Κείμενο : Μάρκος Τζημόπουλος
Γεννημένος το 1947 στο Brixton του Λονδίνου, παρουσίασε έντονο ενδιαφέρον για την μουσική από παιδί ακόμα, και έγινε επαγγελματίας μουσικός το 1963.
Αρχικά έγινε γνωστός με το τραγούδι του Space Oddity το 1969, επηρεασμένος από την ταινία του Κιούμπρικ που βγήκε ένα χρόνο πριν και έβαλε τον μελαγχολικό αστροναύτη Major Tom στην καρδιά άπειρων νέων που ταξίδευαν μαζί του. Μελωδία πιασάρικη με ένα μήνυμα αισιοδοξίας, καθιστούν το space oddity ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα τραγούδια στην ιστορία της ροκ μουσικής. Τον επόμενο χρόνο κυκλοφορώντας το the man who sold the world(1970), η ανδρόγυνη εμφάνιση του που παντρεύει την περσόνα του Ιggy Pop με την μουσική του Loy Reed τον χαρακτηρίζει ως το απόλυτο ποπ είδωλο. Πηγαίνοντας παραπέρα την καλλιτεχνική του αναζήτηση παράλληλα με τα γεγονότα της τότε εποχής δημιουργεί το alter ego του Ziggy Stardust(με το όνομα να αποτελεί φόρο τιμής στον φίλο του Iggy Pop) κυκλοφορώντας το 1972 τον πέμπτο δίσκο του ‘The Rise and Fall of Ziggy Stardust and The Spiders from Mars’. Το θεατρικό και ταυτόχρονα εξωγήινο στοιχείο εισβάλει για τα καλά στο μουσικό του κόσμο και μπερδεύει τους πάντες με το όραμα του που ξεχειλίζει από πολλή ψυχεδέλεια, glam πόζα, καταχρήσεις, και σεξουαλική Ελευθερία.
Το αισθητικό και το μουσικό κομμάτι στο σύμπαν του Bowie ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα Γι’αυτό και κυκλοφορώντας το 1976 τον δίσκο ‘Station to Station’ εισάγει τον Thin White Duke έναν μυστήριο καλοντυμένο αλλά ταυτόχρονα και παγωμένο καμπαρέ τύπο ενώ μουσικά μαζί με την funk και την soul εισάγει στοιχεία kraut επανάληψης και ψυχρότητας από την γερμανική σχολή των Kraftwerk και Neu! Την ίδια χρονιά κάνει και την πρώτη του εμφάνιση ως ηθοποιός στην καλτ ταινία «The man who fell to earth».
Οι επιρροές του μαζί με την ανάγκη απεξαρτητοποίησης που είχε, τον να μετακομίσει στο Δυτικό Βερολίνο και να κυκλοφορήσει την περίφημη τριλογία του Βερολίνου. Δουλεύοντας με τον Brian Eno επικεντρώθηκε στον μινιμαλισμό με πιο αφηρημένα ηχοτοπια στους απίστευτους δίσκους του Low(1977) και Heroes(1977), για να επανέλθει μερικώς στον παλιότερο ροκ βασισμένο εαυτό του με το τελευταίο μέρος της τριλογίας το ‘ Lodger’. Γενικότερα στην δεκαετία το 70 οι δίσκοι του είναι διαμάντια και δεν πρέπει να λείπουν από καμία σοβαρή δισκοθήκη.
Αλλάζοντας δεκαετία και πηγαίνοντας στα 80’s το στυλ του αποκτά νέο- ρομαντικό χαρακτήρα, μπερδεύοντας New Wave, Pop και χορευτικές μουσικές.. Η ηλεκτρονική μουσική πλέον έχει μπει για τα καλά στον ήχο του, κάτι που δεν θα το εγκαταλείψει πότε πλέον
Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ο Bowie σε μια προσπάθεια να επανέλθει σε κανονικό συγκρότημα δημιουργεί τους Tin Machine οι οποίοι γνωρίζουν εμπορική επιτυχία, αλλά το όνομα του είναι τόσο βαρυσήμαντο οπότε επανέρχεται σε προσωπική καριέρα Η δεκαετία του 90 τον βρίσκει να κυκλοφορεί ηλεκτρονικά albums πηγαίνοντας με το ρεύμα της εποχής, φτάνοντας μέχρι και σε καθαρό drum ‘n’ bass ήχο με το ‘Earthling’ (1997). Μια χρονιά πριν, στις 17 Ιανουαρίου το1996 το όνομα του μπαίνει στο Rock n Roll Hall of Fame . Εκείνη την εποχή το Internet μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι της μουσικής βιομηχανίας και ο Bowie γίνεται ο πρώτος που ανεβάζει δικό του τραγούδι στο διαδίκτυο το ‘Telling Lies’ σκεπτόμενος για άλλη μια φορά ότι το παιχνίδι αλλάζει και έτσι δείχνει το μέλλον. Μπαίνοντας στον 21ο αιώνα κυκλοφορεί άλλους 4 δίσκους μέχρι και το Blackstar(2016).
Όσο επιτυχημένη ήταν η έναρξη της μουσικής του καριέρας άλλο τόσο ήταν και το τέλος της με το απίστευτο Blackstar. Ένα μείγμα αφηρημένων ήχων, μαζί με μια σκοτεινή μελωδία απαρτίζουν τον επικήδειο του, μεταφερμένο σε ένα δεκάλεπτο βιντεοκλίπ, όπου στην ουσία σκηνοθετεί τον θάνατο του.
Δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει άλλος καλλιτέχνης με τόσο ετερόκλητη δισκογραφία, αφού έπαιξε σχεδόν όλα τα είδη της μουσικής με απίστευτη ποιότητα χωρίς κανέναν συμβιβασμό. Ήταν πάντα πρωτοπόρος, ανήσυχος και ποτέ δεν επαναπαύθηκε στις δάφνες του αναζητώντας νέους τολμηρούς δρόμους Ένα είδος από μόνος του. Γι’αυτό και για άλλα πολλά, ήδη μας λείπει αφάνταστα.
“Well I ‘ m not a scientist. But I know all things begin and end in eternity”
(Δεν είμαι επιστήμονας. Αλλά ξέρω ότι όλα τα πράγματα αρχίζουν και τελειώνουν στην αιωνιότητα.)
Thomas Jerome Newton
The man who fell to earth