Η νηστεία της Σαρακοστής ξεκίνησε. Τα ψάρια μπορεί να απαγορεύονται κατά την διάρκεια της, ωστόσο τα θαλασσινά (μαλάκια), όπως το χταπόδι, το καλαμάρι, οι γαρίδες και οι σουπιές μπορούν να συμπεριληφθούν στο νηστίσιμο τραπέζι σας. Συγκεντρώσαμε τα βότανα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατά την προετοιμασία του γεύματος με θαλασσινά και σας έχουμε τα εξής:
Δάφνη:
Έντονο μυρωδικό. Αγαπά το ξίδι. Πολύ καλός είναι ο συνδυασμός της με το χταπόδι. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε μεγάλη ποσότητα στο μαγείρεμα, γιατί έχει έντονα αρώματα.
Θυμάρι ή λεμονοθύμαρο:
Μυρωδικά με λεμονάτη γεύση, που ταιριάζουν σε πολλά φαγητά. Κάνουν ωραίο συνδυασμό με ψάρια ψητά στη σχάρα, θαλασσινά, ζυμαρικά ή ριζότο με θαλασσινά. Συνδυάστε το με σκόρδο, βασιλικό και κρόκο Κοζάνης για να κάνετε ένα υπέροχο ριζότο με γαρίδες κι άλλα θαλασσινά.
Μαϊντανός και άνηθος:
Πρωταγωνιστούν παντού. Το κοτσάνι το χρησιμοποιούμε στην αρχή του μαγειρέματος και με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο αρωματίζουμε ζωμούς. Ιδανικός συνδυασμός των 2 μαζί στο ριζότο.
Ρίγανη:
Η χρήση της πρέπει να γίνεται με μέτρο, γιατί πικρίζει. Κορυφαίος συνδυασμός: λεμόνι, μουστάρδα και ρίγανη. Το λαδολέμονο με ρίγανη είναι η βάση για ντρέσινγκ . Χταπόδι και μύδια σαγανάκι οι επιλογές που μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε!
Βασιλικός:
Μπαίνει στο τέλος στα φαγητά Η τελευταία πινελιά στα ζυμαρικά και στο ριζότο θαλασσινών.
Μαντζουράνα:
Πρώτη ξαδέλφη της ρίγανης. Ταιριάζει με ψάρια και θαλασσινά επειδή έχει γεύση λεμονάτη. Προτιμούμε να μην τη μαγειρεύουμε και αποφεύγουμε τα άνθη της στο μαγείρεμα γιατί πικρίζουν. Γίνονται επίσης πεντανόστιμες μαρινάδες θαλασσινών συνδυάζοντάς την με θυμάρι, λεμόνι, σκόρδο, βασιλικό και εξτρα παρθενο ελαιόλαδο.
Σκόρδο:
Μπαίνει παντού: Σαγανάκι, Ριζότο, Χταπόδι ξυδάτο ή κοκκινιστό και σουπιές όπως και αν σας αρέσουν μαγειρεμένες.
Κρόκος Κοζάνης:
4-5 στίμωνες από τον εξαιρετικό αυτό θησαυρό θα απογειώσουν τα ριζότο θαλασσινών σας. Χρησιμοποιήστε τον επίσης σε σάλτσες που χρησιμοποιείτε πελτέ ντομάτας.
Λουίζα:
Διαθέτει το πιο φινετσάτο, λεμονάτο άρωμα. Ταιριάζει πολύ με τα ψάρια και τα θαλασσινά στη σχάρα ή στον ατμό. Δείχνει την εύνοιά της στις φρέσκες σαλάτες με μαρούλι, αρωματίζει τις καλοκαιρινές χορτόπιτες, το λαδολέμονο, τα ζυμαρικά και το ριζότο με θαλασσινά.
Καλή Σαρακοστή!