Κοκτέιλ με αγγούρι, λάιμ και τσίπουρο
Πρόκειται για μια συνταγή που συνδυάζει τη δροσιά του αγγουριού και του λάιμ με την έντονη γεύση του τσίπουρου.
Θα χρειαστείτε 3-4 κουταλιές της σούπας τσίπουρο, 1/3 του φλιτζανιού χυμό αγγουριού, ¼ λάιμ, 1 κ.γ. ζάχαρη ή σιρόπι σφενδάμου, λίγο αλάτι, 3 φύλλα δυόσμου ή λίγο μαϊντανό, ¼ του φλιτζανιού σόδα αναψυκτικό ή ανθρακούχο νερό, 4 παγάκια, 2 πράσινες ελιές και φέτες αγγουριού.
Βάλτε σε ένα σέικερ τα φύλλα δυόσμου (ή τον μαϊντανό), με τη ζάχαρη, το αλάτι και το λάιμ και πιέστε τα όλα μαζί με ένα γουδοχέρι. Έπειτα προσθέστε το τσίπουρο, τον χυμό αγγουριού (μπορείτε να τον φτιάξετε χτυπώντας στο μούλτι ροδέλες αγγουριών κι έπειτα σουρώνοντας το μείγμα με ένα κομμάτι ύφασμα, μέσα σε μια κανάτα) και τα παγάκια και ανακατέψτε καλά. Σουρώστε σε ένα ψηλό ποτήρι και προσθέστε τη σόδα, 2-3 φέτες αγγουριού και παγάκια.
Για γαρνιτούρα, περάστε τις ελιές από οδοντογλυφίδα και τοποθετήστε τες στο χείλος του ποτηριού. Δείτε τη συνταγή του thehungybites αναλυτικά εδώ.
Κοκτέιλ με τσίπουρο, βασιλικό και μέλι
Ελληνικότατο κοκτέιλ με απλά υλικά που μπορείτε να φτιάξετε πανεύκολα. Για το σιρόπι μελιού θα πρέπει να βράσετε σε ένα κατσαρολάκι ¾ του φλιτζανιού νερό, 1 φλιτζάνι μέλι, 1 φλιτζάνι ζάχαρη και 1 κ.σ. χυμό λεμονιού, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Εφόσον έχει συμβεί αυτό και το μείγμα σας βράζει, χαμηλώστε θερμοκρασία και αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά. Αφήστε στη συνέχεια να κρυώσει και βάλτε το στο ψυγείο.
Θα χρειαστείτε 4 κ.σ. τσίπουρο, 2 κ.σ. σιρόπι μελιού, 1,5 κ.σ. χυμό λάιμ και μερικά φύλλα βασιλικού.
Βάλτε όλα τα υλικά σας στο σέικερ και χτυπήστε καλά με πάγο. Σουρώστε σε ένα ποτήρι και προσθέστε πάγο και μερικά φύλλα βασιλικού για γαρνιτούρα.
Κοκτέιλ με τσίπουρο, σιρόπι κανέλας και ροζέ κρασί
Θα μπορούσε να είναι η ελληνική εκδοχή του κλασικού Mimosa cocktail. Για να φτιάξετε το σιρόπι κανέλας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ζάχαρη και νερό σε αναλογία 2:1, 3 ξυλάκια κανέλας, 5 γαρύφαλα, 1 κ.γ. χυμό λεμονιού και λίγη κανέλα σε σκόνη. Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε το νερό, την ζάχαρη, τα ξυλάκια κανέλας και τα γαρύφαλα να βράσουν και μόλις το μείγμα αρχίσει να κοχλάζει, περιμένετε 2-3 λεπτά και χαμηλώστε θερμοκρασία, ώστε να σιγοβράσει μέχρι να «δέσει». Όταν γίνει αυτό, προσθέστε το λεμόνι, ανακατέψτε και αποσύρετε από τη φωτιά. Πασπαλίστε και την σκόνη κανέλας, ανακατέψτε και αφήστε να κρυώσει.
Θα χρειαστείτε 2 κ.σ. τσίπουρο, 1 κ.σ. σιρόπι κανέλας, 1 κ.σ. φρεσκοστιμμένο συμό λεμόνι και λίγο παγωμένο ροζέ αφρώδες κρασί.
Προσθέστε σε ένα σέικερ το τσίπουρο, το σιρόπι και τον χυμό λεμονιού με λίγο πάγο. Ανακατέψτε καλά και σουρώστε σε ένα ποτήρι σαμπάνιας. Προσθέστε το ροζέ αφρώδες και απολαύστε.