Ανάμεσά μας ζουν αξιόλογοι και αξιοθαύμαστοι άνθρωποι, άνθρωποι άξιοι θαυμασμού, άνθρωποι που η φύση τους στέρησε κάποια βασικά χαρίσματα, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες που δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα.
Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άτομα στον κόσμο ζουν με κάποια μορφή αναπηρίας και τη σημερινή ημέρα, στην Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) τιμούνται τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Σε πολλές κοινωνίες, τα άτομα με αναπηρίες συχνά καταλήγουν να αποσυνδέονται, να ζουν στην απομόνωση και να αντιμετωπίζουν διακρίσεις. Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.
8 άτομα με αναπηρία που διέπρεψαν και έγιναν διάσημα
Πολλοί διάσημοι με αναπηρίες έμειναν στην Ιστορία για την ικανότητά τους, την ισχυρή θέλησή τους και την πάλη που καθημερινά έδωσαν και δίνουν πολλοί από αυτούς για να αποκτήσουν αυτό που πραγματικά λαχταρούν. Κάποια πολύ γνωστά ονόματα είναι τα παρακάτω:
Stephen Hawking
Ο Stephen Hawking, ένα από τα πιο μεγάλα μυαλά των ημερών μας, πέθανε σε ηλικία 76 ετών και ο πλανήτης μας είναι αναμφισβήτητα πιο φτωχός χωρίς εκείνον. Ο διάσημος αστροφυσικός στην ηλικία των 21 χρόνων διαγνώστηκε με Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (Amyotrophic Lateral Sclerosis), πιο γνωστή και ως ALS, ή νόσος του Λου Γκέριγκ (Lou Gehrig’s Disease). Παρόλο που η ασθένεια παρέλυσε το σώμα του, το κοφτερό μυαλό του Hawking δεν του επέτρεψε να βουλιάξει στην αρνητικότητα. Στην πραγματικότητα, αφοσιώθηκε στο πεδίο της θεωρητικής φυσικής με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο.
Παρόλο που οι γιατροί του έδιναν με το ζόρι 2ή 3 χρόνια ζωής, ο Hawking επέλεξε να δώσει τον καλύτερό του εαυτό και τώρα είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για τις απαντήσεις που βρήκε σχετικά με το Σύμπαν, το Big Bang, τη Δημιουργία και τις επιστημονικές θεωρίες, ζώντας με αυτή την ασθένεια για 52 ολόκληρα χρόνια!
Helen Keller
«Κράτησε το πρόσωπο κάτω από τις ηλιαχτίδες και δεν θα δεις ποτέ σκιά», έλεγε η Αμερικανίδα συγγραφέας, Helen Keller. Έμοιαζε παράδοξο να το ισχυρίζεται αυτό μια γυναίκα που δεν είχε αντικρύσει ποτέ το φως του ήλιου. Η διάσημη συγγραφέας έχασε την ακοή και την όρασή της 19 μήνες έπειτα από τη γέννησή της. Τον Μάιο του 1888, η Keller παρακολούθησε το Ινστιτούτο Πέρκινς για τους τυφλούς και το 1904 σε ηλικία 24 ετών αποφοίτησε από το Ράντκλιφ και έγινε το πρώτο άτομο κωφό και τυφλό που απέκτησε το πτυχίο Καλών Τεχνών. Έγραψε 12 βιβλία και έμεινε στην ιστορία ως ένα άτομο που κατάφερε να νικήσει την μοίρα της. Όπως έλεγε άλλωστε: «Η αισιοδοξία είναι η πίστη που οδηγεί στην επιτυχία. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς ελπίδα και αυτοπεποίθηση».
