Το νεγκρόνι αποτελείται από 3 βασικά συστατικά, τα οποία τα χρησιμοποιούμε σε ισόποσες αναλογίες.
Αποτελείται από ένα μέρος Gin τύπου London dry gin της επιλογής μας, από ένα μέρος γλυκού βερμούτ ή blend από γλυκά βερμούτ της επιλογής μας και ένα μέρος από Campari bitter.
Η συνταγή
Για να φτιάξουμε το negroni, αναδεύουμε τα 3 συστατικά σε ένα μεγάλο γυάλινο δοχείο ανάδευσης (mixing glass) για περίπου 20 δευτερόλεπτα.
Σουρώνουμε σε παγωμένο (από την κατάψυξη) ποτήρι τύπου old fashioned, με καλό ξηρό και καθαρό πάγο, ή ιδανικά με ice block ή ice ball.
Γαρνίρουμε και αρωματίζουμε το νεγκρόνι με φλούδα από πορτοκάλι ή φλούδα λεμόνι. Και τα δύο δουλεύουν μια χαρά στο ποτό!
Εάν δεν έχετε δοχείο ανάδευσης, που είναι και το πιο πιθανό σενάριο, ανακατεύουμε μέσα στο ποτήρι μας, κανένα πρόβλημα!
Τι ακριβώς είναι το Negroni;
Το νεγκρόνι είναι ένα χαμηλόβαθμο αλκοολικά ποτό (γύρω στους 33% περίπου αλκοολικούς βαθμούς). Aνήκει στην κατηγορία των aperitivo cocktail, κοκτέιλ δηλαδή που πίνουμε πριν από ένα δείπνο, για να μας ανοίξουν την όρεξη πριν το φαγητό.
Είναι ένα νόστιμο και ισορροπημένο κοκτέιλ, σαγηνευτικό και παιχνιδιάρικο, με μια μοναδική ισορροπία ανάμεσα στο γλυκό και το πικρό!
Έχει δηλαδή την ισορροπία της απλότητας, μα ταυτόχρονα και έναν πολύπλοκο μυστήριο αρωματικό χαρακτήρα, στοιχεία που το καθιστούν ως ένα από τα πιο επιτυχημένα και πιο δημοφιλή κοκτέιλ όλων των εποχών.
Πίνεται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Η ιστορία του νεγκρόνι
Δημιουργός του ποτού νεγκρόνι θεωρείται ότι είναι ο Forsco Scarselli, bartender του Caffé Casoni (σημερινό Caffé Roberto Cavalli) στη Φλωρεντία, το έτος 1919. Ο Forsco έφτιαξε αυτό το ποτό για λογαριασμό του Conte Camillo Negroni, έπειτα από απαίτηση του ίδιου να αντικαταστήσει την σόδα στο κλασικό Americano cocktail που έπινε. Του πρόσθεσε κάτι πιο βαρύ αλκοολικά όπως το τζιν, πιθανότατα μια μέρα που γι’αυτόν δεν ήταν εύκολη και συνηθισμένη!
Το αποτέλεσμα ήταν να φτιάξει ένα πολύ νόστιμο, ιδιαίτερο και ισορροπημένο ποτό, που λάτρεψε προφανώς ο Camillo Negroni. Τιμής ένεκεν του ίδιου, δόθηκε και το όνομα του στο καινούργιο αυτό κοκτέιλ!