολάτα: Οι λάτρεις της σοκολάτας θα τα λατρέψουν, αφού –ας μη γελιόμαστε- λίγη σοκολάτα πάντα χρειάζεται σε ένα γλυκό. Πάρτε, λοιπόν, κουβερτούρα, λιώστε τη σε μπεν μαρί με λίγο ελαιόλαδο και αφού ετοιμάσετε τα μελομακάρονά σας, περιχύστε τα με σοκολάτα και πασπαλίστε από πάνω το καρύδι. Μπορείτε, επίσης να προσθέσετε και στη ζύμη σας λίγη λιωμένη σοκολάτα (προσοχή, μην το παρακάνετε) ή κακάο για ακόμη πιο σοκολατένια γεύση.
Στέβια: Προσπαθείτε να κόψετε την ζάχαρη, αλλά όχι τα γλυκά; Η αλήθεια είναι ότι τα μελομακάρονα περιέχουν και ζάχαρη και μέλι και σιρόπι, κάτι που τα καθιστά «εχθρούς» του υψηλού σακχάρου. Για να ελαφρύνετε λίγο το φορτίο τους σε ζάχαρη, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με στέβια. Η στέβια είναι ένα φυσικό γλυκαντικό με 0 θερμίδες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, το οποίο ενδείκνυται για διαβητικούς και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και στα μελομακάρονά σας. Έχετε υπ’ όψιν ότι λόγω του ότι υπόκειται σε επεξεργασία, φτάνει να είναι μέχρι και 40 φορές πιο γλυκιά από την ζάχαρη, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στις ποσότητες που θα χρησιμοποιήσετε, ενώ γενικά θα πρέπει να μην υπερβάλλετε στην κατανάλωσή της. Για περίπου 30 μελομακάρονα με χρήση 500 γρ. αλεύρι, θα χρειαστείτε περίπου 30 γραμμάρια στέβια και για το σιρόπι περίπου 20 γραμμάρια στέβια σε 250ml νερό.
Βρόμη: Η αγαπημένη βρόμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ταιριάζει παντού. Γιατί, λοιπόν, να μην τη δοκιμάσουμε και στα μελομακάρονα αντί για αλεύρι; Μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλεύρι με 2 φλιτζάνια βρόμης κι ένα φλιτζάνι πίτουρο βρόμης (για περίπου 25 μελομακάρονα), τα οποία θα τα αλέσετε στο μούλτι μέχρι να γίνουν σαν πούδρα. Έπειτα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αλεσμένη βρόμη σας στη θέση του άλευρου και να την αναμείξετε με τα υπόλοιπα υλικά σας (μπέικιν πάουντερ, ελαιόλαδο, ζάχαρη ή στέβια, χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα) για να φτιάξετε τη ζύμη.
Φιστικοβούτυρο: Οι πιο τολμηροί που δεν φοβούνται να αλλάξουν λίγο τη γεύση του παραδοσιακού μελομακάρονου, μπορούν να δοκιμάσουν και την προσθήκη φιστικοβούτυρου. Προσθέστε στη ζύμη σας λίγο φιστικοβούτυρο για μια εσάνς φιστικού στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά και για να δώσετε μια ελαφρώς διαφορετική υφή, πιο κρεμώδη, στα μελομακάρονά σας. Προτιμήστε να το βάλετε πρώτα σε ένα μπολ με τα υγρά, δηλαδή με το ελαιόλαδο, το κονιάκ, το μέλι και τον χυμό πορτοκαλιού, να ανακατέψετε κι έπειτα να το ενώσετε με τα στερεά (αλεύρι, ζάχαρη/στέβια, μπέικιν πάουντερ κ.ο.κ.).
Καρύδα: Αν θέλετε να τους δώσετε λίγο πιο εξωτική χροιά, το ινδοκάρυδο είναι μια πολύ καλή επιλογή που μπορείτε να κάνετε. Προσθέστε τριμμένη καρύδα μαζί με τα υλικά της ζύμης σας, σε ποσότητα περίπου 1-2 κ.σ. για 25-30 μελομακάρονα και μπορείτε στο τέλος να πασπαλίσετε λίγη τριμμένη καρύδα από πάνω, όταν θα είναι έτοιμα και σιροπιασμένα.