Tην Κυριακή, οι Έλληνες θα γυρίσουμε το ρολόι μία ώρα μπροστά, εφαρμόζοντας τη θερινή ώρα μέχρι το επόμενο φθινόπωρο. Η υιοθέτηση της θερινής ώρας είναι αμφιλεγόμενη. H εξοικονόμηση μιας ώρας ενέργειας το βράδυ ήταν ο σκοπός για τον οποίο εφευρέθηκε το μέτρο, αλλά σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι ο σκοπός αυτός δεν εκπληρώνεται στον σύγχρονο κόσμο.
Το όφελος από τη μετατόπιση του φωτός της ημέρας μεταξύ των ανοιξιάτικων βραδιών και των φθινοπωρινών πρωινών μπορεί να γίνει αισθητό μόνο σε χώρες με έλλειψη φωτός στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Οι μεγαλύτερες καλοκαιρινές ημέρες μπορούν εξάλλου να επιτευχθούν με την υιοθέτηση της μόνιμης θερινής ώρας, μια αλλαγή για την οποία πιέζουν αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ. Μόνιμη θερινή ώρα έχουν υιοθετήσει οι επαρχίες Σασκάτσουαν και Γιούκον του Καναδά.
Λιγότερες από το 40% των χωρών στον κόσμο εφαρμόζουν τη θερινή ώρα, αν και περισσότερες από 140 την είχαν εφαρμόσει κάποια στιγμή. Μέχρι στιγμής, η ώρα δεν αλλάζει μόνο σε δύο μέρη των ΗΠΑ: στο μεγαλύτερο μέρος της Αριζόνα και στη Χαβάη. Ενώ οι υπόλοιπες πολιτείες πέρασαν ήδη στη θερινή ώρα, το μεγαλύτερο μέρος του Μεξικού παρέλειψε για πρώτη φορά την αλλαγή, υιοθετώντας μόνιμη χειμερινή ώρα.
Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να κάνουν τη μετάβαση δύο φορές το χρόνο. Το μέτρο εφαρμόζεται επίσης στην Παραγουάη, τη Χιλή, την Κούβα, την Αϊτή, το Λεβάντε, τη Νέα Ζηλανδία και σε τμήματα της Αυστραλίας. Η Αίγυπτος, η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση (το κράτος συνέστησε στους πολίτες να φάνε πλούσια σε πρωτείνη πόδια πουλερικών), επαναφέρει τη θερινή ώρα στις 28 Απριλίου σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.