Ο ιστορικός πλούτος της Σιάτιστας, μιας πόλης που αντιστάθηκε σε κατακτητές, ανέθρεψε σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους και ήρωες και συνέβαλε στην εξέλιξη του ιστορικού γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής και της Ελλάδας γενικότερα, αποτέλεσε το αντικείμενο εκπαιδευτικού προγράμματος για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας.
Οι μαθητές των Γ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων του σχολείου, με συντονιστές τους εκπαιδευτικούς Σαμαρά Ζωή, Τσιαούση Αγνή, Τζημούρτα Γιώργο, Γκόγκου Αναστασία, Πραμπρόμη Σωσσάνα και Νάκο Πάνο μυήθηκαν στον ιστορικό πλούτο της Σιάτιστας, προσεγγίζοντας τα πρόσωπα που συνέβαλαν στην ιστορική εξέλιξη και υλοποίησαν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα τοπικής ιστορίας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2019-2020. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε επιτυχώς με την υποστήριξη του Διευθυντή του σχολείου κ. Κωντσιόγλου Χριστοφόρου και την πολύτιμη συνεργασία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας, με συντονίστρια την εκπαιδευτικό κ. Κουζιάκη Μαρία.
Το πρόγραμμα, με τίτλο: ”Σιάτιστα – Τα παιδιά συναντούν την ιστορία της” κάλυψε ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής ιστορίας της Σιάτιστας, από το 1770 έως το 1912.
Τα θέματα που διαπραγματεύτηκε ήταν τα ακόλουθα:
- Γεώργιος Παπάζωλης,Ορλωφικά, 1770
- Αδερφοί Μαρκίδες Πούλιου,στνεργασία μετον Ρήγα Βελεστινλή,1792-1797
- Θεοχάρης Τουρούντζιας,ανάκριση από την αυστριακή αστυνομία,συμμάρτυρας του Ρήγα,1797
- Καπετάνισσα Περιστέρα,Μακεδονική Επανάσταση,1878
- Επίσκεψη του Παύλου Μελά στη Σιάτιστα,1904
- Απελεθέρωση της Σιάτιστας,12 Οκτωβρίου 1912
- Μάχη της Σιάτιστας,4 Νοεμβρίου 1912
Οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, μελέτησαν, επεξεργάστηκαν και ταξινόμησαν έντυπο και ψηφιακό υλικό, επισκέφτηκαν χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος, παρακολούθησαν την παρουσίαση για τους αδερφούς Μαρκίδες Πούλιου από τον Σύλλογο «Μαρκίδες Πούλιου», συμμετείχαν στο διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Φωτόγραμμα με θέμα την ιστορία της Μακεδονίας και παρουσιάσαν τις εργασίες τους γραπτά, ψηφιακά, με δραματοποίηση και με εικαστική έκφραση. Ένα μέρος των εργασιών αυτών διατίθεται σε ψηφιακή μορφή στην ιστοσελίδα του Σχολείου.
Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του προγράμματος αποτέλεσε η δραματοποίηση, μέσω κινηματογραφικών γυρισμάτων, των ιστορικών γεγονότων. Οι μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό στην προσπάθεια αυτή, καθώς τους δόθηκε η ευκαιρία να ενσαρκώσουν ιστορικά πρόσωπα και να αναβιώσουν ιστορικά γεγονότα του τόπου τους.
Πιο συγκεκριμένα, οι αδερφές του Γεώργιου Παπάζωλη πήραν σάρκα και οστά στα πρόσωπα των μικρών μαθητριών, για να μας μεταφέρουν στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου. Η συνεργασία των αδερφών Μαρκίδες Πούλιου με τον Ρήγα Βελεστινλή για την έκδοση της επαναστατικής του προκήρυξης στο τυπογραφείο τους στη Βιέννη, δραματοποιήθηκε όπως και η σύλληψη του Θεοχάρη Τουρούντζια από την αυστριακή αστυνομία και η μαρτυρική του θυσία. Η ανυπότακτη καπετάνισσα Περιστέρα, που δεν ανέχθηκε την καταπίεση των Τούρκων και αποφάσισε να πάρει τα βουνά και να πολεμήσει στο πλευρό του αδερφού της εναντίον τους ζωντάνεψε και η αναφορά στον Μακεδονικό Αγώνα συνεχίστηκε με την αναβίωση της επίσκεψης του Παύλου Μελά στη Σιάτιστα , όπως την περιγράφει ο ίδιος σε μια από τις επιστολές του προς τη γυναίκα του Ναταλία.
Η απελευθέρωση της Σιάτιστας στις 12 Οκτωβρίου 1912 και τα γεγονότα εκείνων των ημερών αναβίωσαν μέσα από τις περιγραφές του Ιωάννου Αποστόλου και του Φίλιππου Ζυγούρη. Η μάχη της 4ης Νοεμβρίου 1912 αποτέλεσε το τελευταίο κομμάτι της όλης προσπάθειας, δραματοποιήθηκαν οι περιγραφές του Αρίστου Περίδη, δημοσιογράφου, στρατιώτη που συμμετείχε στη μάχη της Σιάτιστας και χρησιμοποιήθηκε έντυπο και φωτογραφικό υλικό.
Πολύτιμοι αγωγοί σε αυτήν την προσπάθεια τοπικοί σύλλογοι, πολίτες, ο Δήμος Βοΐου, άνθρωποι των γραμμάτων, ιδιοκτήτες παραδοσιακών κατοικιών της Σιάτιστας, ιερείς της περιοχής, η Φιλαρμονική του Δήμου και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου.
Η σημασία και το παιδαγωγικό ενδιαφέρον της διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας την έχουν αναδείξει σε έντονα ενδιαφέρον και ελκυστικό πεδίο εκπαιδευτικής ενασχόλησης. Συγχαίρουμε θερμά το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας, τη Διεύθυνση, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς, το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας και όλους όσοι συνεργάστηκαν σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα, ευχόμενοι να συνεχίσουν αυτές τις δράσεις που ενισχύουν το ιστορικό φρόνημα και την αγάπη για τον τόπο.