Together
Together
Together
No Result
View All Result
Home Life & Culture Γαστρονομία

Ο κόσμος του κρασιού για αρχάριους – Η προέλευση, η οξύτητα και η οινογευσία

Ναι, υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος και εάν τον εμπεδώσουμε, τότε η εμπειρία μας στον κόσμο του οίνου θα γίνει μοναδική

από Στέλιος Φούντογλου
15 Φεβρουαρίου 2022
σε Γαστρονομία
Share on FacebookShare on Twitter

Το κρασί είναι ένα από τα πιο δημοφιλή οινοπνευματώδη ποτά, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε όλο τον κόσμο. Έχει έντονη και ευχάριστη γεύση, αρωματική επίγευση και συνδυάζεται υπέροχα με ένα ευρύ φάσμα εδεσμάτων.

Την ίδια στιγμή, το κρασί συχνά συνοδεύει όμορφες στιγμές στη ζωή μας. Ένα οικογενειακό δείπνο, ένας γάμος, μία μάζωξη με καλούς φίλους, ένα ρομαντικό ραντεβού. Σε όλες αυτές τις περιστάσεις, ο οίνος είναι πάντα εκεί!

Ενώ λοιπόν πίνουμε και απολαμβάνουμε τη συντροφιά του κρασιού, ουσιαστικά οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε βασικές πληροφορίες για την προέλευσή του, τα χαρακτηριστικά του αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να το σερβίρουμε και να το γευόμαστε.

Ναι, υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος και εάν τον εμπεδώσουμε, τότε η εμπειρία μας στον κόσμο του οίνου θα γίνει μοναδική.

Μπορεί η ενασχόληση με το κρασί, η απόκτηση ειδικών γνώσεων και η εμπειρία αναγνώρισης των διαφόρων ποικιλιών και ετικετών να φαντάζει μια δύσκολη διαδικασία, ωστόσο ακόμη κι ένας αρχάριος μπορεί να αποκτήσει βασικές γνώσεις για τον οίνο.

Η ιστορία του κρασιού

Το πρώτο υπόλειμμα κρασιού σε δοχείο βρέθηκε στην επαρχία Henan της Κίνας και έχει ηλικία 9.000 ετών. Το προηγούμενο εύρημα στο Hajji Firuz Tepe του Ιράν ήταν ηλικίας 7.000 ετών, και το αμέσως προηγούμενο από αυτό, από την ίδια περιοχή ήταν ηλικίας 5.100 ετών.

Η διαδικασία της αμπελουργίας εικάζεται πως έχει τις ρίζες της στην αγροτική επανάσταση και τη μόνιμη εγκατάσταση πληθυσμών με σκοπό την καλλιέργεια, χρονολογείται δηλαδή γύρω στο 5.000 π.Χ. Από τους πρώτους γνωστούς αμπελοκαλλιεργητές θεωρούνται οι αρχαίοι Πέρσες, οι Σημιτικοί λαοί και οι Ασσύριοι.

Μεταγενέστερα οι γνώσεις αμπελουργίας και οινοποιίας μεταφέρθηκαν στους Αιγύπτιους, τους λαούς της Φοινίκης και τους πληθυσμούς της Μ. Ασίας και του ελλαδικού χώρου.

Ξηρότητα

Με τον όρο ξηρότητα περιγράφεται το πόσο γλυκό είναι ένα κρασί και διακρίνεται σε τέσσερα στάδια: Ξηρό, ημίξηρο, ημίγλυκο και γλυκό. Τα ξηρά κρασιά είναι αυτά που συνοδεύουν ένα γεύμα, ενώ το γλυκό κρασί συνήθως καταναλώνεται μετά από το γεύμα, γι’ αυτό και αποκαλείται επιδόρπιος οίνος.

Οξύτητα

Ο όρος οξύτητα περιγράφει πόσο όξινο είναι στη γεύση ένα κρασί. Φυσικά, όταν λέμε «όξινο», δεν εννοούμε ξινισμένο. Το κρασί μπορεί να έχει μικρή, μεσαία και υψηλή οξύτητα, ανάλογα με το πόσο έντονη είναι η «λεμονένια» γεύση του. Ποικιλίες με υψηλή οξύτητα είναι ο Ροδίτης και το Ασύρτικο.

Τανίνες

Διαδεδομένη γεύση για τους λάτρεις του οίνου, ωστόσο οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε τη σημασία της. Στις τανίνες οφείλεται το πόσο στεγνώνει στο στόμα μας όταν δοκιμάζουμε ένα κρασί. Περιέχονται στις φλούδες των κόκκινων ποικιλιών και διακρίνονται σε τρία στάδια: χαμηλές, μέτριες και υψηλές τανίνες.

Πώς να δοκιμάσω ένα κρασί

Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσει κανείς ένα κρασί είναι αργά, έτσι ώστε να εντρυφήσει σε όλα τα στάδια της γεύσης του. Η οινογευσία ξεκινά κοιτάζοντας το κρασί στο ποτήρι, την καθαρότητα, τη διαύγεια, το χρώμα του και το «παίξιμο» των ανταυγειών με το φως. Κατόπιν, ανακινείστε λίγο το ποτήρι κυκλικά για να βγάλετε τα αρώματά του και στη συνέχεια μυρίστε το, όπως μυρίζετε ένα φαγητό.

