Στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης κατανάλωσης καφέ βρίσκεται η Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην πρώτη δεκάδα(!), με ετήσια κατανάλωση κατά κεφαλήν περίπου 3 κιλά καφέ. Άλλωστε, ο καφές κατέχει μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής κουλτούρας, γεγονός που αποδεικνύεται από τους αριθμούς, αφού η Ευρώπη καταναλώνει το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής.
Χιλιάδες τόνοι υπολειμμάτων καφέ παράγονται κάθε χρόνο στη χώρα μας, που δεν αποτελούν απλά απόβλητα, αλλά απελευθερώνουν αξιοσημείωτες ποσότητες μεθανίου, έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που συντελούν στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Έτσι, με στόχο την διαχείριση αυτής της κατάστασης, ξεκίνησαν οι προκαταρκτικές πιλοτικέςενέργειες για την ξεχωριστή συλλογή υπολειμμάτων καφέ, στην Κοζάνη!
Όλη αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου HOOP (HORIZON 2020).
Το έργο HOOP αφορά την επένδυση σε τοπικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία πολύτιμων πόρων από αστικά βιοαπόβλητα και λύματα για να παράγουν καινοτόμα υψηλής προστιθέμενης αξίας βιοπροϊόντα. Προωθώντας την ατζέντα της κυκλικής οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, το έργο HOOP θα παρέχει άμεση υποστήριξη για την ανάπτυξη έργων στους Δήμους και την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν περαιτέρω την γνώση και εμπειρία όσον αφορά την αξιοποίηση των βιοαποβλήτων.
Στο έργο HOOP, συμμετέχουν 23 εταίροι από 10 χώρες και 8 Πόλεις και Περιφέρειες φάρους της Ευρώπης: το Κουόπιο (Φινλανδία), το Μπέργκεν (Νορβηγία), το Αλμέρε (Ολλανδία), το Αλμπάνο Λάτσιο (Ιταλία), το Πόρτο (Πορτογαλία), τη Μουρθία (Ισπανία), το Μούνστερ (Γερμανία) και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Ελλάδα). Από την Ελλάδα συμμετέχουν το CluBE-ClusterΒιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας και η ΔΙΑΔΥΜΑ(Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε.).
Το CluBE-Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί ένα περιφερειακό clusterκαινοτομίας, που μετράει μια πορεία εννέα χρόνων. Η δημιουργία του αποτέλεσε ένα πρωτοποριακό εγχείρημα, ήταν μια πρωτοβουλία για την ενίσχυση της συνεργασίας, την διασύνδεση της έρευνας και της επιχειρηματικότητας και την αύξηση της τοπικής γνώσης στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Έχει συμβάλλει αισθητά στην αναπτυξιακή μετάβαση της ευρύτερης περιοχής, υλοποιώντας αυτή τη στιγμή τριάντα έργα και έχοντας ήδη ολοκληρώσει οκτώ. Κύριος στόχος και μεγάλη προσδοκία του CluBE όλα αυτά τα χρόνια είναι να ενισχύσει τις περιφερειακές και τοπικές συνεργασίες και συνέργειες, με κύριο στόχο την βελτίωση της τοπικής οικονομίας και την ενίσχυση της έρευνας, της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας. Το CluBEείναι υπεύθυνο για την υλοποίηση του έργου HOOPστην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.
Το έργο HOOP θα συμβάλει στην ενίσχυση των επενδύσεων σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της ικανότητας των τοπικών παραγόντων να συμβάλουν στη βιοοικονομία της Ευρώπης, συμβάλλοντας έτσι στην τριπλή κατώτατη γραμμή της αειφορίας: αυτό που είναι καλό για το περιβάλλον είναι καλό για την κοινωνία και εξαιρετικό για τις επιχειρήσεις.
Η ανοικοδόμηση της οικονομίας μας απαιτεί, περισσότερο από ποτέ, την μετάβαση στην κυκλική βιοοικονομία τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές περιοχές. Το HOOP έχει σκοπό να ενισχύσει αυτή τη μετάβαση, ώστε να δημιουργήσει ένα περισσότερο βιώσιμο και ανθεκτικό περιβάλλον σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το έργο έχει ασχοληθεί με την διαχείριση των αποβλήτων σε διάφορους τομείς και το τομέας του καφέ, δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω! Η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε.-Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας, έχει αναλάβει την συλλογή των υπολειμμάτων καφέ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την περαιτέρω αξιοποίηση τους. Μάλιστα, η συλλογή πραγματοποιείται με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που διαθέτει η ΔΙΑΔΥΜΑ.
Η συλλογή του καφέ ξεκίνησε πιλοτικά από τέσσερα καταστήματα πώλησης καφέ, από την πόλη της Κοζάνης, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία και η ενέργεια αυτή θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου. Η υιοθέτηση αρχών κυκλικής οικονομίας, δεν είναι μια πολυτέλεια για τις επιχειρήσεις, αλλά μια επιτακτική ανάγκη, η οποία θα επιφέρει καθολικά θετικά αποτελέσματα.
Τα υπολείμματα καφέ και η αξιοποίηση τους, για παράδειγμαως πρώτη ύλη στον τομέα των καλλυντικών,βασίζεται στην κυκλική οικονομία, η οποία επιτάσσει ένα μοντέλο λειτουργίας των επιχειρήσεων, όπου όλα μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν, πάντα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη.Από την αξιοποίηση των αποβλήτων αυτών, μπορούν να κατασκευαστούν και να γίνουν χρηστικά αντικείμενα ή ακόμα και βελτιωτικά εδαφών. Οι επιχειρήσεις είναι ολοένα και πιο κοντά σε αντίστοιχες πρακτικές, πόσο μάλλον να αγκαλιάσουν τη διαχείριση αποβλήτων που δεν είχαν δεύτερη επιλογή παρά να καταλήξουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.
Πρόκειται για ένα βιώσιμο μοντέλο αξιοποίησης των υπολειμμάτων καφέ, όπου τα υπολείμματα αποκτούν ξανά ζωή μέσα από την κυκλική οικονομία. Απώτερος στόχος όλων αυτών των ενεργειών είναι ο μηδενισμός των αποβλήτων του καφέ και η ολική διαχείριση τους. Είναι καίριας σημασίας να υπάρξει μια νέα κουλτούρα με επίκεντρο το περιβάλλον, που θα ενισχυθεί και θα καλλιεργηθεί από στοχευμένες δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.
Η κατανάλωση καφέ αποτελεί μια καθημερινή απόλαυση για πολλούς! Είναι ώρα να βρούμε τους τρόπους τα υπολείμματα καφέ να ανακυκλώνονται και να επαναχρησιμοποιούνται με γνώμονα τη προστασία του πλανήτη μας!