Together
Together
Together
No Result
View All Result
Home Life & Culture Γαστρονομία

Πως σερβίρουμε κρασί το καλοκαίρι;

από togetherteam
11 Ιουνίου 2024
σε Γαστρονομία
Share on FacebookShare on Twitter

Λίγα πράγματα είναι πιο απολαυστικά από ένα τέλεια παγωμένο ποτήρι κρασί το καλοκαίρι. Τι πρέπει, όμως, να ξέρουμε σύμφωνα με τους ειδικούς του krasiagr.com;

Δεν υπάρχει «σωστός» ή «λάθος» τρόπος για να σερβίρετε το κρασί. Ο τρόπος που σας αρέσει είναι ο καλύτερος τρόπος! Αλλά αν αναρωτιέστε πώς είναι καλύτερο να σερβίρετε κρασί μια πολύ ζεστή ημέρα, πρέπει να γνωρίζετε τα παρακάτω.

Πρώτα απ ‘όλα, μην περιορίζετε την γκάμα των κρασιών σας. Φυσικά, τα λευκά κρασιά και τα ροζέ είναι αγαπημένες καλοκαιρινές επιλογές, αλλά δεν είναι τα μόνα κρασιά που μπορείτε να απολαύσετε όταν έχει ζέστη. Στην πραγματικότητα, το ελαφρά δροσισμένο κόκκινο κρασί είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις του καλοκαιριού. Φυσικά δεν πρέπει να σταματήσετε να πίνετε κόκκινο κρασί μόνο και μόνο επειδή αλλάζει η σεζόν! Απλώς επιλέγετε μια ελαφρύτερη ποικιλία όπως το Pinot Noir.

Αν δεν έχετε όρεξη για κόκκινο κρασί, υπάρχει και το λευκό που φτιάχτηκε για ζεστό καιρό! Το αναζωογονητικό Μοσχοφίλερο, μια κρυστάλλινη Μαλαγουζιά, μια Κυδωνίτσα κ.ά. είναι ξεκάθαρες επιλογές για το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι είναι μια υπέροχη εποχή του χρόνου για να δοκιμάσετε ένα νέο λευκό κρασί, αρκεί να ψύξετε το μπουκάλι ανάμεσα στα σερβιρίσματα για να αναδείξετε τις ελκυστικές αρωματικές νότες σε κάθε ποτήρι.

Αν είστε λάτρης του κόκκινου κρασιού, το ροζέ είναι μια φανταστική επιλογή για το καλοκαίρι. Το ροζέ δεν είναι μόνο νόστιμο επειδή έχει νότες μούρων και λουλουδιών, αλλά είναι και υπέροχο στο ποτήρι. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το κόκκινο κρασί σερβίρεται καλύτερα λίγο παγωμένο. Εάν δεν έχετε χρόνο να ψύξετε το κρασί σας πριν το σερβίρετε, μην πανικοβληθείτε -θα εξακολουθεί να είναι απολαυστικό, ειδικά αν το αφήσετε να αναπνεύσει. Το κόκκινο κρασί τελειοποιείται στα δροσερά κελάρια της Ευρώπης, τα περισσότερα από τα οποία έχουν κατά μέσο όρο περίπου 14-18 βαθμούς Κελσίου, επομένως είναι λογικό ότι αυτή είναι στην πραγματικότητα η βέλτιστη θερμοκρασία για να σερβίρεται ένα κόκκινο κρασί. Σε αυτή τη θερμοκρασία, τα κόκκινα θα είναι έντονα και φρέσκα και θα μπορείτε να δοκιμάσετε πληρέστερα όλες τις νότες τους.

Τα καλά νέα είναι ότι είναι εύκολο να κρυώσει γρήγορα. Απλώς βάλτε ένα μπουκάλι -από θερμοκρασία δωματίου- στο ψυγείο για 15-30 λεπτά πριν το σερβίρετε ή βυθίστε το σε μια σαμπανιέρα με πάγο και νερό για 10-15 λεπτά. Δεν χρειάζεται να υπερβάλλετε. Αν το κρασί σας παγώσει πολύ, θα χάσει τις πιο ευαίσθητες νότες γεύσης.

Βεβαιωθείτε επίσης ότι τα ποτήρια που θα σερβίρετε το κρασί είναι καθαρά και δεν είναι ακόμη ζεστά από το πλύσιμο. Αν σκοπεύετε να πίνετε συχνά κρασί το καλοκαίρι, ένα μικρό ψυγείο κρασιού μπορεί να είναι μια πολύ βολική επένδυση.

Θερμοκρασίες σερβιρίσματος

Κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί είναι στα καλύτερά του όταν σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου, περίπου 15-18°C  (59–64 βαθμούς Fahrenheit). Εξαιρούνται τα Lambrusco, τα νεαρά Beaujolais ή τα Gamay και άλλα ελαφρά κόκκινα όπως π.χ. νεαρά Αγιωργίτικα δεξαμενής που θα πρέπει να είναι δροσερά -γύρω στους 12-15°C. Μετρίου σώματος ερυθρά στους 14-16°C.

Λευκό κρασί

Το λευκό κρασί σερβίρεται πιο συχνά παγωμένο σε βαθμούς κάτω από τους 10°C, αλλά κι εδώ υπάρχουν εξαιρέσεις-ειδικά για τα λευκά με γεμάτο σώμα. Όσο πιο περίπλοκο και πιο γεμάτο είναι ένα λευκό κρασί, τόσο πιο ζεστό πρέπει να σερβίρεται κάπου μεταξύ 10 και 13°C. Τα γλυκά λευκά και τα ελαφριά τραγανά βγάζουν τον καλύτερό τους σε θερμοκρασίες γύρω στους 6-10°C.

Ροζέ

Σε γενικές γραμμές τα ροζέ πρέπει να παγώνονται όσο και τα λευκά κρασιά— 7–10°C.

Αφρώδεις οίνοι και σαμπάνιες

Παγώστε τα στην πόρτα του ψυγείου και σερβίρετέ τα στην καλύτερη εκδοχή τους μεταξύ 6-10°C , ανάλογα με τον τύπο και το vintage της σαμπάνιας.

Κρασί για επιδόρπιο

Τα περισσότερα από τα γλυκά κρασιά σερβίρονται παγωμένα 6-8°C, εκτός από τα Tawny Port & γλυκά Sherries: 12-16°C, Sweet Madeira & Vintage Port: 16-20°C.

Επίσης:

το Μεταλλικό νερό σερβίρεται στους 6-8°C.

Οι Draught & Bottled Lager beer 9-11°C

Draught Bitter beers 12-14°C

Brown Ales and Stouts 15-18°C

 

 

 

 

*www.krasiagr.com

Συνεχίστε την ανάγνωση
Tags: together free presstogether magtogethermagκρασίκρασί και καλοκαίρι

togetherteam

Related Posts

Γαστρονομία

Τι κρασί θα πιούμε το Πάσχα;

15 Απριλίου 2025
Γαστρονομία

Γιατί σήμερα τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά;

25 Μαρτίου 2025
Γαστρονομία

Τα γλυκά της Αποκριάς στην Κοζάνη

26 Φεβρουαρίου 2025
Next Post

Πανελλαδικές εξετάσεις: μια μορφή Ιεράς Εξέτασης;

H Μακεδονική δύναμη Κοζάνης δεν μας απογοητεύει ποτέ!

Με πέντε νέα καταστήματα ενισχύεται το δίκτυο καταστημάτων ΔΕΗ σε όλη την Ελλάδα

Highlights

Μαζί στη Διαδρομή για τη Δίκαιη Μετάβαση

Νεολαία για μια Δίκαιη Μετάβαση: Εργαλειοθήκη Συμμετοχής στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Έκθεση για τη Συμμετοχή των Νέων στη Δίκαιη Μετάβαση: Παραδείγματα από 12 Κράτη-Μέλη της ΕΕ

Μια νέα συμμαχία για τη Δίκαιη Μετάβαση με πρωταγωνιστές τους νέους από το Together & το Green Tank

Ο ρόλος της νεολαίας στη Δίκαιη Μετάβαση: Η περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας

Επίδομα παιδιού: Κλείνει αύριο 30 Απριλίου προσωρινά η πλατφόρμα

Connect with TOGETHER

Advertising

Contact us

info@togethermag.gr
ad@togethermag.gr
24610 25600
ΑΡΧΕΛΑΟΥ 25
ΚΟΖΑΝΗ

Mailing list

Subscribe to the Τοgether newsletter

Get the day on Together straight to your inbox

Together n. 67

Together n. 67

© 2018 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr

No Result
View All Result
  • News Feed
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Επιστήμη – Tech
    • Κόσμος
    • Υγεία
    • Animals
    • Περιβάλλον
  • Life & Culture
    • Μουσική
    • Βιβλίο
    • Σινεμά
    • Θέατρο
    • Φωτογραφία
    • Εικαστικά
    • Design
    • Σειρές
    • Travel
    • Wellbeing
    • Fashion
    • Γαστρονομία
    • Picks
  • ID
    • To Ερωτηματολόγιο του Προυστ
    • Togethergram
    • Togetherωτήσεις
    • Πρόσωπα
  • #opinions
  • Μανταλάκι
  • Διαφήμιση

© 2019 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr