Με την σεφ Ανίκα Νιανιάκα
ΣΙΚΕΛΙΑΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Ένα ακόμη γευστικό ταξίδι στις κουζίνες του κόσμου συνεχίζεται, με προορισμό την Σικελιάνικη κουζίνα.
Η Σικελία (Ιταλ. Sicilia) είναι το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου και μια από τις 20 περιφέρειες της Ιταλίας. Βρίσκεται στο νότιο άκρο της Ιταλίας, χωρισμένη από την ηπειρωτική χώρα μέσω του στενού της Μεσσήνης. Στις ανατολικές ακτές της βρίσκεται η Αίτνα, το μεγαλύτερο και ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη (ύψος 3.350 μέτρα). Η Σικελία έχει πλούσια ιστορία και πολιτισμό με αρχαιολογικούς χώρους, μεσαιωνικά κάστρα και σημαντικά μνημεία της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής περιόδου.
Η Σικελιάνικη κουζίνα είναι ιδιαίτερα πλούσια και ποικίλη, επηρεασμένη από τους διάφορους πολιτισμούς που έχουν περάσει ανά τους αιώνες από την περιοχή, όπως των Ελλήνων, των Ρωμαίων, των Αράβων, των Νορμανδών και των Ισπανών. Αυτές οι επιρροές έχουν δημιουργήσει μια μοναδική κουζίνα που συνδυάζει υλικά και τεχνικές από διαφορετικές πολιτισμικές παραδόσεις. Αυτό φαίνεται στα πιάτα της , όπως το pasta con le sarde, που συνδυάζει ζυμαρικά με σαρδέλες, αντζούγιες (ιταλ.acciuga), σταφίδες και αποξηραμένα φρούτα.
Η κάπαρη αποτελεί μια μεγάλη αδυναμία της Σικελιάνικης κουζίνας, τις βροχερές μέρες στους δρόμους των πόλεων της Σικελίας ο αέρας γεμίζει με τις αλατούχες νότες από τα φυτά κάπαρης που μεγαλώνουν στην περιοχή. Ένα άρωμα φρέσκιας αλμύρας πλανιέται παντού. Ένας τρόπος για να γνωρίσεις την σικελική γαστρονομία είναι να περιπλανηθείς στους δρόμους των πόλεων να μυρίσεις και να δοκιμάσεις τα τηγανιτά buffitieri, τα pane e pannelle (τα τηγανιτά ρεβίθια), τις πατατοκροκέτες, το sfincione (λαδερή πίτσα με τυρι και κρεμμύδια) ή το arancino (τηγανιτή μπάλα ρυζιού γεμιστή με κρέας ντομάτα και λαχανικά). Οι πιο τολμηροί γευστικά και λάτρεις του κρέατος μπορούν να δοκιμάσουν τα stigghiola (έντερα κατσικιού με γέμιση κρεμμυδιών τυριών και μαϊντανού) και το Pani câ meusa (Σικελιάνικο street food, σάντουιτς με σοταρισμένη μοσχαρίσια σπλήνα). Και αν σας ρωτήσουν παντρεμένο η ελεύθερο; Αν απαντήσετε ελεύθερο τότε θα έχει μόνο ρικότα (ricotta, σπιτικό τυρί) αν πείτε παντρεμένο θα έχει και κρέας.
Οι Σικελιάνοι λατρεύουν να ξεκινούν την μέρα τους με μια γλυκιά γεύση, για αυτό και ο συνδυασμός αφεψημάτων που φτιάχνονται από πάγο, με ψωμί είναι μια πολύ καλή λύση. Η γρανίτα με brioche είναι ένα βασικό Σικελιανό πρωινό που θα βρεις παντού στο νησί. Σερβίρεται σε διάφανα ψηλά ποτήρια, καθώς ο συγκεκριμένος πάγος είναι περισσότερο κρεμώδης παρά κρυστάλλινος. Οι γεύσεις της γρανίτας ποικίλουν από λεμόνι, σοκολάτα, αμύγδαλο και καφέ και οι ντόπιοι τείνουν να βουτάνε το ζεστό brioche στην γρανίτα πριν το φάνε.
Θέλετε να γνωρίσουμε και να απολαύσουμε λίγη από την γεύση της Σικελιάνικης κουζίνας; Ελάτε να μαγειρέψουμε μια παραδοσιακή συνταγή :
PESCE SPADA ALLA SICILIANA (ξιφίας αλα σισιλιάνα)
Υλικά (για 2 άτομα):
2 φιλέτα ξιφία
200 γρ. ντομάτες στον τρίφτη
1 μικρό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
40 γρ. ελιές σε φέτες
1 κουτάλι σούπας κάπαρη ξεπλυμένη
4 κ. σ. ελαιόλαδο
½ κ. σ. κουκουνάρι
½ κ. σ. σταφίδες
1 κ. σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
Αλάτι, πιπέρι
Τρόπος παρασκευής:
Προετοιμασία του ψαριού:
- Αλατοπιπερώστε τα φιλέτα
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε 2 κ. σ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, προσθέστε τα φιλέτα και μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ψηθούν καλά αλλά και να παραμείνουν ζουμερά.
Μαγείρεμα της σάλτσας:
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι , ζεστάνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν , περίπου 5 λεπτά.
- Προσθέστε τις ντομάτες , την κάπαρη , το κουκουνάρι και τις σταφίδες
- Μαγειρέψτε τη σάλτσα μέχρι να δέσει.
Σερβίρισμα :
Τοποθετήστε τα φιλέτα του ψαριού στα πιάτα σερβιρίσματος . ρίξτε από πάνω τη σάλτσα και γαρνίρετε με το μαϊντανό
Buon appetito!