Together
Together
Together
No Result
View All Result
Home Life & Culture Γαστρονομία

Όλα για το τσίπουρο

από togetherteam
2 Νοεμβρίου 2022
σε Γαστρονομία
Share on FacebookShare on Twitter

Η χημικός-οινολόγος, δημοσιογράφος οίνου-συγγραφέας, Μαρία Νέτσικα, μας αναλύει τα πάντα για το τσίπουρο που αυτή την εποχή είναι στα… ντουζένια του.

Αν από τον Οκτώβρη μέχρι και τα Χριστούγεννα ο δρόμος σας φέρει σε κάποια αμπελουργική περιοχή, θα νοιώσετε σίγουρα να πλανιέται ράθυμα στον αέρα η μυρωδιά της αλκοόλης. Το άρωμα του γλυκάνισου θα σας τρυπήσει τα ρουθούνια. Είναι ο καιρός που τα ρακοκάζανα βρίσκονται σε πλήρη… αναβρασμό!

Η παραγωγή του τσίπουρου

Η πρώτη ύλη για την παραγωγή του τσίπουρου είναι τα στέμφυλα, οι φλοιοί δηλαδή των σταφυλιών. Απλώς οι Μακεδόνες και οι Θεσσαλοί τα λένε τσίπουρα, ενώ οι Κρητικοί τα ονομάζουν τσίκουδα. Συνεπώς τσίπουρο και τσικουδιά είναι το ίδιο πράγμα.

Οι παραγωγοί δίνουν μεγάλη προσοχή στην πρώτη τους ύλη. Παίρνουν τις φλούδες (μετά από την πίεση των σταφυλιών) και τις ζυμώνουν σε χαμηλές θερμοκρασίες γιατί θέλουν να διατηρήσουν τα ποικιλιακά αρώματα. Μετά από το τέλος της ζύμωσης τις βάζουν στους άμβυκες, μαζί με λίγο κρασί. Οι άμβυκες παραμένουν οι παραδοσιακοί, μικροί χάλκινοι, χωρητικότητας μόλις 1.000 λίτρων.

Και ο γλυκάνισος; Οι Μακεδόνες και οι Θεσσαλοί προτιμούν το τσίπουρό τους με γλυκάνισο, ενώ οι Κρητικοί και οι Ηπειρώτες άνευ. Και εδώ εστιάζεται μια ουσιαστική γευστική διαφορά των δύο ομοειδών προϊόντων. Πάντως αν το τσίπουρο αρωματιστεί με γλυκάνισο ή μάραθο, οι σπόροι τους προστίθενται επίσης στον άμβυκα.

Και η απόσταξη αρχίζει. Είναι αργή και η θερμοκρασία παρακολουθείται συνεχώς. Συλλέγονται ξεχωριστά οι κεφαλές, η καρδιά και οι ουρές (πρώτα αποστάγματα, μεσαία και τελευταία αποστάγματα αντίστοιχα). Στις περισσότερες περιπτώσεις η καρδιά, που συγκεντρώνει και τα γευστικότερα συστατικά, αποστάζεται για δεύτερη φορά. Η καρδιά που συλλέγεται τώρα, αραιώνεται με νερό για να φτάσει στον αλκοολικό τίτλο των 40ο, με τον οποίο και το τσίπουρο κυκλοφορεί στο εμπόριο.

Γευσιγνωστικά

Το τσίπουρο είναι διάφανο ποτό. Αν όμως περιέχει γλυκάνισο, τότε, μόλις πέσει νερό μέσα του, θα παρουσιάσει πλούσιο γαλάκτωμα. Σε αυτή τη «γλυκανισάτη» βερσιόν, η υψηλή τέχνη του ποτοποιού συνίσταται στην ισορροπία της γλυκύτατης νότας με τα αρώματα του σταφυλιού. Όσο για τη γεύση… Μπορεί να είναι ήπια ή περισσότερο επιθετική, απαλή ή πιο σκληρή, φίνα ή πληθωρική.

Όποιους διαφορετικούς χαρακτήρες και να σας αποκαλύψει η γευστική δοκιμή του τσίπουρου που έχετε στο ποτήρι σας, εσείς να θυμάστε πως θα το απολαύσετε απλώς δροσερό στους 10-15οC. Ποτέ παγωμένο, γιατί θα χάσει τα αρώματά του.

*wineplus.gr

Tags: τσίπουρο

togetherteam

Related Posts

Γαστρονομία

Τι κρασί θα πιούμε το Πάσχα;

15 Απριλίου 2025
Γαστρονομία

Γιατί σήμερα τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά;

25 Μαρτίου 2025
Γαστρονομία

Τα γλυκά της Αποκριάς στην Κοζάνη

26 Φεβρουαρίου 2025
Next Post

«Η Αναβίωση της Βαμβακούς»

Η θνητότητα από καρκίνο συνεχίζεται να μειώνεται – Τι έδειξε έρευνα

Η φωτογραφία ενός γορίλα με φλογερά πορτοκαλί μάτια ξεχώρισε στα Βραβεία Φωτογραφίας Άγριας Ζωής της Αφρικής

Highlights

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης – Εκδήλωση: “Δίκαιη Μετάβαση” Με την μάτια της νεολαίας

Μαζί στη Διαδρομή για τη Δίκαιη Μετάβαση

Νεολαία για μια Δίκαιη Μετάβαση: Εργαλειοθήκη Συμμετοχής στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Έκθεση για τη Συμμετοχή των Νέων στη Δίκαιη Μετάβαση: Παραδείγματα από 12 Κράτη-Μέλη της ΕΕ

Μια νέα συμμαχία για τη Δίκαιη Μετάβαση με πρωταγωνιστές τους νέους από το Together & το Green Tank

Ο ρόλος της νεολαίας στη Δίκαιη Μετάβαση: Η περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας

Connect with TOGETHER

Advertising

Contact us

info@togethermag.gr
ad@togethermag.gr
24610 25600
ΑΡΧΕΛΑΟΥ 25
ΚΟΖΑΝΗ

Mailing list

Subscribe to the Τοgether newsletter

Get the day on Together straight to your inbox

Together n. 67

Together n. 67

© 2018 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr

No Result
View All Result
  • News Feed
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Επιστήμη – Tech
    • Κόσμος
    • Υγεία
    • Animals
    • Περιβάλλον
  • Life & Culture
    • Μουσική
    • Βιβλίο
    • Σινεμά
    • Θέατρο
    • Φωτογραφία
    • Εικαστικά
    • Design
    • Σειρές
    • Travel
    • Wellbeing
    • Fashion
    • Γαστρονομία
    • Picks
  • ID
    • To Ερωτηματολόγιο του Προυστ
    • Togethergram
    • Togetherωτήσεις
    • Πρόσωπα
  • #opinions
  • Μανταλάκι
  • Διαφήμιση

© 2019 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr