Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει ολόκληρη τη ζωφόρο του Παρθενώνα, δηλαδή τη συνεχή ανάγλυφη ζώνη που περιέτρεχε το επάνω μέρος του τοίχου του ναού. Η ζωφόρος απεικονίζει την πομπή της μεγαλύτερης γιορτής της αρχαίας Αθήνας, τα Παναθήναια. 380 ανθρώπινες μορφές, άνδρες και γυναίκες, πεζοί, ιππείς και αρματοδρόμοι, 200 ζώα και αντικείμενα και δώρα προς την Αθηνά, προστάτιδα της Αθήνας, προσέρχονται στα γενέθλιά της αιώνια, από τότε έως σήμερα.
Πρόκειται για μια αναβαθμισμένη έκδοση της διαδικτυακής εφαρμογής www.parthenonfrieze.gr. Η έκδοση αυτή ενσωματώνει νέες λειτουργικότητες που την καθιστούν προσβάσιμη σε όλον τον κόσμο και από όλα τα σύγχρονα μέσα και τις πλατφόρμες, ακολουθώντας τις καλές πρακτικές web design και UI/UX (user interaction/user experience).
Η εξαιρετική αυτή εφαρμογή συγκεντρώνει φωτογραφίες και περιγραφές όλων των σωζόμενων λίθων της ζωφόρου που βρίσκονται στο Μουσείο Ακρόπολης και στο εξωτερικό. Τόσο το ευρύ κοινό όσο και οι ειδικοί έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μία πλήρη εικόνα του μοναδικού αυτού γλυπτικού συνόλου, μέσω κινητών συσκευών: κινητά τηλέφωνα, tablets, ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Στην εφαρμογή έχουν συγκεντρωθεί και υπομνηματισθεί στην ελληνική και αγγλική γλώσσα φωτογραφίες όλων των σωζόμενων λίθων της ζωφόρου των μουσείων Ακρόπολης, Βρετανικού και Λούβρου, οι οποίες έχουν συμπληρωθεί με τα σωζόμενα σχέδια του J. Carrey (1674) και του J. Stuart (1751), με σκοπό να δοθεί η κατά το δυνατόν πληρέστερη εικόνα του συνόλου.
Aπό το σύνολο της ζωφόρου σήμερα σώζονται 50 μέτρα στο Mουσείο της Aκρόπολης, 80 μέτρα στο Bρετανικό Mουσείο, ένας λίθος στο Mουσείο του Λούβρου και κάποια θραύσματα, που είναι διασκορπισμένα σε διάφορα ευρωπαϊκά μουσεία.
Η εξερεύνηση της ζωφόρου μπορεί να γίνει μέσα από τις θεματικές ενότητες: Ο Παρθενώνας, Γνωρίστε τη Ζωφόρο, Εξερευνήστε τη Ζωφόρο και Θεματική Περιήγηση. Στις πρώτες δύο ενότητες, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να μάθει γενικά στοιχεία για την ιστορία, τον σχεδιασμό και την κατασκευή της ζωφόρου, ενώ στις δύο επόμενες μπορεί να εξερευνήσει τη ζωφόρο είτε ανά λίθο είτε μέσα από περιήγηση στα επιμέρους θέματά της.
Η εφαρμογή www.parthenonfrieze.gr πραγματοποιήθηκε χάρη στην άριστη συνεργασία τριών φορέων: του Μουσείου Ακρόπολης, της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου-ΕΚΤ.
*euronews