John Forbes Nash
Ο Αμερικανός μαθηματικός, που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ στα οικονομικά το 1994 για τα μεγαλοφυή θεωρήματα που απέδειξε στη «Θεωρία των Παιγνίων», αντιμετωπίστηκε ως διάνοια από μικρή ηλικία, όταν παρουσίαζε λύσεις σε θεωρήματα των μαθηματικών που θεωρούνται πολύπλοκα. Το 1959 και ενώ βρισκόταν στο αποκορύφωμα της δημιουργικότητάς του, άρχισαν να τον τυλίγουν οι ακουστικές ψευδαισθήσεις. Απόκοσμοι θόρυβοι, φθονερές σκιές Ρώσων και Αμερικανών πρακτόρων δυνάστευαν την ύπαρξή του και τον οδήγησαν σε εγκλεισμό σε ψυχιατρικά ιδρύματα για τα επόμενα 40 χρόνια. Υποβλήθηκε σε θεραπείες ηλεκτροσόκ και, παρά τα αλλεπάλληλα επεισόδια ψύχωσης, εξακολούθησε να εργάζεται ως μαθηματικός. Τα τελευταία χρόνια δίδασκε στο πανεπιστήμιο Πρίνστον. Έγινε ακόμη πιο γνωστός έπειτα από την προβολή της ταινίας «Ένα όμορφο μυαλό» με τον Ράσελ Κρόου να τον υποδύεται στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Nick Vujicic
Ο Nick Vujicic γεννήθηκε το 1982 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Εξαιτίας μίας σπάνιας πάθησης γεννήθηκε χωρίς χέρια και πόδια. Είχε μόνο δύο μικρές, παραμορφωμένες πατούσες, τις οποίες χειρούργησαν οι ιατροί, ώστε να χωρίσουν τα δάκτυλά του. Ο σκοπός της εγχείρησης ήταν να μπορεί με τις πατούσες του να χρησιμοποιεί αντικείμενα. Ο Nick Vujicic είναι από τους πιο γνωστούς παρακινητικούς ομιλητές (motivational speaker) παγκοσμίως. Έχει επισκεφθεί περισσότερες από 57 χώρες και έχει εκφωνήσει περισσότερους από 3.000 λόγους. Με τη ζωή του έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Δίνει, επίσης, διαλέξεις για τον σχολικό εκφοβισμό (bullying) και έχει συμβάλλει καθοριστικά στην πρόληψη περιστατικών εκφοβισμού στα σχολεία.
Peter Dinklage
Ίσως ο πιο αγαπημένος ρόλος όλων από το έπος Game of Thrones. Ένας άνθρωπος πρότυπο για όλους. Γεννήθηκε με αχονδροπλασία, την πιο γνωστή μορφή νανισμού, χωρίς όμως αυτό να τον επηρεάσει στιγμή. Από τη μιζέρια και τη στεναχώρια, επέλεξε τον αυτοσαρκασμό, το χιούμορ την αυτοπεποίθηση και την επιμονή και αυτό του έφερε την απόλυτη επιτυχία. Ανατρέποντας κάθε προγνωστικό, κατάφερε και έγινε ένας από τους πιο επιτυχημένους ηθοποιούς του σήμερα, κερδίζοντας βραβείο Emmy, ενώ δημιούργησε μία υπέροχη οικογένεια με τη θεατρική παραγωγό Erixa Schmidt, με την αοποία έχει αποκτήσει και μία κόρη.
Frida Kahlo
Η ζωγράφος Frida Kahlo ως παιδί είχε νοσήσει από πολυομυελίτιδα, ενώ σύμφωνα με κάποιες πηγές είχε επίσης γεννηθεί με δισχιδή ράχη. Ως αποτέλεσμα, είχε δυσμετρία στο δεξί της πόδι, ενώ ένα ατύχημα στην εφηβεία της, ενίσχυσε τα προβλήματα στην σπονδυλική της στήλη. Μετά το ατύχημα αντιμετώπιζε προβλήματα κινητικότητας σε όλη της τη ζωή. Ο πίνακας «Self Por-trait – The Frame» αγοράστηκε από το Λούβρο και ήταν ο πρώτος λατινοαμερικανού ζωγράφου που τοποθετήθηκε στους τοίχους του μουσείου. Η Frida πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της καθηλωμένη στο κρεβάτι υποφέροντας από οξύ πόνο. Παρ’ όλα αυτά έγινε μία από τις πιο διάσημες ζωγράφους στην ιστορία της τέχνης ενώ θεωρείται είδωλο του 20ού αιώνα. Μάλιστα, συνήθιζε να λέει: «Τι χρειάζομαι τα πόδια εφόσον έχω φτερά για να πετάξω;».
Andrea Bocelli
Γλαύκωμα εκ γενετής έχει ο τραγουδιστής της όπερας Andrea Bocceli, ο οποίος ξεκίνησε τη ζωή του με εξαιρετικά μειωμένη όραση. Ο μικρός Andrea διδάχτηκε πιάνο μέχρι τα 6 του χρόνια, ενώ12 χρόνων έχασε ολοκληρωτικά την όρασή του έπειτα από ένα ατύχημα που είχε παίζοντας ποδόσφαιρο. Τότε ήταν που αποφάσισε να επικεντρωθεί ολοκληρωτικά στο τραγούδι και τη μουσική, ενώ παράλληλα σπούδασε και νομικά. Ως τενόρος, συνθέτης και μουσικός παραγωγός έχει πουλήσει περισσότερα από 75 εκατομμύρια δίσκους.
3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).
Σύμφωνα με στοιχεία τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περί το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού (περί το 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι) πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μειονότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Σε αυτή τη Διεθνή Ημέρα, ας επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε για έναν καλύτερο κόσμο, ο οποίος είναι συνεπής, δίκαιος και βιώσιμος για όλους, όπου τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες υλοποιούνται πλήρως.