Κοιτάξτε το για να επικεντρωθείτε καλύτερα και πιείτε αβίαστα μια γουλιά. Φέρτε το γύρω από το στόμα ώστε να πάρετε όλη τη γεύση του και καταπιείτε σιγά. όταν το γεύεστε, επικεντρωθείτε στην αρχική γεύση που αφήνει στη γλώσσα σας και ύστερα στην επίγευση.

Τι κρασί να διαλέξω;

Η επιλογή του κρασιού έχει να κάνει με το προσωπικό σας γούστο αλλά και την περίσταση. Εάν θέλετε να συνδυάσετε το κρασί με ένα γεύμα θαλασσινών ή λευκών κρεάτων, τότε το λευκό είναι η τέλεια επιλογή. Εάν πάλι ετοιμάζετε ένα γεύμα με κόκκινα κρέατα, κόκκινες σάλτσες ή κυνήγι, τότε επιλέξτε ένα κόκκινο τανικό κρασί.

Μπορείτε ακόμη και να αναζητήσετε τις προτάσεις του οινοποιού, για το ταίριασμα κρασιού ή να ρωτήσετε τον υπεύθυνο της κάβας από όπου διαλέγετε και αγοράζετε το κρασί σας. Δείτε τα παραπάνω περισσότερο σαν προτάσεις και όχι κανόνες και βρείτε μόνοι σας ποιο κρασί σας ταιριάζει με κάθε γεύση.

Σερβίρισμα

Χρησιμοποιούμε ποτήρια με πόδι (κολονάτα) και τα πιάνουμε από εκεί, γιατί με αυτό τον τρόπο το κρασί δεν χάνει τη θερμοκρασία του. Για τα κόκκινα κρασιά προτιμούμε πάντα μεγαλύτερα ποτήρια, με κλειστό χείλος για να φυλακίζουν καλύτερα το άρωμα του κρασιού. Πρώτα σερβίρουμε τις κυρίες σε ένα τραπέζι και μετά τους κυρίους, πάντα με τη φορά του ρολογιού.

Η θερμοκρασία συντήρησης και σερβιρίσματος του κρασιού είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο, γι’ αυτό και θα αναφερθούμε σε αυτά αναλυτικά σε επόμενο άρθρο.

*topgreekwines.gr

Tags: κρασίσυμβουλες

Στέλιος Φούντογλου

Γεννηθείς το 1985 στις Σέρρες! Ο τρίτος κατά σειρά της οικογένειας και ο πιο "χαϊδεμένος". Όταν ήρθε η ώρα της επιλογής ανάμεσα στην αμπελουργία και τη νομική κατέληξε στη δημοσιογραφία με την αγάπη του για το κρασί να παραμένει. Το ραδιόφωνο και η μουσική υπήρχαν πάντα στη ζωή του. Ενθουσιάζεται με τη ζωή και η ζωή με αυτόν. Πόλεις σταθμοί στη ζωή του, Σέρρες, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Camerino, Θεσσαλονίκη και πάλι Κοζάνη. Αγαπάει την πόλη του! Χαζομπαμπάς και σύζυγος.

Related Posts

Γαστρονομία

Τι κρασί θα πιούμε το Πάσχα;

15 Απριλίου 2025
Γαστρονομία

Γιατί σήμερα τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά;

25 Μαρτίου 2025
Γαστρονομία

Τα γλυκά της Αποκριάς στην Κοζάνη

26 Φεβρουαρίου 2025
Next Post

Θα την ονομάσω την πανδημία Κλωθώ

Η απελευθέρωση μάς βοηθάει ψυχολογικά!

Κοζανίτικη Αποκριά 2022 από την Πρωτοβουλία Νέων Κοζάνης

Highlights

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης – Εκδήλωση: “Δίκαιη Μετάβαση” Με την μάτια της νεολαίας

Μαζί στη Διαδρομή για τη Δίκαιη Μετάβαση

Νεολαία για μια Δίκαιη Μετάβαση: Εργαλειοθήκη Συμμετοχής στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Έκθεση για τη Συμμετοχή των Νέων στη Δίκαιη Μετάβαση: Παραδείγματα από 12 Κράτη-Μέλη της ΕΕ

Μια νέα συμμαχία για τη Δίκαιη Μετάβαση με πρωταγωνιστές τους νέους από το Together & το Green Tank

Ο ρόλος της νεολαίας στη Δίκαιη Μετάβαση: Η περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας

Connect with TOGETHER

Advertising

Contact us

info@togethermag.gr
ad@togethermag.gr
24610 25600
ΑΡΧΕΛΑΟΥ 25
ΚΟΖΑΝΗ

Mailing list

Subscribe to the Τοgether newsletter

Get the day on Together straight to your inbox

Together n. 67

Together n. 67

© 2018 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr

No Result
View All Result
  • News Feed
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Επιστήμη – Tech
    • Κόσμος
    • Υγεία
    • Animals
    • Περιβάλλον
  • Life & Culture
    • Μουσική
    • Βιβλίο
    • Σινεμά
    • Θέατρο
    • Φωτογραφία
    • Εικαστικά
    • Design
    • Σειρές
    • Travel
    • Wellbeing
    • Fashion
    • Γαστρονομία
    • Picks
  • ID
    • To Ερωτηματολόγιο του Προυστ
    • Togethergram
    • Togetherωτήσεις
    • Πρόσωπα
  • #opinions
  • Μανταλάκι
  • Διαφήμιση

© 2019 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr