Η τροφή μας προέρχεται από τη φύση και εξαρτάται από ένα υγιές περιβάλλον. Για κάθε μπουκιά που φτάνει στο πιάτο μας, χρειάζεται γη για να καλλιεργηθεί, νερό, ενέργεια. Τελικά, αν το σκεφτεί κανείς, η τροφή μας συνδέει με τη Γη και μας δείχνει ότι την χρειαζόμαστε ακμαία για να είμαστε υγιείς.
Tο γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ζούμε σε μεγάλες πόλεις προκάλεσε παγκόσμια μεταβολή στις διατροφικές συνήθειες μας. Ακόμα και στην Ελλάδα, η χρυσή «συνταγή» της μεσογειακής διατροφής αντικαθίσταται ολοένα και περισσότερο με διατροφικά μοντέλα που είναι υψηλότερα σε σάκχαρα, λίπη, έλαια και κατανάλωση κρέατος. Αυτές οι διατροφικές συνήθειες όμως έχουν ιδιαίτερα μεγάλο «οικολογικό αποτύπωμα».
Για πόσο όμως ακόμα η φύση θα μπορεί να μας προσφέρει απλόχερα τα καλούδια της; Σήμερα είμαστε «λαίμαργοι» δυστυχώς, καθώς καταναλώνουμε 1,6 φορές περισσότερους πόρους από όσους μπορεί να μας δώσει ο πλανήτης μας. Το 2050 προβλέπεται ότι ο ανθρώπινος πληθυσμός θα φτάσει τα 9,7 δισεκατομμύρια και ο ένας πλανήτης, ο μοναδικός που έχουμε, θα χρειαστεί να μας θρέψει όλους. Κι όμως, κάθε χρόνο παγκοσμίως το 1/3 των παραγόμενων τροφίμων καταλήγει στον κάδο την ώρα που 868 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται. Ήρθε λοιπόν η ώρα να δούμε το πιάτο μας με άλλο μάτι.
ΤΙ ΚΟΣΤΙΖΕΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ
34%
ΤΗΣ ΓΗΣ
69%
ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΟΥ ΝΕΡΟΥ
70%
ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΧΑΘΕΙ
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ
Ευαισθητοποιούμε γονείς και παιδιά μέσα από δεκάδες δράσεις και πρωτότυπες ιδέες, ενώ συνεργαζόμαστε με κομβικούς «παίκτες» τόσο στην παραγωγή τροφίμων όσο και στην εφοδιαστική αλυσίδα για να φέρουμε την αλλαγή που οραματιζόμαστε. Πιο συγκεκριμένα:
- Θέτουμε τις βάσεις για την αλλαγή ενημερώνοντας μαθητές και γονείς για τα οφέλη της σωστής και υγιεινής, μεσογειακής διατροφής, καθώς επίσης και για τον όγκο της σπατάλης τροφίμων ανά νοικοκυριό. Με την κινητή έκθεση του WWF «Υγιή παιδιά υγιής πλανήτης» ταξιδέψαμε σε όλη την Ελλάδα, μαγειρεύοντας έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας. Αυτή τη στιγμή έξι «Καλάθια του Πικνίκ» ταξιδεύουν σε σχολεία Ελλάδας, Ρουμανίας και Τουρκίας, στο πλαίσιο ενός πρωτότυπου προγράμματος που επιχειρεί να αλλάξει τη διατροφή των παιδιών εστιάζοντας στο βιώσιμο κολατσιό στο σχολείο
- Ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε τους καταναλωτές για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις τις υπεραλίευσης, προάγοντας την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών ως ουσιαστική λύση για ζωντανές θάλασσες, που μπορούν να υποστηρίξουν την ευημερία 800 εκατ. ανθρώπων παγκοσμίως. Με τον χρηστικό οδηγό υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών Fish Guide βοηθάμε τους καταναλωτές να επιλέξουν ψαρικά υπεύθυνα, δηλαδή ψαρικά που αλιεύθηκαν στο σωστό μέγεθος, τη σωστή εποχή και με τα κατάλληλα αλιευτικά εργαλεία.
- Μαχόμαστε κατά της κλιματικής κρίσης, κινητοποιώντας τους πολίτες, και ειδικά τους νέους, να υιοθετήσουν μία πιο βιώσιμη διατροφή, μειώνοντας πρωτίστως την κατανάλωση κρέατος, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Eat for Change.
- Συνεργαζόμαστε με ξενοδοχεία της χώρας για να μειώσουμε δραστικά τη σπατάλη τροφίμων στις επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης. Με το μήνυμα «Εδώ το φαγητό έχει αξία» και μέσα από πρακτικά και εύχρηστα εργαλεία για τη μέτρηση και μείωση της σπατάλης τροφίμων, δημιουργούμε ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας με επαγγελματίες του ξενοδοχειακού κλάδου και βάζουμε την αειφορία στην καρδιά της διαχείρισης της τροφής.
Πηγή: @wwf.gr