Το χιπ χοπ είναι ένα κίνημα υποκουλτούρας που σχηματίστηκε στις αρχές του 1970 από την αφροαμερικάνικη και πουερτορικανή νεολαία του νότιου Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Έγινε ευρύτερα γνωστό στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ενώ στη δεκαετία του 2000 έγινε το πιο δημοφιλές είδος μουσική στον κόσμο. Χαρακτηρίζεται από τέσσερις ξεχωριστές εκδηλώσεις κουλτούρας: μουσική rap (λεκτικά), Djing (ακουστικά), b-boying (σωματικά) και γκραφίτι (οπτικά).
Ο πατέρας του hip-hop θεωρείται ο Kool Herc ο οποίος στις 11 Αυγούστου του 1973 «γέννησε» την χιπ χοπ μουσική. Εκείνη την μέρα ήταν υπεύθυνος για τη διασκέδαση ενός σχολικού πάρτυ. Με 2 πικ παρήγαγε ήχους που ενθάρρυναν τον κόσμο να χορέψει αλλά και να αυτοσχεδιάσει. Ύστερα, οι Mcs πρόσθεσαν ρίμες και έκαναν αυτό που ονομάζουμε σήμερα χιπ χοπ μουσική.
Σημαντικές προσωπικότητες
Ο πατέρας του hip-hop θεωρείται ο Kool Herc ενώ νονός ο Afrika Bambaataa, ο οποίος είναι ένας από τους τρεις βασικούς δημιουργούς του break-beat deejaying. Είναι επίσης ο κύριος συντελεστής της διάδοσης της ραπ και της χιπ χοπ κουλτούρας σε όλο τον κόσμο. Είναι γνωστός ως “Παππούς” ή “Νονός” ή Amen Ra της Παγκόσμιας κουλτούρας του χιπ χοπ, καθώς και ως πατέρας της Electro Funk.
Στο παρακάτω video θα δείτε μία καταγραφή της ελληνικής Ηip Ηop σκηνής καθώς και κάποιους απο τους πιο γνωστούς Μcs της Ελλάδας μέσα απο το ντοκιμαντέρ Ρυθμοί και Ρίμες του Νίκου Σκαρέτζου.
Η ταινία χωρίζεται σε θεματικά κεφάλαια, όπου οι δημιουργοί και πρωταγωνιστές της σκηνής μιλούν για το χρονικό του hip hop στη χώρα μας, από το ξεκίνημά του στις αρχές της δεκαετίας του ’90 μέχρι σήμερα, με όλα τα στοιχεία που αυτό περιέχει, όπως DJing, MCing, graffiti, breakdance και beatbox. Κάθε κεφάλαιο ξεκινάει με μονόλεπτα της ζωής μιας παρέας παιδιών που ζούνε στην Αθήνα και προσπαθούν να κερδίσουν μια θέση στο ελληνικό hip hop.
Σκηνοθεσία: Nikos Skarentzos
Σενάριο: Ioanna Tsinividi
Φωτογραφία: Ramon Malapetsa
Μοντάζ: Panos Daouldzis