Καλωσορίσατε στον Δήμο Σερβίων του πολιτισμού, της ιστορίας, του φυσικού κάλους, των φιλόξενων ανθρώπων. Στη γη των επιβλητικών Βυζαντινών εκκλησιών, των ξεχωριστών γεωμορφολογικών φαινομένων, των φαραγγιών, των γάργαρων νερών, της πλούσιας βλάστησης!
Ανακαλύψτε το παρελθόν του τόπου, αναπνεύστε καθαρό αέρα καθώς εξερευνάτε τη φυσική ομορφιά της περιοχής, απολαύστε την εκπληκτική θέα από τις κορυφές!
Ο Δήμος Σερβίων είναι ιδανικός προορισμός για αυτούς που αναζητούν μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία!
Άγιος Χριστόφορος Προσηλίου
Το ξωκλήσι βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, στην κορυφή του πέτρινου όγκου, ο οποίος δεσπόζει πάνω από τη λίμνη Πολυφύτου και η θέα που προσφέρει η τοποθεσία είναι εντυπωσιακή. Πρόκειται για ένα σχετικά νέο ναό εξωτερικά που φτιάχτηκε για να προστατεύσει το παλαιό εξωκλήσι του Αγίου Χριστόφoρου που βρίσκεται εντός. Εκεί σώζονται Αγιογραφίες περασμένων αιώνων και το ξύλινο τέμπλο του ενώ ο επισκέπτης από την μικρή πλατφόρμα παρατήρησης μπορςεί να δει καθαρά τις δυο γέφυρες της λίμνης, το φράγμα του Ιλαρίωνα και να απολαύσει την άγρια και μοναδική φύση της περιοχής!
Καστανιά Σερβίων
Πάνω από τα Σέρβια σε μια πλαγιά των Πιερίων, σε υψόμετρο 1050 μ, σκαρφαλώνει η γραφική Καστανιά με τους καλοσυνάτους και φιλόξενους ανθρώπους της!
Η πανοραμική θέα προς τον κάμπο της Αρχαίας Ελίμειας, την λίμνη του Αλιάκμονα καθώς και η θαυμάσια βουνίσια φύση καθιστούν τη Καστανιά έναν από τους πλέον τουριστικούς προορισμούς στο Δήμο.
Αν θέλετε να μάθετε το παρελθόν θα το δείτε να ξεδιπλώνει τις μικρές του ιστορίες στις αίθουσες του ανακαινισμένου σχολείου. Η αξιόλογη Λαογραφική Συλλογή δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Συλλόγου Καστανιάς το 1999.Ο μεγάλος αριθμός των αντικειμένων που περισυλλέχθηκαν και τοποθετήθηκαν με μεγάλη προσοχή περιλαμβάνει γεωργικά και κτηνοτροφικά εργαλεία, είδη της υφαντικής τέχνης, τοπικές ενδυμασίες, κοσμήματα, παλιές φωτογραφίες και ένα πλήθος από αντικείμενα του Καστανιώτικου νοικοκυριού που φανερώνουν την πορεία των ανθρώπων μέσα στο χρόνο.
Φαράγγι Σερβίων
Το μεγάλο φαράγγι των Σερβίων, η “Χούνη”, ξεκινά από το ναό των Αγίων Αναργύρων, το οποίο σήμερα με την κατασκευή περιπατικού διαδρόμου έχει γίνει βατό για όλες τις ηλικίες! Ο περίπατος σε αυτό είναι γεμάτος περιπέτεια, μυστήριο και ξεδίπλωμα της φαντασίας. Η ομορφιά και η δημιουργική ικανότητα της φύσης σε απογειώνουν. Το χάρμα ιδέσθαι έχει τις πινελιές του μικρού ποταμού, της παραδεισένιας βλάστησης , ενώ επικρέμονται από τις δύο πλευρές οι αδιαπέραστοι ορεινοί όγκοι με εντυπωσιακές κορυφές! Οι συνεχόμενες καταβάσεις καταρρακτών με θέα την λίμνη Πολυφύτου θα σας αφήσουν κυριολεκτικά άφωνους.
Εδώ βρίσκονται διάσπαρτοι οι τεράστιοι ανθρωπόμορφοι και ζωόμορφοι βράχοι, που αλλάζουν σχήμα ανάλογα με το σημείο από το οποίο τους παρατηρεί κανείς!Οι εκπληκτικοί γεωλογικοί σχηματισμοί και τα στενά τοιχώματα συνθέτουν μια μοναδική αγριότητα και μεγαλοπρέπεια. Θρύλοι και παραδόσεις ξεπηδούν από το άγριο τοπίο του Φαραγγιού, «Όσοι το διασχίσουν γίνονται πιο όμορφοι και πιο γοητευτικοί», λέει η παράδοση.
Μπουχάρια-Νοχτάρια
Η Καππαδοκία των Σερβίων, ένας γεωφυσικός παράδεισος! Πανύψηλα, κοκκινωπά και ελαφρώς κωνικά, τα Μπουχάρια αποτελούν ένα σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα γεωλογικό φαινόμενο που ξεκίνησε στην περιοχή σχεδόν 70.000 χρόνια πριν. Το όνομα της τοποθεσίας «Μπουχάρια» προέρχεται από το σχήμα των σχηματισμών που θυμίζουν καμινάδες, καθότι «μπουχάρι» στην τοπική διάλεκτο λένε την καμινάδα.
Σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τα Μπουχάρια και μέσα σε μία κατάφυτη διάδρομη, τα Νοχτάρια ξεπροβάλλουν θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τοπία της Καππαδοκίας. Τα Νοχτάρια είναι εντυπωσιακοί κωνοειδείς σχηματισμοί χωρίς το χαρακτηριστικό «πέτρινο καπέλο» που καταλήγουν σε μία σχετικά αιχμηρή κορυφή θυμίζοντας ένα ψιλόλιγνο κώνο.
Οι ντόπιοι προσπάθησαν να ντύσουν το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο με διάφορους μύθους: “Οι καμινάδες των δαιμόνων, οι χαράδρες των ακοίμητων γιγάντων και των νεράιδων!” ενώ ακόμη, έδωσαν διάφορα χαρακτηριστικά ονόματα στους σχηματισμούς αυτούς, όπως “Άτλαντες”, “Καρυάτιδες”, “Φρουροί” κ.α.
Πολλοί τα παρομοιάζουν με μικρά Μετέωρα, άλλοι συνδέουν το τοπίο με το απολιθωμένο δάσος της Μυτιλήνης ή την Αριζόνα. Με ότι και να τα παρομοιάσει κανείς είναι ένα φαινόμενο όπου η μαεστρία της φύσης εντυπωσιάζει.
Φωτογραφία: Γιώργος Μαστρογιαννόπουλος
Πηγές: e-servia.gr – Visit West Macedonia